Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Δικαστική βόμβα: Απόφαση του Εφετείου καταδικάζει την πρεσβεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Αθήνα για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων

Τι αναφέρουν οι Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, συνήγοροι πρώην υπαλλήλου της πρεσβείας. Ζητούν άδεια από τον υπουργό Δικαιοσύνης για αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της πρεσβείας λόγω μη εφαρμογής της απόφασης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική βόμβα: Απόφαση του Εφετείου καταδικάζει την πρεσβεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στην Αθήνα για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε… διπλωματικό επεισόδιο τείνει να εξελιχθεί μία περίπτωση κατάφωρης παραβίασης στα εργασιακά δικαιώματα. Η υπόθεση αφορά έναν Έλληνα, που ανέλαβε καθήκοντα οδηγού την 1η Αυγούστου του 2013 στην πρεσβεία της Βοσνίας Ερβεγοβίνης.

Η πρόσληψή του, κάλυπτε όλες τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες της Πρεσβείας ως οδηγός του Πρεσβευτή και του προσωπικού και ως διεκπεραιωτής εξωτερικών υποθέσεων. Ωστόσο, στη διάρκεια της απασχόλησής του από την πρεσβεία δεν έλαβε τα νόμιμα επιδόματα (όπως αυτά εορτών και αδείας), ούτε την προβλεπόμενη ασφαλιστική κάλυψη, ενώ είχε καταχωρηθεί ως συμβασιούχος παρά το γεγονός πως ήταν πλήρους απασχόλησης.

Η πρεσβεία τον απέλυσε σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρόσληψή του στις 31/07/2014, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς τη νόμιμη αποζημίωση. Ο ίδιος προσέφυγε δικαστικά αναθέτοντας την υπόθεση στους δικηγόρους Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη.

Και όπως αναφέρουν οι συνήγοροι του δικαιώθηκε και σε δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, αλλά η πρεσβεία αρνείται να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά. Για το λόγο αυτό αιτήθηκαν την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους «μεθοδεύτηκε ανεπιτρέπτως και κατ’ εκμετάλλευση της ανάγκης του για δουλειά, η υπογραφή «σύμβασης έργου» (εργολαβίας) και όχι εξαρτημένης εργασίας. Ως εκ τούτου δεν του κατέβαλλαν τις νόμιμες αποδοχές του ως εργαζόμενου (υπερωρίες, Δώρο Χριστουγέννων-Πάσχα, Επίδομα Αδείας κλπ)».

Εργασιακά δικαιώματα

unsplash

Επισημαίνουν μάλιστα ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης εργασίας, του αρνήθηκαν την κοινωνική ασφάλιση, ως δικαιούται εκ του νόμου κάθε εργαζόμενος. Ούτε άλλον εργαζόμενο της Πρεσβείας ασφάλιζαν εκείνη την περίοδο έως σήμερα».

Εργασιακά δικαιώματα: Η επιβεβαίωση από το ΙΚΑ και η κατάθεση αγωγής

Το ΙΚΑ, μετά από αίτηση- καταγγελία του υπαλλήλου, διαπιστώνει  την εργασιακή του απασχόληση στην άνω Πρεσβεία (πλήρης και όχι με δήθεν σύμβαση έργου) και όλες τις παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας που επικαλούταν και επέβαλλε πρόστιμο στην Πρεσβεία.

Στα μέσα Μαΐου 2015 κατέθεσε δια των δικηγόρων του, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή, ζητώντας την καταβολή των άνω δεδουλευμένων αποδοχών του κλπ.

Με την απόφαση του Δικαστηρίου, κρίθηκε πως οι συμβάσεις έργου, στις οποίες υπέβαλλε η πρεσβεία τον έλληνα οδηγό  ήταν εικονικές. Στην πραγματικότητα ήταν συμβάσεις σε εξαρτημένη εργασία, η δε  υποβολή του εργαζόμενου έγινε για την αποφυγή εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας περί προστασίας των εργαζομένων.

Επιδίκασε στον έλληνα οδηγό τις δεδουλευμένες αποδοχές (υπερωρίες, Δώρο Χριστουγέννων-Πάσχα, επίδομα αδείας κλπ) που του όφειλαν κατ’ εφαρμογή της ελληνικής εργασιακής νομοθεσίας.

Εργασιακά δικαιώματα: Η απόρριψη του Εφετείου

Στη συνέχεια, το Εφετείο απέρριψε την έφεση της πλευράς του Βοσνιακού Δημοσίου και επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.  Όμως, παρά την τελεσίδικη Απόφαση, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η Βοσνιακή πρεσβεία δεν καταβάλλει στον έλληνα οδηγό τα ποσά που επιδικάσθηκαν.

unsplash

Για το λόγο αυτό στο τέλος Μαΐου 2022, οι δικηγόροι του Έλληνα οδηγού Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, κατέθεσαν αίτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης να παράσχει την αναγκαία άδεια να κατασχεθούν αναγκαστικά τα περιουσιακά στοιχεία του αλλοδαπού κράτους στην Ελλάδα, σε εκτέλεση της εργατικής δικαστικής απόφασης.

Αποκατάσταση της ζημίας και περιφρούρηση εργασιακών δικαιωμάτων

Όπως τονίζουν στην αίτησή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης οι δικηγόροι “με τις προτεινόμενες δικαστικές ενέργειες της αναγκαστικής εκτέλεσης θα αποκατασταθεί η πραγματική ζημία που υπέστη ο εργαζόμενος λόγω της στέρησης των δεδουλευμένων αποδοχών, θα περιφρουρηθεί η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ως γενική αρχή που ισχύει εσωτερικά αλλά και γενικά στον πολιτισμένο κόσμο καθώς και το κύρος και η αξία των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης”.

Οι δικηγόροι του Έλληνα εργαζόμενου Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύουν ότι οι πρεσβείες πρέπει να λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και  με τους νόμους της χώρας που τις φιλοξενεί. Και κυρίως αυτούς που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ