Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλητικός ο Γιάννης Λαγός – “Θα με δικάσετε επειδή είμαι ναζιστής;”

ΟΓιάννης Λαγός φέρεται πως έχασε την ψυχραιμία του όταν ο ιστορικός ερευνητής και μάρτυρας των επεισοδίων, ξεκίνησε να αναλύει διαφορετικά περιστατικά βίας της Χρυσής Αυγής στα Ιωάννινα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλητικός ο Γιάννης Λαγός – “Θα με δικάσετε επειδή είμαι ναζιστής;” (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με προκλητικό τρόπο απάντησε ο Γιάννης Λαγός -καταδικασμένος για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής-, στις ερωτήσεις που έκανε η Έδρα του Πενταμελούς Εφετείου κακουργημάτων σε μάρτυρα από τα Ιωάννινα για τα επεισόδια με βανδαλισμούς με ναζιστικά σύμβολα στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης και στην παλιά συναγωγή. 

“Είμαι ναζιστής! Θα με δικάσετε για αυτό;”, ξέσπασε ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Λαγός φέρεται πως έχασε την ψυχραιμία του όταν ο ιστορικός ερευνητής και μάρτυρας των επεισοδίων Αλέξανδρος Ράπτης, ξεκίνησε να αναλύει διαφορετικά περιστατικά βίας της Χρυσής Αυγής κατά τις εκδηλώσεις για την “αυτονομία της Βορείου Ηπείρου” και τη “λήξη του εμφυλίου” στα Ιωάννινα.

“Η τοπική κοινωνία δεν ήθελε να γίνει η εκδήλωση αυτή γιατί υπάρχουν διακρατικές σχέσεις και συμφωνίες. Υπήρξε μεγάλη ένταση. Το περιβόητο αυτό τάγμα ήρθε από την Αθήνα, 300-400 άτομα, προκάλεσε επεισόδια στην κεντρική πλατεία, χτύπησαν φοιτητές και πολίτες, που δεν ήθελαν να γίνει η εκδήλωση αυτή. Λειτουργούσαν όπως τα τάγματα εφόδου του 1933”, αποκάλυψε ο μάρτυρας για το περιστατικό του 2009 στην εκδήλωση για την “αυτονομία της Β. Ηπείρου”.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Λαγός κατά τη διάρκεια των περιγραφών του μάρτυρα, πέταξε τα χαρτιά που κρατούσε και ψιθύρισε κάτι προς τον κ. Αλέξανδρο Ράπτη. 

Εισαγγελέας: Είπατε και για το έμβλημα της Θούλης ότι γράφτηκε στους τοίχους και στις πόρτες. Η Θούλη είχε σχέση με το ναζιστικό καθεστώς;

Μάρτυρας: Χρησιμοποιήθηκε το έμβλημα αυτό για να συνδεθεί με το μεταφυσικό. Μετά την άνοδο του Χίτλερ το σήμα αυτό χρησιμοποιείται από στρατιωτικές μονάδες των ναζί. Με την άνοδο του Χίτλερ, η ελίτ, τα SS δηλαδή, ενέταξε το έμβλημα αυτό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το έμβλημα έφεραν οι οπλίτες και αξιωματικοί των μάχιμων SS που ήταν ευρωπαίοι εθελοντές. Αυτό, λοιπόν, το έμβλημα, ο ανάποδος αγκυλωτός σταυρός, αποτυπωνόταν και χρησιμοποιούνταν ευρέως στα πρώτα περιοδικά στη Χρυσής Αυγής Το έμβλημα που συναντήσαμε και στους βανδαλισμούς του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων.

Εισαγγελέας: Η σβάστικα της Θούλης είναι διαφορετική από την ναζιστική σβάστικα; Αυτή ήταν η στιγμή που για τον Γιάννη Λαγό η οργή ήταν πλέον έκδηλη.

Ο κατηγορούμενος ξεκίνησε να φωνάζει: «Δεν είναι πολιτική κατά τα άλλα η δίκη αυτή! Δηλώνω ναζιστής! Θα με δικάσετε γι’ αυτό; Για να φύγουμε κάποτε! Δεν το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνετε στα όριά μου με τις ερωτήσεις! Είμαι εθνικοσοσιαλιστής! Μη γελοιοποιείτε άλλο τον εαυτό σας, καταδικάστε με να τελειώνετε. Έχετε εδώ τον γραφικό μάρτυρα και δεν ντρέπεστε, ρεζίληδες!».

Μετά το “ξέσπασμα” του Γιάννη Λαγού, η πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας ζήτησε από τις δικαστικές Αρχές να ελέγξουν ότι η συγκεκριμένη δήλωση έχει καταγραφεί στα πρακτικά.

Όπως ανέφερε συνήγορος από την πλευρά των θυμάτων «είναι πολύ σημαντικό είναι η πρώτη φορά που ομολογείται ανοιχτά κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ