Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Δικαστική μάχη για το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης – ΒΙΝΤΕΟ

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική μάχη για το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης – ΒΙΝΤΕΟ

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Ευβοίας.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Δικαστική μάχη για το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δήμο Χανίων για την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης την επιστολή που είχε στείλει το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης στον τότε Δήμαρχο Μανώλης Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά, εκεί δηλαδή που αναπαύονται οι γονείς και ο αδερφός του.

Ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι η απόφασή του να δοθεί η επιστολή στην δημοσιότητα προκύπτει από τη θεσμική υποχρέωση του Δήμου, να τηρήσει τα όσα ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε.

Δικαστική μάχη για το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης

Στην επιστολή, η οποία παραλήφθηκε με εμπιστευτικό πρωτόκολλο, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στο γεγονός ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, αλλά ότι είναι δικαίωμά του να καθορίσει τον τόπο της τελευταίας του κατοικίας.

Ενδεικτικό της βούλησης του μεγάλου Έλληνα Δημιουργού, είναι το γεγονός ότι είχε προνοήσει να ζητήσει, ότι σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν Δήμαρχος όταν ίδιος θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν Δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σημανδηράκης, υπογράμμισε ότι δημοσιοποιεί την επιστολή ως οφείλει και με κάθε σεβασμό στην οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη. Δικαστική μάχη για το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως Δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη.

Η επιστολή

Δικαστική μάχη για το που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης

Τι μετέδιδε νωρίτερα το dikastiko.gr για το “βέτο” και του προέδρου του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης

“Ο Μίκης Θεοδωράκης με έχει δεσμεύσει να ταφεί στα Χανιά”, τόνισε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Αγοραστάκης, μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΚΡΗΤΗ TV "Ο Μίκης Θοεδωράκης θα ταφεί στα Χανιά"-Βέτο για την ταφή στο Βραχάτι

“Με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, σας τονίζω πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι να ταφεί στα Χανιά, με έχει δεσμεύσει προσωπικά και εγώ αυτή την δέσμευση θα την τιμήσω”, τόνισε ο κ. Αγοραστάκης και αποκάλυψε πως η δέσμευση βρίσκεται και σε γραπτή μορφή, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως ο “Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά, διότι αυτή είναι η επιθυμία του”.

Παράλληλα, ανέφερε πως όλα αυτά τα χρόνια προέκυψαν σημαντικές πολιτιστικές υποδομές στο νησί με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, εκ των οποίων ξεχωρίζει η αναστήλωση του πατρικού του σπιτιού στο Γαλατά Χανίων προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο. Αυτή την στιγμή έχουν ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού έργου και μένει να ολοκληρωθεί το μουσειακό μέρος – για το οποίο υπεύθυνος είναι ο Δήμος – και έχει γίνει σχετική αίτηση στο υπουργείο για να ολοκληρωθεί.

Η προσωπική επιθυμία του εκλιπόντος

Με μια προσωπική του επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Μίκης Θεοδωράκης, στις 5 Οκτωβρίου του 2020 είχε δώσει το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ/ΒΙΝΤΕΟ: ΚΡΗΤΗ TV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ