Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Δικαστές και δικηγόροι στο πλευρό των δικαστικών υπαλλήλων που κατέβασαν τα… μολύβια

Η υποστελέχωση των Δικαστηρίων δημιούργησε κοινό μέτωπο, με αφορμή την πανελλαδική στάση εργασίας της ΟΔΥΕ και το πάγιο αίτημα για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστές και δικηγόροι στο πλευρό των δικαστικών υπαλλήλων που κατέβασαν τα… μολύβια EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δικαστικοί υπάλληλοι: Με… lockdown κινδυνεύουν τα Δικαστήρια της χώρας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που συντόνισε τις αντιδράσεις δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων.

Η απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος να προχωρήσει την Τρίτη σε προειδοποιητική στάση εργασίας, με κύριο αίτημα την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Δικαστήρια έφερε ντόμινο αντιδράσεων για το θέμα.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούσαν άμεση στελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών με ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων που απομένουν από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ το 2017, προκήρυξη νέου διαγωνισμού πρόσληψης τουλάχιστον 1.000 θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των κλάδων και κατηγοριών και συμμετοχή στον προσεχή κύκλο κινητικότητας στο δημόσιο. Δικαστικοί υπάλληλοι

Οι δικαστές

Σύμμαχό τους βρήκαν την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με αφορμή την κινητοποίηση έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «η υποστελέχωση των Δικαστηρίων από το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί μόνιμη παθογένεια του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, η οποία επηρεάζει πρωτίστως την ταχύτητά του. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις δικαστικών υπαλλήλων χωρίς να αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση ιδίως στα μεγάλα Δικαστήρια της Χώρας. Πάγιο αίτημα και της Ένωσής μας είναι η άμεση κάλυψη όλων των υφιστάμενων κενών στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων».

Οι δικηγόροι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωσή της επισήμανε «για μια ακόμη φορά τα σημαντικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, λόγω της αθρόας συνταξιοδότησής τους, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των Δικαστηρίων και την απονομή της Δικαιοσύνης». Δικαστικοί υπάλληλοι

Και πρόσθεσε πως «παρίσταται άμεση η ανάγκη κάλυψης των άνω κενών, είτε μέσω των επιλαχόντων των διαγωνισμών 1Κ και 8Κ ΑΣΕΠ, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης, είτε με έκτακτο, κατ’ εξαίρεση, γραπτό διαγωνισμό υπό την επίβλεψη δικαστικών λειτουργών», καλώντας την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, για την επίλυση του ζητήματος.

Δικαστικοί υπάλληλοι: Τα στοιχεία

Ενδεικτικό είναι πως στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, όπου καθημερινά προσέρχονται περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους σε ποινικά και αστικά ακροατήρια, καθώς και σε δικαστηριακές γραμματείες, καταγράφονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, 336 κενές θέσεις συναδέλφων τους. Αριθμός που αντιστοιχεί στο 43% επί των 775 οργανικών θέσεων.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες «έχουν φτάσει πλέον στο απροχώρητο», όπως δήλωνε πρόσφατα ο Σύλλογος, περιγράφοντας πως οι κενές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 35% των οργανικών θέσεων.

Εκτός από την υποστελέχωση του Πρωτοδικείου, οι ελλείψεις προσωπικού και κάλυψης κενών θέσεων φτάνουν το 30% στο Ειρηνοδικείο, 34% στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και 35% στο Εφετείο.

Πέρα από την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης, οι ελλείψεις δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς ορισμένες υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες εξυπηρέτησης του κοινού βάσει των υπηρετούντων σε αυτές υπαλλήλων, ενώ και οι ουρές στις γραμματείες των δικαστηρίων είναι μεγάλες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ