Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Δικαστικά κτίρια: “Λείπουν χρήματα” λένε οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. – “Προχωρούν τα έργα” απαντούν πηγές του υπουργείου – ΦΩΤΟ

Το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων ανακινείται από δικηγόρους οι οποίοι ζητούν παρεμβάσεις και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Κτιριακών Υποδομών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικά κτίρια: “Λείπουν χρήματα” λένε οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. – “Προχωρούν τα έργα” απαντούν πηγές του υπουργείου – ΦΩΤΟ dikastiko.gr

Σε μία ιδιότυπη διελκυστίνδα για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις στα δικαστικά κτίρια έχουν βρεθεί δικηγόροι, αρμόδιοι των Αρχών καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι που εδώ και πολύ καιρό έχουν καταγγείλει τις συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων).

Δικαστικά κτίρια

dikastiko.gr

Δικαστικά κτίρια

dikastiko.gr

Αντίθετη άποψη δείχνουν να έχουν οι… παροικούντες των Δικαστηρίων. Αρχής γενομένης από τις παρεμβάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) που συναντήθηκε προσφάτως με την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.»

Όπως ανέφεραν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι εργασίες ανακαίνισης του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος, που κτίστηκε περί τα τέλη του 19ου αιώνα και στεγάζει από το 1985 την Εισαγγελία και το Πρωτοδικείο Αθηνών δρομολογήθηκαν αμέσως  μετά την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη τον περασμένο Ιούλιο.

Βάσει των ίδιων πηγών, υπήρξε ιεράρχηση των θεμάτων που χρήζουν άμεσης επέμβασης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων και των υποδομών τους.

Και όπως αναφέρεται από το υπουργείο, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την πλήρη ανακαίνιση των χώρων υγιεινής (WC κοινού και WC ΑΜΕΑ) στα περισσότερα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ανακαίνιση Πρωτοδικείου Αθηνών

dikastiko.gr

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί, επιστρώσεις δαπέδων, τοποθέτηση νέων ξύλινων θυρόφυλλων, αντικαταστάσεις τμημάτων ψευδοροφών καθώς και ηλεκτρομηχανολογικές, υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν πως «όλες οι επεμβάσεις γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια, την υγιεινή και την εξυπηρέτηση των δικαστικών, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων και των πολιτών οι οποίοι εισέρχονται καθημερινά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων για υποθέσεις τους».

Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι «εκτός από τις παραπάνω εργασίες δρομολογείται η τοποθέτηση τριών ανελκυστήρων σε ισάριθμα κτίρια του Πρωτοδικείου Αθηνών (7, 8 και 12) τα οποία θα εξυπηρετούν εργαζόμενους και πολίτες και θα διευκολύνουν ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και η ανακατασκευή του αμφιθέατρου στο κτίριο 13, η οποία λειτουργεί και ως δικαστική αίθουσα σε πολυπρόσωπες δικές. Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιηθεί ασφαλτόστρωση των δρόμων εντός του συγκροτήματος του Πρωτοδικείου».

Ανακαίνιση Πρωτοδικείου Αθηνών

dikastiko.gr

Δικαστικά κτίρια-τριτοκοσμικές συνθήκες: «Δεν έχουμε πιστώσεις» λένε οι Κτιριακές Υποδομές

Σύμφωνα με την ενημέρωση των δικηγόρων «οι εκπρόσωποι της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» μας ενημέρωσαν σχετικά με την τρέχουσα δραστηριότητα της εταιρείας στα Δικαστικά Μέγαρα της Αθήνας, συνδέοντας την επίλυση των επιμέρους ζητημάτων με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων και επιρρίπτοντας τα όποια προβλήματα υπάρχουν στα Δικαστικά Μέγαρα της Αθήνας αφενός στην απουσία σχετικών πιστώσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθόσον δεν έχει εγκρίνει σχετικά κονδύλια και αφετέρου στις Διοικήσεις των Δικαστηρίων που δεν έχουν αιτηθεί κάποιες από τις επιδιορθώσεις, διότι ως νόμιμοι διατάκτες αυτές οφείλουν να το πράξουν».

Ανακαίνιση Πρωτοδικείου Αθηνών

dikastiko.gr

Η συνάντηση ΔΣΑ με τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.»: Η έντονη διαμαρτυρία για τις συνθήκες που επικρατούν

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ, σε συνέχεια των σχετικών παρεμβάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στις Διοικήσεις των Δικαστηρίων, ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Μαντζούτσος και ο Σύμβουλος Μιχάλης Καλαντζόπουλος συναντήθηκαν ακολούθως με τη διοίκηση του ενιαίου κατασκευαστικού φορέα του ελληνικού κράτους «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», στην οποία εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία του δικηγορικού σώματος για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων της Αθήνας και ιδίως στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, ζητώντας:

α) συνολική ενημέρωση για τα σχετικά έργα που είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να εκτελεστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

β) διεύρυνση και επέκταση των εργασιών συντήρησης των κτιρίων – ανακαίνισης των χώρων – αποκατάστασης των ζημιών, για την εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς απονομής της Δικαιοσύνης.

γ) υπέρβαση των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στις συνεννοήσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τις Διοικήσεις των Δικαστηρίων και τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», για την επίσπευση εκτέλεσης των σχετικών εργασιών, ενόψει και της έλευσης του χειμώνα.

δ) διεξαγωγή των θορυβωδών εργασιών συντήρησης – ανακαίνισης – αποκατάστασης, εκτός των ωρών διεξαγωγής των δικών στο αντίστοιχο κτίριο, για την αποφυγή παρακώλυσης της ομαλής διεξαγωγής των συνεδριάσεων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ