Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δικαστικοί Υπάλληλοι-Κραυγή αγωνίας: 2.803 οργανικά κενά, 3-4,5 χρόνια για έκδοση απόφασης στα Πολιτικά Δικαστήρια, 4-5 χρόνια στα Ποινικά

Χαρακτηρίζουν δραματική την κατάσταση στη Δικαιοσύνη, ζητούν συνάντηση με τα κόμματα, “κλείνουν” τα δικαστήρια στις 2 Μαρτίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί Υπάλληλοι-Κραυγή αγωνίας: 2.803 οργανικά κενά, 3-4,5 χρόνια για έκδοση απόφασης στα Πολιτικά Δικαστήρια, 4-5 χρόνια στα Ποινικά EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δικαστικοί υπάλληλοι: «Σήμα κινδύνου» έχουν εκπέμψει πολλές φορές. Τώρα, οι δικαστικοί υπάλληλοι έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν πλέον πως η λειτουργία της Δικαιοσύνης… βουλιάζει και να βγάζουν κραυγή αγωνίας για το αδιέξοδο και τις συνθήκες που οδηγούν πλέον όλο και περισσότερους να κάνουν λόγο για φαινόμενα «αρνησιδικίας».

Δικαστικοί υπάλληλοι

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ανοικτή επιστολή τους, ζητάνε συνάντηση με τα κόμματα, προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα των Δικαστηρίων και εκείνα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ίδιοι, ενώ επηρεάζουν άμεσα και τους πολίτες στη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους. Και εξηγούν τους λόγους που προχωράνε σε άλλη μία κινητοποίηση στις 2 Μαρτίου, που όπως έγραψε το dikastiko.gr, «οι δικαστικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα απεργούμε στις 2 Μαρτίου, κατεβάζουμε τα στυλό, κλείνουμε τα γραφεία, βγαίνουμε στους δρόμους».

«Τα Δικαστήρια, ο χώρος απονομής της Δικαιοσύνης, βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και δεν υπάρχει ούτε μία χαραμάδα ελπίδας, πως η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί όχι στο άμεσο μέλλον, που είναι το αναγκαίο, αλλά ούτε καν σε ορίζοντα 5ετίας» επισημαίνεται στην επιστολή της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Και προστίθεται: «Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα, είναι πως οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, ώστε όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία». Μάλιστα η σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας».

Δικαστικοί υπάλληλοι

odye

Δικαστικοί υπάλληλοι: Όταν μιλούν οι αριθμοί

Η ΟΔΥΕ παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία για να στηρίξει την τραγική κατάσταση της λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Σύμφωνα με αυτά:

 • Επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων, ενώ την ίδια στιγμή, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τις θέσεις, παρά τις επανειλημμένες αναπληρώσεις διοριστέων που πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις από τον νόμο οριζόμενες προθεσμίες.
 • Η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς είναι 1,34:1 (5.966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4.429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή ένας Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε τρεις Δικαστικούς Λειτουργούς), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.
 • Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.
 • Η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4 – 5 χρόνια.
 • Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5 – 5 χρόνια.
 • Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις.
 • Τα δικαστικά κτήρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς λειτουργίας, δεν παρέχουν ασφάλεια έναντι των καιρικών φαινομένων, ούτε προσφέρουν στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους.
 • Οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι εντελώς ανεπαρκείς, όπως και η δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, που θα βοηθούσαν τόσο στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όσο και στην μείωση της ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων καθημερινά με τα δικαστήρια.
 • Οι αμοιβές των Δικαστικών Υπαλλήλων έχουν υποστεί μειώσεις κατά 35% από την πρώτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που άρχισαν το 2011 και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν αποκαταστάθηκε, έστω και κατ΄ ελάχιστο αυτή η μείωση αποδοχών. Αντίθετα μένουν απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ ούτε το διαχρονικό απόλυτα δίκαιο αίτημά μας, ευθέως συνδεδεμένο με την ιδιαιτερότητα του κλάδου (άρθρο 92 του Συντάγματος), για επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών, και αυτό το παρέσυρε η «λαίλαπα των μνημονίων», έγινε ποτέ δεκτό, ως ένα μέτρο ανακούφισης των πολύ χαμηλών αποδοχών μας.
 • Αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων (συνεχώς αυξανόμενη πίεση λόγω των πολλών κενών θέσεων, εργασία πέραν του ωραρίου, απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες, λόγω της φύσης της εργασίας μας) και των χαμηλών αμοιβών, είναι η μη αποδοχή των διοριστέων του ΑΣΕΠ του 2017 ή η παραίτησή τους λίγο μετά το διορισμό τους.
Δικαστικοί υπάλληλοι

EUROKINISSI

Οι διεκδικήσεις της ΟΔΥΕ

Εδώ και χρόνια η ΟΔΥΕ θέτει – όπως αναφέρει – συνεχώς προς όλους τους αρμόδιους τα προβλήματα. Δυστυχώς, σημειώνει, πως και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης και παρά τις διαβεβαιώσεις για δρομολόγηση λύσεων, δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση αλλά χειροτερεύει.

«Ο αγώνας μας δεν ξεκινά σήμερα, αλλά είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων που άρχισαν τον Φλεβάρη του 2020 και αναγκαστήκαμε να διακόψουμε στις 11 Μάρτη 2020, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, λόγω της επερχόμενης υγειονομικής πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνεχίσαμε τις κινητοποιήσεις μας με την έναρξη του νέου Δικαστικού Έτους τον Σεπτέμβρη του 2021, αλλά και τον περασμένο Νοέμβρη πραγματοποιώντας δίωρες διακοπές και τρίωρη στάση εργασίας αντίστοιχα, ενώ έχουμε ήδη αποφασίσει την κλιμάκωσή τους, δίνοντας μια μικρή αναβολή ως τα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την έξαρση της υγειονομικής κρίσης» αναφέρει η ΟΔΥΕ για να καταλήξει πως η μη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οδηγεί στην απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Μαρτίου.

Όπως σημειώνει: «Σε όλες τις κινητοποιήσεις μας, σταθερά και αταλάντευτα προτάσσουμε, τα μεγάλα προβλήματα του Κλάδου μας, που δεν αφορούν μόνο στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και την αξιοπρεπή αμοιβή μας, αλλά συνδέονται άμεσα με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Δικαστικοί υπάλληλοι

EUROKINISSI

Έτσι ζητούμε:

 • ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ
 • ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
 • ΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
 • ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, (όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων)
 • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
 • ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες)
 • ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής (για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας)
 • ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμό) ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ (για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους)

Αναλυτικά ΕΔΩ η ανοικτή επιστολή της ΟΔΥΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ