Δικαστικοί υπάλληλοι: Κλείνουν τα δικαστήρια και πάνε στη Βουλή να διαμαρτυρηθούν για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και την αντίληψη ότι η ίδρυση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα.

NEWSROOM
Δικαστικοί υπάλληλοι: Κλείνουν τα δικαστήρια και πάνε στη Βουλή να διαμαρτυρηθούν για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Κατεβαίνουν “ρολά” στα Δικαστήρια την Τετάρτη. Ήδη, οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν προχωρήσει από την Δευτέρα σε δίωρες στάσεις και σήμερα προχωρούν σε πανελλαδική στάση εργασίας μετά τις 12 και πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

«Έχουμε ήδη επισημάνει ότι το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου δεν «απαντά» σε κανένα απ’ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και δεν ικανοποιεί κανένα απ’ τα δίκαια αιτήματά μας. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σ’ όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και η ψήφισή του, απλά θα δημιουργήσει συνθήκες παραπέρα διαιώνισης των υφιστάμενων προβλημάτων» τονίζει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Για το λόγο αυτό καλούν «την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, έστω και τώρα, να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και την αντίληψη ότι το Σχέδιο Νόμου θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών».

EUROKINISSI

Δικαστικοί υπάλληλοι: Στο 30% οι κενές θέσεις

Καμπανάκι έχουν σημάνει οι δικαστικοί υπάλληλοι και όπως έγραψε το dikastiko.gr, έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει πως το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν αποτελεί “μαγική λύση” για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης και χαμηλών αμοιβών τους και ζητούν άμεση προκήρυξη των 500 θέσεων που έχουν εγκριθεί έως και το 2022.

Αιχμές αφήνουν και για το γεγονός πως «ενώ πριν 4 μήνες συστάθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με έργο την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου με τον τίτλο «Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων», μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής και παραδόθηκε το πόρισμα του έργου της στον Υπουργό Δικαιοσύνης, εντελώς αναιτιολόγητα, αιφνιδιαστικά και αντίθετα σε κάθε δεοντολογία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ένα άλλο Σχέδιο Νόμου, που στην ουσία, μέσα απ’ αυτό δεν πρόκειται να ιδρυθεί καμία Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά πολύ απλά και εν ολίγοις, οι προσλήψεις και η επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων, θα γίνονται μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών».

Όπως υπογραμμίζει η ΟΔΥΕ η υποστελέχωση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, αφού «πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές και με το ρυθμό προσλήψεων που εκ των πραγμάτων θέτει η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, τα κενά αυτά, δεν πρόκειται να αναπληρωθούν ούτε στην επόμενη δεκαετία».

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας

Οι δικαστικοί υπάλληλοι καλούν πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί ΑΜΕΣΑ:

Α) Σε προκήρυξη διαγωνισμού με ενεργοποίηση του άρθρου 11 του Ν.4798/2021(ΦΕΚ 68Α), τουλάχιστον, για τις περίπου 500 θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων, που έχουν εγκριθεί ως και το έτος 2022.

Β) Σε προγραμματισμό των προσλήψεων Δικαστικών Υπαλλήλων σε βάθος τριετίας, με στόχο την κάλυψη όλων των οργανικών κενών στις Δικαστικές Υπηρεσίες.

Γ) Σε επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών, που είχε καθιερωθεί στη λογική του ότι βιώνουμε παρόμοιες συνθήκες εργασίας με τους Δικαστικούς Λειτουργούς.

Δ) Στην έγκριση σε μόνιμη βάση 20 ωρών μηνιαίως για υπερωριακή απασχόληση σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους της χώρας, ως ελάχιστης έμπρακτης αναγνώρισης από την πολιτεία, του ρόλου που τους αναλογεί στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ε) Στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπηρετούντων και νεοδιοριζόμενων δικαστικών υπαλλήλων, από κρατικούς φορείς αποσυνδεδεμένη απ’ τις διαδικασίες πρόσληψης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ