Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ημέρα- ορόσημο με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα – “Καταδίκη, όπως πρωτόδικα” φώναζε στην έναρξη του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου

Η “εμβληματική” μητέρα του Παύλου Φύσσα θα ανέβει σήμερα στο βήμα του μάρτυρα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών. Αντιφαστιστικές συγκεντρώσεις διοργανώνονται από νωρίς το πρωί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ημέρα- ορόσημο με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα – “Καταδίκη, όπως πρωτόδικα” φώναζε στην έναρξη του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου eurokinissi

Μία ιδιαίτερα φορτισμένη συνεδρίαση θα είναι η σημερινή στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, καθώς θα ξεκινήσει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα γεγονός που μεταξύ άλλων θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της ουσιαστικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο.

Η αυλαία της δίκης της Χρυσής Αυγής άνοιξε στα μέσα Ιουνίου σε δεύτερο βαθμό για τους 26 καταδικασθέντες κρατούμενους να καλούνται στο εδώλιο ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

«Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως πρωτόδικα, καταδίκη» ανέφερε τότε η Μάγδα Φύσσα, η οποία καλείται να ανατρέξει στις στιγμές το βράδυ που δολοφονήθηκε ο γιος της. Μία δολοφονία που στάθηκε αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των ενεργειών των μελών της Χρυσής Αυγής και να εκδοθεί η πρωτοβάθμια απόφαση που την χαρακτήριζε εγκληματική οργάνωση και… μοίρασε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια φυλακής.

Η Μάγδα Φύσσα δεν έλειψε από καμία ακροαματική διαδικασία του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου. Και με το σθένος της, που προφανώς απορρέει από το χαμό του παιδιού της, αντιμετώπισε όλα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ακόμη και σήμερα η Μάγδα Φύσσα όχι μόνο βρίσκεται στο πλευρό σε δίκες όπου άλλες μητέρες έχασαν τα παιδιά τους, αλλά δηλώνει παρούσα σε κάθε συνεδρίαση του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου.

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που ξεσπάει λόγω της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων και των υποστηρικτών τους. Όπως έγινε στις πρόσφατες συνεδριάσεις του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου.

Κατάθεση Μάγδας Φύσσα

eurokinissi

Η συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα για τη δολοφονία του Παύλου

Στο εδώλιο έχει ξαναβρεθεί η Μάγδα Φύσσα, καταθέτοντας την πρώτη φορά για το περιστατικό της δολοφονίας του γιου της. Μία κατάθεση συγκλονιστική, όπως έχει χαρακτηριστεί στην οποία σκιαγράφησε τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αδράνεια των αστυνομικών που βρίσκονταν κοντά.

«… Είμαι η μητέρα του Παύλου Φύσσα. Θα ξεκινήσω από τις 17 του μηνός (έτος 2013), ημέρα Τρίτη που είδα τελευταία φορά το παιδί μου, ώρα 17.30 το απόγευμα, χαιρετηθήκαμε, ότι θα πάει να δει μπάλα. Θα πήγαινε στον φίλο του να πιει έναν καφέ μαζί με την κοπέλα του και από κει θα ψάχνανε να βρούνε κάποιο κατάστημα για να δούνε την μπάλα.

Από τις 17.30 λοιπόν στις 17 του μηνός, το απόγευμα, το παιδί μου δεν μου ξαναγύρισε. Δεν ήπιαμε τον καφέ. Στη συνέχεια, έχω φύγει από το σπίτι, έχω πάει στην κόρη μου. Τίποτε το ανησυχητικό, τίποτα που να προμηνύει ότι θα γίνει αυτό το κακό, το μεγάλο κακό» ανέφερε.

«… To βράδυ κατά τις δύο ήρθε στο σπίτι της κόρης μας ο σύζυγός μου και κατάλαβα αμέσως ότι είχε γίνει κάτι πολύ σοβαρό. Δεν μου λέει όμως κανένας τίποτα. Φτάνουμε στο Κρατικό. Βλέπω πολύ κόσμο έξω. Συγγενείς και φίλους.

Δίκη Χρυσής Αυγής

eurokinissi

Τον μαχαίρωσαν στην καρδιά

Ο γιατρός που ήταν εκεί μου είπε την αλήθεια ότι ο Παύλος δεν ζει, έφυγε. Και εγώ είπα «Πώς είναι δυνατόν: Πώς έφυγε…». Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά, η Χρυσή Αυγή, αλλά μου λέει «σας παρακαλώ πάρα πολύ, τον δολοφόνο τον έχουν πιάσει». Είπα «δεν μπορούσε να γίνει κάτι; Δηλαδή πώς έγινε;». Και μου είπε ότι το χτύπημα που έφαγε ο γιος μου, οι μαχαιριές που έφαγε ήταν επαγγελματικές, δεν υπήρχε περίπτωση να σωθεί και εδώ έξω να γινόταν το κακό, δεν θα προλαβαίναμε. Από εκεί και πέρα λοιπόν ζητάω να πάω να δω το παιδί μου. Και πήγα και το είδα στον θάλαμο. Στις 17.30 το απόγευμα μιλάγαμε και είπαμε ότι θα τα πούμε το πρωί. Και εγώ στις 03.00 βρήκα το παιδί μου στον νεκροθάλαμο. Ομως γι’ αυτούς που νομίζουν ότι τον τρομάξανε, τους λέω ότι δεν τρόμαξε. Το παιδί μου κοιμότανε. Ηταν ένας άγγελος. Κοιμόταν… Προσπαθώ λοιπόν να τον ζεστάνω. Να μπορέσει να σηκωθεί» είπε στη συγκλονιστική της κατάθεση.

«Ο γιος μου κατέληξε: μέσα σε τέσσερα λεπτά, άντεξε τέσσερα λεπτά, πολύ σημαντικά για μας όλους που μείναμε πίσω γιατί πρόλαβε ο ίδιος να υποδείξει τον δολοφόνο του. Φεύγει λοιπόν ο Ρουπακιάς και πάει να μπει στο αυτοκίνητό του. Εκεί φωνάζει ο Παύλος, σηκώνει την μπλούζα του και φωνάζει: «Πού πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις;» είπε η Μάγδα Φύσσα.

Και πρόσθεσε: «Ο γιος μου τον Ρουπακιά δεν τον είχε συναντήσει ποτέ άλλοτε. Παρ’ όλο που δεν τον γνώριζε ο Ρουπακιάς, τον πλησίασε και τον σκότωσε για τον λόγο ότι ανήκει στην εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή και είναι εκπαιδευμένος δολοφόνος. Το έκανε γιατί πήρε την εντολή. Τίποτε απολύτως δεν θα κάνανε εάν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης και τίποτε απολύτως δεν θα έκαναν χωρίς εντολή».

Δίκη Χρυσής Αυγής

eurokinissi

Οι συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο

Ενόψει της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις έξω από τα Δικαστήρια. Στάση εργασίας έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από την αρχή της βάρδιας έως τις 11 προκειμένου να μπορέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να λάβουν μέρος.

«Το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τις φασιστικές συμμορίες, υπερασπίζοντας την ενότητα όλων των εργαζόμενων, απέναντι σε ρατσιστικές πολιτικές. Ο αγώνας μας ενάντια στον φασισμό, τον ναζισμό και τη μισαλλοδοξία ήταν, είναι και θα είναι ανυποχώρητος.

Γι΄ αυτό και η παρουσία μας την Παρασκευή, 7 του Οκτώβρη, στο Εφετείο είναι επιβεβλημένη. Για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο υπονόμευσης της πρωτόδικης απόφασης» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

«Όλοι την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στις 9 π.μ. έξω από το Εφετείο Αθηνών. Στεκόμαστε στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, σημειώνοντας ότι «απαιτούμε οι ναζί πιο βαθιά στη φυλακή. Χτίζουμε καθημερινό μέτωπο στο φασισμό με όποια προβιά και αν εμφανίζεται». Ανάλογες ανακοινώσεις για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν εκδώσει διάφοροι φορείς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ