Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Δικαστήριο “δείχνει” το δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς

Το Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους και δικαίωσε νοσοκομείο που τους ζήτησε να εμβολιαστούν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστήριο “δείχνει” το δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς

Στην Ιταλία ήδη είναι νόμος του Κράτους ενώ πλέον πληθαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις στην Ευρώπη υπέρ του εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών και κυρίως των εργαζομένων στην υγεία. Στην Ελλάδα δια στόματος του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι επίκειται το Φθινόπωρο η θέσπιση κανόνων υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, γεγονός που οι συνταγματολόγοι (Μανιτάκης, Χρυσόγονος, Μποτόπουλος) που έχουν εκφραστεί δημοσίως , θεωρούν εντός των συνταγματικών ορίων.

Όσον αφορά δε τον μη εμβολιασμό όλοι συμφωνούν πως δεν χωρεί απόλυση ως μέτρο, όμως μπορεί να ληφθούν άλλα μέτρα π.χ μετάθεσης σε υπηρεσία χωρίς επαφή με κοινό, τηλεγρασία κλπ.

Στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ όμως ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε την προσφυγή 117 μελών του υγειονομικού προσωπικού νοσοκομείου του Τέξας εναντίον της απαίτησης της διεύθυνσής του να εμβολιαστούν κατά του COVID-19. Μάλιστα ο ομοσπονδιακός δικαστής χαρακτήρισε ορθή την πολιτική του Methodist Hospital του Χιούστον να απαιτεί το προσωπικό του να έχει εμβολιαστεί.

Όπως αναφέρει το euronews, η Τζένιφερ Μπρίτζες, νοσηλεύτρια και βασική ενάγουσα στην υπόθεση υποστήριξε πως εάν η σύμβασή της τερματιζόταν επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί, θα έπρεπε να θεωρηθεί πως υπέστη άδικη και καταχρηστική απόλυση ενώ θεώρησε τα εμβόλια ως επικίνδυνα καθώς δεν έχουν δοκιμασθεί. Ο δικαστής απέρριψε και τα δύο επιχειρήματα. Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων

5 σελίδες

Το νοσοκομείο Methodist «προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, να σώσει ζωές, χωρίς να μολύνει κανέναν» με τον νέο κορωνοϊό, ανέφερε ο δικαστής στην 5σέλιδη ετυμηγορία του. «Είναι μια επιλογή που έχει κάνει για να είναι το προσωπικό του, οι ασθενείς του και οι οικογένειές τους πιο ασφαλείς».

Η κυρία Μπρίτζες «μπορεί ελεύθερα να επιλέξει να δεχθεί ή να αρνηθεί κάποιο εμβόλιο για τον COVID-19· ωστόσο, εάν αρνηθεί, απλά θα χρειαστεί να βρει δουλειά κάπου αλλού».

Ο δικαστής ανέφερε ακόμη πως η νομοθεσία του Τέξας προστατεύει τους εργαζόμενους όταν απολύονται επειδή αρνούνται να διαπράξουν κάτι παράνομο, αλλά ο όρος που θέτει το νοσοκομείο στο προσωπικό του συμμορφώνεται προς τη νομοθεσία και τη δημόσια πολιτική.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες είπε πως θα ασκηθεί έφεση. «Αυτή η νομική μάχη μόλις ξεκίνησε», τόνισε ο δικηγόρος, Τζάρεντ Γούντφιλ. «Το δικαίωμα να εργάζεσαι δεν πρέπει να εξαρτάται από το εάν συμφωνείς να γίνεις πειραματόζωο».

Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη την προσφυγή και εξέφρασε ικανοποίηση για την ετυμηγορία του δικαστή. Πρόσθεσε πως 24.947 εργαζόμενοί του έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ