Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά των δικηγόρων για τα “εξαφανισμένα” εκατομμύρια της εισφοράς ανεργίας – Ζητούν έρευνα για τον Κωστή Χατζηδάκη

Ελλειμματικός ο λογαριασμός κατά τουλάχιστον 62,8 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υφίστανται δημοσιευμένοι ισολογισμοί πλήρης και διαφανής οικονομική εικόνα, λένε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά των δικηγόρων για τα “εξαφανισμένα” εκατομμύρια της εισφοράς ανεργίας – Ζητούν έρευνα για τον Κωστή Χατζηδάκη dsa.gr

Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ευθυνών αν και όπου υπάρχουν ζητούν οι δικηγόροι που κατέθεσαν – όπως είχαν προαναγγείλει – αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τα χρήματα που… έκαναν φτερά από το λογαριασμό της εισφοράς ανεργίας.

Όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ) είχαν υπάρξει βαριές καταγγελίες προς διερεύνηση σε βάρος και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, που εκπροσωπείται σήμερα από το δικηγόρο Κωστή Χατζηδάκη και για ετοίμαζαν μηνυτήρια αναφορά μιλώντας για (τυχόν) παράβαση καθήκοντος και υπεξαίρεση.

Και αυτό έπραξαν. «Έχοντας εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια, δια της συνεχούς αναζήτησης λογοδοσίας από τους υπευθύνους για την τύχη των αποθεματικών του ειδικού λογαριασμού ανεργίας επιστημόνων, με αποστολή ταυτόσημης αναφοράς στον έχοντα την εποπτεία των άνω φορέων Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από 31.5.2021 (α.π.35138/2.6.2021), χωρίς καμία απάντηση μέχρι σήμερα και έχοντας βάσιμες ενδείξεις για σοβαρό έλλειμμα αυτού, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών αν και όπου υπάρχουν» επισημαίνει ο ΔΣΑ.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος υπέβαλε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ενώπιον του Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών αναφορά «κατά παντός υπαιτίου προσώπου για το ζήτημα της διαχρονικής από του έτους 2011 και μέχρι σήμερα διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων που συνεστήθη στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) με το άρθρο 44 του ν.3986/2011 από όλες τις Διοικήσεις του e-ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και των διατελεσάντων Υπουργών Εργασίας του άνω χρονικού διαστήματος».

Ακύρωση προστίμου

freepik

Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών: Τι καταγγέλλει ο ΔΣΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΔΣΑ, προκύπτουν τα ακόλουθα:

  1. Ο ως άνω ειδικός λογαριασμός φαίνεται να είναι ελλειμματικός, καθόσον σύμφωνα με στοιχεία που μας είχε χορηγήσει ο διοικητής του ΟΑΕΔ κατά τον Απρίλιο του 2020, το αποθεματικό του ανερχόταν τα 62,8 εκ. ευρώ, ενώ με τους μετριότερους δικούς μας υπολογισμούς, το ποσόν έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο αυτού (180.000 ασφαλισμένοι Χ 10 ευρώ μηνιαίως Χ 114 μήνες = 205.200.000 ευρώ, ενώ κατά τη μέση εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών 60% περίπου, το αποθεματικό έπρεπε να ανέρχεται στο ποσόν των 133.380.000 ευρώ).
  2. Οι αρμόδιοι κατά νόμο Υπουργοί και Διοικητές των εμπλεκομένων φορέων, ουδέποτε απάντησαν στις επανειλημμένες οχλήσεις του Δικηγορικού Σώματος, να παράσχουν την απαιτούμενη λογοδοσία για την τύχη των αποθεματικών του ειδικού λογαριασμού και τη διαχείρισή του.
  3. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορεί ο ΔΣΑ να διαθέτει και λόγω των υφισταμένων αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί στην οικεία Υπουργική Απόφαση, ελάχιστοι επιστήμονες έχουν επιδοτηθεί μέχρι σήμερα (περίπου 400  μέχρι τα μέσα του 2020), ενώ κατόπιν δικού μας αιτήματος υπήρξε και μια μικρή ενίσχυση με εισοδηματικά κριτήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  4. Δεν υφίστανται δημοσιευμένοι ισολογισμοί τουe-ΕΦΚΑ και ειδικώς πλήρης και διαφανής οικονομική εικόνα του ειδικού λογαριασμού αυτού.

Έχοντας εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια, δια της συνεχούς αναζήτησης λογοδοσίας από τους υπευθύνους για την τύχη των αποθεματικών του ειδικού λογαριασμού ανεργίας επιστημόνων, με αποστολή ταυτόσημης αναφοράς στον έχοντα την εποπτεία των άνω φορέων Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από 31.5.2021 (α.π.35138/2.6.2021), χωρίς καμία απάντηση μέχρι σήμερα και έχοντας βάσιμες ενδείξεις για σοβαρό έλλειμμα αυτού, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών αν και όπου υπάρχουν.

Η εισφορά αυτή καταβάλλεται κάθε μήνα από δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους επιστήμονες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές μηχανικούς, υγειονομικούς κλπ.) με μόνο σκοπό την κάλυψη του κινδύνου ανεργίας αυτών. Γι’ αυτούς και προς αυτούς και μόνον, απαιτείται η λογοδοσία και η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ