Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Διακοπή για την Τετάρτη στη δίκη για το κύκλωμα τοκογλυφίας στο Ηράκλειο – Στο εδώλιο 11 κατηγορούμενοι

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι η τοκογλυφία, η εκβίαση και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διακοπή για την Τετάρτη στη δίκη για το κύκλωμα τοκογλυφίας στο Ηράκλειο – Στο εδώλιο 11 κατηγορούμενοι Freepik

Διακόπηκε για την Τετάρτη η δίκη για το κύκλωμα τοκογλυφίας στο Ηράκλειο, με 11 κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων κάνουν λόγο για “εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες”, καθώς όπως περιγράφουν, “οι κατηγορούμενοι δεν χωρούσαν στο εδώλιο, ενώ και οι δικηγόροι μπορούν να κάθονται μόνο με βάρδιες στον ελάχιστο χώρο που υπάρχει εντός της αίθουσας, πόσο μάλλον να μπορέσει κανείς να παρακολουθήσει την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν δεκάδες μάρτυρες”.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι η τοκογλυφία, η εκβίαση και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Στους 3 από τους 11 κατηγορούμενους αρχικά αποδιδόταν η κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης, όμως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε πριν από μερικές εβδομάδες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, παραπέμφθηκαν σε δίκη χωρίς να τους αποδοθεί η συγκεκριμένη κατηγορία.

Κύκλωμα τοκογλυφίας στο Ηράκλειο: Το χρονικό

Οι 4 από τους 8 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην φυλακή, μετά τις απολογίες τους. Πρόκειται για έναν 47χρονο γυμναστή, δύο άνδρες 33 και 31 ετών από την Αλβανία, κι έναν 46χρονο από το Ηράκλειο. Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι (4) αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Κύκλωμα τοκογλυφίας στο Ηράκλειο

Pixabay

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η δράση του φερόμενου ως κυκλώματος εκτεινόταν σε βάθος τουλάχιστον τριετίας. Το κύκλωμα φέρεται να λειτουργούσε από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα κυρίως μέσω… “ρευστών” -χαλαρών δικτύων, προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερη ευελιξία με το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος.

Μέλη του κυκλώματος φέρονται να διήγαγαν, από τα κέρδη που αποκόμιζαν, πολυτελή βίο, χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάποια επαγγελματική ενασχόληση. Εξάλλου, φέρονται, σύμφωνα με τις Αρχές, να κατείχαν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, αφού ήταν διασφαλισμένη σταθερή ροή έκνομου χρήματος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που οδήγησε στις συλλήψεις των – αρχικά – 8 κατηγορουμένων πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης με την συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ και τη συμμετοχή στελεχών από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες απ’ όλο το νησί.

«Ως προς τη μεθοδολογία (modus operadi), η εγκληματική ομάδα, η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς-ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους, ενώ, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξή τους με εκβιαστικά μέσα, όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούταν με διαφόρους τρόπους, όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή “σπάσιμο” επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές (…).

Από την έως τώρα έρευνα, με τη συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί 30 περιπτώσεις δανεισμού ατόμων, ενώ διαπιστώθηκαν εισροές-εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίησή τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης και ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την υπόθεση η ΕΛΑΣ τον Ιούνιο του 2022.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ