Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

O Γ. Μπαμπινιώτης δηλώνει υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ – “Τα δημόσια δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν”

Ο καθηγητής έχει διατελέσει πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O Γ. Μπαμπινιώτης δηλώνει υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ – “Τα δημόσια δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν” (EUROKINISSI)

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων πήρε ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, πρύτανης επί 6ετία του μεγαλύτερου ελληνικού πανεπιστημίου, κάνοντας την εκτίμηση ότι τα δημόσια ΑΕΙ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό για το πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ από τον ΕΦΕΕ κι επισήμανε ότι θα πρέπει να μπουν κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολόγησε θετικά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη να θέσει ως βάση εισόδου στα μη κρατικά ΑΕΙ, την ελάχιστη βάση εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν» είπε και συμπλήρωσε «θα δούμε εάν θα έρθουν τέτοια πανεπιστήμια, διότι πρέπει να ιδρύσουν αμέσως τρεις σχολές. Πρέπει να έχουν εργαστήρια, να έχουν βιβλιοθήκες, να έχουν μία, αξιολόγηση για πέντε χρόνια. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολα και στοιχίζουν πάρα πολύ».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι “ο τρόπος που έχει καθοριστεί η ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού, μη κρατικού Πανεπιστημίου με όλους αυτούς τους όρους, τις προϋποθέσεις που ευτυχώς έχουν τεθεί, νομίζω ότι θα λειτουργήσει σωστά και δημιουργικά».

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ο Μπαμπινιώτης: Αξιολόγηση

«Εάν λειτουργήσει ο έλεγχος σωστά τότε μην περιμένετε κανέναν κατακλυσμό πανεπιστημίων που θα έρθουν. Αν θα έρθουν ένα, δύο για να σταθούν στα πόδια τους, θα έχουν να ανταγωνιστούν το δημόσιο πανεπιστήμιο που στην Ελλάδα είναι πολύ δυνατό και μπορώ να σας το πω μετά λόγου γνώσεως, έχοντας διοικήσει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο ως πρύτανης για έξι χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ο Μπαμπινιώτης

EUROKINISSI

Διερωτήθηκε, ακόμα, «ποια θα είναι τα δίδακτρα που θα βάλουν; Θα διευκολύνουν; »και συμπλήρωσε: «Ήταν σωστό αυτό που έκανε ο υπουργός είπε να περνάνε σε αυτά μέσα από τη βαθμολόγηση, διότι αλλιώς το μόνο κριτήριο γι’ αυτά θα ήταν να μπαίνουν με δίδακτρα. Τα καλά πανεπιστήμια και τα μη κερδοσκοπικά, δεν θα έπαιρναν κόσμο μόνο με τα δίδακτρα»

Όσον αφορά τις καταλήψεις έκανε λόγο για γάγγραινα. «Μιλάμε για δυνατά πανεπιστήμια με ένα πολύ καλό προσωπικό, με μια καλή εμφάνιση και έρχεται μια κατάληψη από κάποιους, οι οποίοι κατά κανόνα, 95% δεν είναι φοιτητές και μπαίνουν μέσα και βγάζουν μια εικόνα του πανεπιστημίου πλήρους απαξίωσης, ενώ έχεις ένα πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί».

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποφύγουμε αυτές τις καταλήψεις, να αποφύγουμε την αφισορύπανση, να αποφύγουμε κάθε τι που βλάπτει την εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου. Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει απαξιωθεί ή υποβαθμιστεί από τέτοια φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την παιδεία, την εκπαίδευση που δίνει το Πανεπιστήμιο», κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο βέβαια παντού και στην Ευρώπη είναι το κύριο Πανεπιστήμιο. Εκεί που θα πάει ο πολύς ο κόσμος, είναι το έγκυρο πανεπιστήμιο. Και στην Ελλάδα ισχύει απολύτως αυτό. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος που έχει καθοριστεί η ίδρυση ενός μη κερδοσκοπικού, μη κρατικού Πανεπιστημίου με όλους αυτούς τους όρους, τις προϋποθέσεις που ευτυχώς έχουν τεθεί, νομίζω ότι θα λειτουργήσει σωστά και δημιουργικά», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ