Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Διασυρμός της χώρας για τη μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα της δωροδοκίας – Τι λέει ο Κ. Τσιάρας για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Το επόμενο διάστημα θα κλείσουν τα «παράθυρα» που άφησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διασυρμός της χώρας για τη μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα της δωροδοκίας – Τι λέει ο Κ. Τσιάρας για τον νέο Ποινικό Κώδικα eurokinissi

Στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, παραπέμποντας και στις δηλώσεις Κοντονή, που είδαν προ ημερών το φως της δημοσιότητας.

«Ακόμη περιμένουμε πειστικές απαντήσεις από την πλευρά της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο διασυρμός της χώρας, επειδή μετέτρεψαν σε πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία εξακολουθεί να εκθέτει την προηγούμενη κυβέρνηση και μας κάνει όλους να περιμένουμε πειστικές απαντήσεις. Εμείς επιλύσαμε το πρόβλημα με την πρώτη νομοθετική παρέμβαση των επειγόντων αλλαγών που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα» τόνισε.

«Η επιτροπή παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα πρόκειται μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του άλλου, να μου παραδώσει το πόρισμα με τις προτεινόμενες αλλαγές. Και θέλω να πιστεύω πως μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα μπορούμε να προτείνουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο όλες τις αλλαγές που θα κλείσουν μια και καλή τα παράθυρα που έμειναν ανοιχτά από τον προηγούμενο Π.Κ. και θα δημιουργήσουμε επιτέλους το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους τους Έλληνες πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης καταρτίσαμε ένα οργανωμένο μεταρρυθμιστικό πλάνο μέσα από το οποίο πιστεύουμε πως η δικαιοσύνη θα κάνει τα επόμενα βήματα και θα λειτουργήσει με έναν τρόπο που προσδοκά η ελληνική κοινωνία. Βασικά μιλάμε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που αφορά στην επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Τα «ιερά ευαγγέλια» της Δικαιοσύνης

Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας απαιτείται να υπάρχουν κώδικες που να βοηθάνε στην όλη λειτουργία της δικαιοσύνης, καθώς όπως είπε «οι κώδικες είναι τα «ιερά ευαγγέλια» της δικαιοσύνης».

Και υπογράμμισε: «Έτσι, βλέποντας τα προβλήματα που υπήρχαν με την υπερψήφιση του νέου Π.Κ. από την προηγούμενη κυβέρνηση μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές κάναμε τις πρώτες αλλαγές που ήταν αναγκαίες και συστήσαμε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είναι η επιτροπή παρακολούθησης του νέου Π.Κ. προκειμένου να δούμε όλα αυτά τα προβλήματα που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό θα απασχολήσουν τους Έλληνες πολίτες».

Οι νέες διατάξεις

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στα γεγονότα που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. «Από τότε είχαμε μεγιστοποιήσει την ποινή για τον ομαδικό βιασμό και βεβαίως για το βιασμό ανηλίκων. Αντιλαμβάνεστε πως τέτοιου είδους ζητήματα δεν θα μπορούσε κανείς να εντάσσονται στη λογική που διαπερνάει το σύνολο του ποινικού κώδικα, μιας και μιλάμε για ειδεχθή εγκλήματα που δεν μπορεί να μένουν με πολύ χαμηλές ποινές» υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ολοκλήρωση από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή σε ό,τι αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι πολιτικές δίκες, ενώ την ερχόμενα εβδομάδα ψηφίζεται και ο νέος Κώδικας των Δικαστικών Υπαλλήλων.

«Εάν βέβαια προσθέσετε και τη νέα Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί με ένα δεύτερο ν/σ εντός του καλοκαιριού, αντιλαμβάνεστε πως με αυτό τον τρόπο ερχόμαστε με ένα σύνολο προτάσεων να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης» κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ