Δικαστήρια: Οι δικαστές μιλούν για “επικίνδυνο” άνοιγμα και σκέφτονται “κινητοποιήσεις”- Οι δικηγόροι θέλουν μεγαλύτερο “άνοιγμα” και ζητούν παράταση του δικαστικού έτους

Ίδιο πρόβλημα αλλά με διαφορετικές αφετηρίες προσέγγισης: Δικαστές (και με μικρότερη ένταση δικαστικοί υπάλληλοι) διαφωνούν με το περαιτέρω άνοιγμα, την ώρα που οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για τις παλινωδίες της ΚΥΑ, αλλά εκτιμούν πως είναι στη σωστή κατεύθυνση ή έστω μερική επαναλειτουργία τους

NEWSROOM
Δικαστήρια: Οι δικαστές μιλούν για “επικίνδυνο” άνοιγμα και σκέφτονται “κινητοποιήσεις”- Οι δικηγόροι θέλουν μεγαλύτερο “άνοιγμα” και ζητούν παράταση του δικαστικού έτους

Την εσωτερική “σύγκρουση” απόψεων εντός της Δικαιοσύνης και των συλλειτουργών της σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα των δικαστηρίων, την ώρα που επιχειρείται συνολικά η χώρα να πάει ένα βήμα (λειτουργίας) παρακάτω με σελφ τέστ και άλλες δικλείδες, έρχεται να αναδείξει η έστω μερική (και εξαιρετικά περιορισμένη σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη της περασμένης Τρίτης) λειτουργία των δικαστηρίων από αύριο.

Από τη μια πλευρά οι δικαστές (όπως εκφράζονται μέσα από τις ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων) και οι δικαστικοί υπάλληλοι που ουσιαστικά εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις και από την άλλη οι δικηγόροι που ζητούν ουσιαστικά περαιτέρω άνοιγμα (πλην πλειστηριασμών για κοινωνικούς λόγους). Σε αυτό το μοτίβο “διαφωνίας” πρέπει να ισορροπήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο αναγκάστηκε την περασμένη βδομάδα να μπεί σε μια διαδικασία “μπρος- πίσω” σε σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί στη διευρυμένη σύσκεψη της Τρίτης, στην διάρκειας της οποίας ούτε οι εκπρόσωποι δικαστικών σχηματισμών, ούτε οι δικαστικοί υπάλληλοι ούτε βέβαια οι δικηγόροι είχαν διαφωνήσει με το μεγάλο άνοιγμα.

Πάντως όλοι οι φορείς της Δικαιοσύνης συμφωνούν να γίνει άμεσα εμβολιασμός των λειτουργών της Δικαιοσύνης και να διενεργούνται rapid test.

Οι δικαστές: Επικίνδυνο το «άνοιγμα» δικαστηρίων

Επικίνδυνο χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων, κατηγορώντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν προχώρησε σε διάλογο με τις ενώσεις (στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των μεγάλων δικαστηρίων) για τον τρόπο επαναλειτουργίας.

«Μετά από πολλές παλινωδίες και αυτοαναιρέσεις χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο με τις Δικαστικές Ενώσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων από αύριο. Τη στιγμή που τα κρούσματα από covid βρίσκονται σταθερά πάνω από 3.000 ημερησίως, με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών τους τελευταίους μήνες και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπερπλήρεις, με πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δικαστές την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Πειραιά, η απόφαση του Υπουργείου μοιάζει τουλάχιστον επικίνδυνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, επαναλαμβάνεται η ανάγκη για εμβολιασμό του προσωπικού των δικαστηρίων, ενώ η ΕΝΔΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

«Από αύριο θα βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι στην πανδημία χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και πολίτες που θα μεταβαίνουν σε μεγάλα Δικαστήρια της χώρας χωρίς προηγούμενο εμβολιασμό. Μια πρόχειρη εκτίμηση υπολογίζει πάνω από 2.000 τους πολίτες και τους παράγοντες της δίκης που θα συγκεντρώνονται καθημερινά στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι η μεγαλύτερη και μαζικότερη συγκέντρωση ανθρώπινου προσωπικού. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σεβόμενη τις αποφάσεις των ειδικών της Υγείας δε ζήτησε ποτέ «ειδική μεταχείριση», γι’ αυτό και τώρα που έφτασε η σειρά του εμβολιασμού του προσωπικού προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, δικαιούται να ζητά την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την διακινδύνευση της υγείας και της ζωής όσων καθημερινά θα συνωστίζονται στα Δικαστήρια. Είναι πλέον απαίτηση ο προηγούμενος εμβολιασμός όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια. Εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί έκτακτο ΔΣ ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω δράση» λέει η ανακοίνωση.

Δικηγόροι: Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Για κυβερνητικές «παλινωδίες» κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σχολιάζοντας την τελευταία ΚΥΑ για την λειτουργία των δικαστηρίων.

Οι δικηγόροι ζητούν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ενιαία ρύθμιση όλων των προθεσμιών, να παρατείνει σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο την έναρξη διενέργειας των πλειστηριασμών, να παραταθεί το δικαστικό έτος, όπως και το 2020, να προταχθεί ο εμβολιασμός όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, να οργανωθεί η διενέργεια δωρεάν rapid tests στους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας από τον ΕΟΔΥ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα στις 4.4.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η 38η έκδοση «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου», αποτελεί τακτική που δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και του συνόλου των λειτουργών και των συλλειτουργών της και όχι μόνο των δικηγόρων και ταυτόχρονα επιφέρει σοβαρή ανασφάλεια δικαίου.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η απονομή της Δικαιοσύνης είναι ένα σημαντικό ζήτημα της δημοκρατικής λειτουργίας και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και διακριτά και όχι ως μία ακόμη οικονομική ή διοικητική δραστηριότητα, στα πλαίσια μίας ενιαίας ΚΥΑ.

Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεχιστούν. Οι αντοχές των δικηγόρων έχουν εξαντληθεί.

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης, με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών και δικονομικών κανόνων, που εξασφαλίζουν τη δημόσια υγεία αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, αποτελεί πάγια θέση του δικηγορικού σώματος.

Δυστυχώς όμως, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει σύστημα «ακορντεόν» στη λειτουργία των Δικαστηρίων, ανοίγοντας και κλείνοντας λειτουργίες τους, χωρίς την απαιτούμενη προηγούμενη ad hoc εισήγηση των λοιμωξιολόγων, όπως αποδείχθηκε περίτρανα και τη στιγμή μάλιστα που τα δικαστήρια δεν είχαν αποτελέσει εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που επιχειρείται με την νέα ΚΥΑ, με τις όποιες ασάφειες και αντιφάσεις παρατηρούνται, έρχεται να αποκαταστήσει, εν μέρει, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην απονομή της δικαιοσύνης και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας του ελληνικού λαού, στο όνομα του οποίου και μόνο και ουδενός άλλου απονέμεται.

Η Ολομέλεια ζητά από την Κυβέρνηση άμεσα:

  • Να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ενιαία ρύθμιση όλων των προθεσμιών , με αφετηρία ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ώστε να αρθούν τα ερμηνευτικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις από την νέα ΚΥΑ σε συνδυασμό με τον νόμο 4790/2021 .
  •  Να παρατείνει σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο την έναρξη διενέργειας των πλειστηριασμών, συνεκτιμώντας την δυσμενή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας.
  •  Να παραταθεί το δικαστικό έτος, όπως και το 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
  •  Για την ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων θα πρέπει να προταχθεί ο εμβολιασμός όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, σε προαιρετική βάση, να τηρούνται αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και να υπάρχει χρονικός διαχωρισμός πινακίων προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να υλοποιήσει άμεσα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που δεσμεύτηκε κατά την διευρυμένη σύσκεψη φορέων στις 31.3.2021 και συγκεκριμένα:

  •  Διενέργεια δωρεάν rapid tests στους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας από τον ΕΟΔΥ σε προαιρετική βάση και θερμομέτρηση,
  •  Παρουσία αστυνομικής δύναμης στους χώρους των Δικαστηρίων για την τήρηση των μέτρων.
  •  Προμήθεια αντισηπτικών υγρών και λοιπών μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες κλπ)

Επιπρόσθετα, η Ολομέλεια ζητά τη τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών στους χώρους των ακροατηρίων για όλους τους παράγοντες της δίκης.

Η Ολομέλεια καλεί όλους τους δικηγόρους σε αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού και να προστατευθεί η ατομική και δημόσια υγεία.”.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν την άμεση δέσμευση για προτεραιοποίηση, εντός του Απριλίου στους εμβολιασμούς όλων των εργαζομένων στις δικαστικές υπηρεσίες.

DIKASTIKO.GR

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ