Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Δίκη Φιλιππίδη: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο γνωστός ηθοποιός – “Μονόδρομος” ο ανασταλτικός χαρακτήρας της ποινής 8 ετών κάθειρξης – ΒΙΝΤΕΟ

Τι προβλέπει η απόφαση του Δικαστηρίου. Οι λόγοι που οδήγησαν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η εισήγηση της εισαγγελέως που έγινε δεκτή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Φιλιππίδη: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο γνωστός ηθοποιός – “Μονόδρομος” ο ανασταλτικός χαρακτήρας της ποινής 8 ετών κάθειρξης – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Τίτλοι τέλους έπεσαν την Τετάρτη στην πολύκροτη δίκη Φιλιππίδη, που απασχόλησε την κοινή γνώμη εδώ και ένα περίπου χρόνο και ήταν από τις βασικές στο λεγόμενο καλλιτεχνικό #MeToo.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κρίθηκε ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού και του επιβλήθηκε η ποινή 8 ετών κάθειρξης κατά συγχώνευση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκανε ουσιαστικά δεκτή την εισαγγελική πρόταση τόσο για την ενοχή του και τις ποινές που του αναλογούν, όσο και για τον ανασταλτικό χαρακτήρα αυτών.

Πέτρος Φιλιππίδης

freepik/eurokinissi

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ο Πέτρος Φιλιππίδης καταδικάστηκε για τις δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014. Ειδικότερα, επιβλήθηκε ποινή σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση 6 ετών για την μία απόπειρα και 5 ετών για τη δεύτερη. Ποινές που τελικώς συγχωνεύθηκαν σε 8 χρόνια κάθειρξης.

Δίκη Φιλιππίδη: Ο «μονόδρομος» για την παραμονή εκτός φυλακής

Το Δικαστήριο, πάντως, αποφάσισε πως ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν πρέπει να εκτίσει εντός φυλακής μέχρι την άσκηση έφεσης. Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας, που έγιναν δεκτά στην τελική απόφαση.

«Προκύπτει σαφώς ότι είναι μονόδρομος για το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ο κατηγορούμενος, δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να προετοιμάσει τη φυγή του» ανέφερε η εισαγγελέας.

Σχολιάζοντας επίσης τον κίνδυνο να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις, η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη έπειτα από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων.

«Ο κατηγορούμενος δραστηριοποιούνταν στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο χώρος αυτός δεν είναι φιλικός προς τον κατηγορούμενο πλέον. Η επιβολή περιοριστικών όρων είναι επαρκής και ικανή να εξασφαλίσει την παρουσία του στο δικαστήριο και να τον αποτρέψει από άλλες πράξεις» ανέφερε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της έδρας, του επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης του στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Δίκη Φιλιππίδη

Eurokinissi

Το “όχι” στα ελαφρυντικά

Το Δικαστήριο απέρριψε ωστόσο στη δίκη Φιλιππίδη τα δύο ελαφρυντικά που ζήτησε ο ηθοποιός-σκηνοθέτης. Ειδικότερα, όπως είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας Στέλλα Στόγια, απέρριψε και τα δύο ελαφρυντικά που ζήτησε ο Πέτρος Φιλιππίδης. Οι συνήγοροι του Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κική Πακιρτζίδου αιτήθηκαν συγκεκριμένα, τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους τηλεοπτικού σταθμού για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσάκη για περιστατικά με το 2014» ανέφερε η εισαγγελέας ζητώντας να απορριφθεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Καλλιτεχνικό #MeToo

Freepik/Unsplash

Η κ. Στόγια ζήτησε να απορριφθεί και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, σημειώνοντας: «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι ήταν ελεήμων. Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια για περιστατικά το 1996».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ