Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Διαμαρτυρία μελισσοκόμων στο Σύνταγμα… με καπνούς: Στις 12 το μεσημέρι το ραντεβού με Αυγενάκη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Το πρωί της Πέμπτης έκλεισαν για λίγα λεπτά την Αμαλίας όταν έμαθαν ότι δεν επιτρέπουν να έρθουν τα φορτηγά τους ​

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διαμαρτυρία μελισσοκόμων στο Σύνταγμα… με καπνούς: Στις 12 το μεσημέρι το ραντεβού με Αυγενάκη – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κινητοποίηση μελισσοκόμων είναι σε εξέλιξη στο Σύνταγμα, με τους διαδηλωτές (που πήραν σκυτάλη από τους αγρότες) να δηλώνουν πως θα παραμείνουν στο κέντρο της Αθήνας έως το απόγευμα. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μελισσοκόμοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. 

Oι μελισσοκόμοι νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης έκλεισαν για λίγα λεπτά την Αμαλίας όταν έμαθαν ότι δεν επιτρέπουν να έρθουν τα φορτηγά τους

​Στις 12 το μεσημέρι μία δεκαμελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη, ενώ ακολούθως θα γίνει συνάντηση και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Κινητοποίηση μελισσοκόμων στο Σύνταγμα

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κινητοποίηση μελισσοκόμων στο Σύνταγμα: Τα αιτήματά τους

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σεντεμέντες πρόεδρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας:

«Τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων με των ελληνικών μελιών και η απονομή του ελληνικού σήματος. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η Πυροσβεστική διάταξη, η οποία μας απαγορεύει την είσοδο μας στα δάση. Θέλουμε τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μας στους παραδρόμους και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα γιατί η μελισσοκομία εξασκείται στα δάση και στους κάμπους.

Το κόστος παραγωγής και το αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, για να μην αφήσουμε αυτή τη δουλειά γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να είμαστε μελισσοκόμοι».

Επίσης ως προς την προσέλευση, ανέφερε ότι «θα έρθουν και φορτηγά με αυτά που μεταφέρουμε τα μελίσσια μας. Ένα μικρό κομμάτι από φορτηγά, περίπου 30 – 40 φορτηγά για να αναδείξουμε το θέμα που μας απασχολεί και ο κόσμος να μας ακούσει. Αλλά περισσότερο θέλω να μας ακούσει η κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματά μας. Το μεσημέρι έχουμε κλείσει ραντεβού στα αρμόδια υπουργεία να μεταφέρουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης για να προωθηθούν, να προχωρήσουν οι λύσεις των προβλημάτων μας και πιστεύουμε η κυβέρνηση να μας αφουγκραστεί και να δώσει λύσεις».

Ως προς τις τιμές πώλησης του μελιού, αλλά και την κυκλοφορία νοθευμένων, δήλωσε:

«Τα ελληνικά μέλια ξεκινάνε από το ανθόμελο από 3, 80 4 ,24 τα πεύκα και το έλατο μπορεί να έχει 6 ευρώ. Εκεί είναι οι τιμές των ελληνικών μελιών όταν πουλιούνται χοντρική και στο ράφι φτάνουν σε πολύ μεγάλες τιμές 13 – 14 ευρώ και δεν ξέρουμε κιόλας αν είναι και πραγματικά ελληνικά, γιατί στην πίσω μεριά της ετικέτας με ψιλά γράμματα λέει Ελληνικό και Ε.Ε., Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κινητοποίηση μελισσοκόμων στο Σύνταγμα

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι:

«Τους πρώτους που επηρεάζει είναι η μελισσοκομία γιατί το επάγγελμα που εξασκούμε είναι στο περιβάλλον. Η φύση όταν τροποποιείται, όταν υπάρχουν ανομβρίες, βροχές πολλές κλπ που επηρεάζουν τη μελισσοκομία. Τα μελίσσια δεν μπορούν να συλλέξουν νέκταρ. Όταν βρέχει ακατάπαυστα πάλι δεν μπορούν να συλλέξουν νέκταρ. Όταν δεν βρέχει τα φυτά δεν έχουνε σταθεροποίηση. Σίγουρα τους πρώτους θα επηρεάσει στον αγροτικό τομέα και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση. Οι άλλοι μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις, να ποτίσουν κτλ. Εμείς δεν θα κάνουμε καμία παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Εμάς το προϊόν μας είναι απόλυτα φυσικό και το 90% του ελληνικού παραγόμενου προϊόντος του μελιού είναι από τα δάση, από την άγρια φύση δεν είναι από καλλιεργημένες καλλιεργήσιμες ανθοφορίες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ