ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δικαστικοί επιμελητές: Αποχή διαρκείας από τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας – Τα αιτήματα

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου - Δωδεκανήσου - Λαμίας - Βορείου Αιγαίου - Εύβοιας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί επιμελητές: Αποχή διαρκείας από τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας – Τα αιτήματα Freepik

Αποχή διαρκείας από την άσκηση των καθηκόντων τους σε υποθέσεις Νομικής Βοήθειας αποφασίζουν οι δικαστικοί επιμελητές, με κύρια αιτήματα την εξόφληση των οφειλομένων παρελθόντων ετών στους συναδέλφους και τη νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας εκκαθάρισης και πληρωμής των αμοιβών των Δικαστικών Επιμελητών.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΛΑΜΙΑΣ – ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΕΥΒΟΙΑΣ, μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή διαρκείας των μελών του στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Αίτημα του κλάδου είναι η εξόφληση των οφειλομένων παρελθόντων ετών στους συναδέλφους και η νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας εκκαθάρισης και πληρωμής των αμοιβών των Δικαστικών Επιμελητών, αντίστοιχη με αυτήν που προβλέπει το άρθρο 69 του Ν. 5016/2023 (ΦΕΚτ.Α21/04-02-2023) για τους δικηγόρους.  

δικηγόροι

freepik

Υποθέσεις Νομικής Βοήθειας: Η επίμαχη διάταξη και η αναστολή αποχής

Οι δικηγόροι είδαν “φως” στο τούνελ για την ικανοποίηση του αιτήματος τους μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που ορίζει την έναρξη καταβολής των οφειλόμενων αποζημιώσεων εντός διμήνου. Για το λόγο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε όπως έγραψε το dikastiko.gr, να προτείνει την αναστολή της αποχής από την παροχή νομικής βοήθειας αρχής γενομένης από τις 15 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι δικηγόροι υπογράμμιζαν πως μετά το τέλος Μαρτίου «θα επανεξετασθεί η θέση του δικηγορικού σώματος ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης των προβλεπόμενων στην προαναφερόμενη διάταξη, από το ΤΑΧΔΙΚ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση που η διαδικασία δεν έχει προωθηθεί ουσιαστικά θα προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια την άρση της άνω αναστολής».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση: «Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 8.2.2023, μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του άρθρου 69 του ν. 5016/2023, που αφορά στην εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων σε υποθέσεις νομικής βοήθειας και έχοντας τη σχετική εξουσιοδότηση από την Ολομέλεια, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την αναστολή της αποχής από υποθέσεις νομικής βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας από την Τετάρτη 15.2.2023 μέχρι 31.3.2023».

Νομική βοήθεια: Οι προβλέψεις της διάταξης και οι… αστερίσκοι

Ειδικότερα, η θετική διάταξη που οδήγησε στην απόφαση αυτή προβλέπει, όπως αναφέρει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, «την εντός διμήνου καταβολή του 80% των οφειλομένων (έως 31.12.2022) αποζημιώσεων, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, με άμεση πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων, καθώς και την καταβολή του συνόλου των νομίμων κρατήσεων (δηλ. τις εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ, ποσό το οποίο θα συμψηφιστεί με τις ασφαλιστικές εισφορές έτους 2023, ή θα επιστραφεί ως πιστωτικό υπόλοιπο σε περίπτωση που υπερκαλύπτεται το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών).

Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη. Ως προς το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%), θα τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία (του άρθρου 12 του ν. 3226/2004)».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ