Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Η ώρα του εισαγγελέα για το θάνατο 25 ατόμων

Αντιμέτωποι με την εισαγγελική πρόταση θα βρεθούν οι 21 κατηγορούμενοι για την τραγωδία, μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και η δήμαρχος της πόλης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Η ώρα του εισαγγελέα για το θάνατο 25 ατόμων eurokinissi

Ανακοινώνεται σήμερα η εισαγγελική πρόταση για την τραγωδία από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017, που στοίχιζαν τη ζωή 25 πολιτών. Ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου θα εκφέρει την άποψη του για την ενοχή ή μη των 21 κατηγορούμενων, ανάμεσά τους η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, πρώην και νυν αιρετοί, αλλά και υπεύθυνοι φορέων, που αντιμετωπίζουν ποινές για πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

Η δίκη πέρασε από… σαράντα κύματα. Είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 αλλά μετά από 8 μήνες οδηγήθηκε σε αναβολή. Ξεκίνησε πάλι από την αρχή και τώρα φαίνεται να οδεύει προς την έκδοση απόφασης. Στα μέσα Ιανουαρίου είχε μάλιστα απολογηθεί η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου όπως έγραψε το dikastiko.gr και ακολούθησαν και άλλες απολογίες.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είχε πει μεταξύ άλλων η κυρία Δούρου.

Πλημμύρες Μάνδρα

eurokinissi

Το βαρύ κατηγορητήριο

«Από αμέλεια της, ήτοι από έλλειψη προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε με τις παραλείψεις της, οι οποίες συνιστούν μη εκπλήρωση των ιδιαίτερων νομικών υποχρεώσεων της, που πηγάζουν εκ του νόμου λόγω της προαναφερόμενης ιδιότητας της» ανέφερε πάντως το κατηγορητήριο τόσο για την πρώην περιφερειάρχη, όσο και για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

«Παρέλειψε να κατευθύνει και να δρομολογήσει την υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων ή έστω να μειωθούν σημαντικά επιπτώσεις τους, καθώς και να επισπεύσει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση τους στον απολύτως αναγκαίο χρόνο διά της ένταξης τους σε λίστα απόλυτης προτεραιότητας» αναφέρεται στο δικόγραφο.

Κατά το κατηγορητήριο, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής «παρέλειψε να κατευθύνει, να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει το αντιπλημμυρικό έργο «Εκτροπή του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου» και ειδικότερα «καθυστέρησε αναίτια και αδικαιολόγητα να προωθήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί η απαιτούμενη απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης περί επικύρωσης των οριογραμμών του προς διευθέτηση τμήματος του ρέματος, η οποία επικύρωση αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση που έπρεπε να έχει πληρωθεί προ της έναρξης κατασκευής του έργου».

Οι καθυστερήσεις Περιφέρειας και οι ευθύνες του Δήμου για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Καθυστερήσεις στην ανταπόκριση της Περιφέρειας εντοπίστηκαν και σε άλλα σημεία. «Παρά το γεγονός ότι η νέα οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε τις μελέτες της αναδόχου εταιρείας, που αφορούσαν στο συγκεκριμένο έργο οριοθέτησης στις 22 Οκτωβρίου 2014, η έγκριση αυτή πρωτοκολλήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2014 και μετά την παρέλευση δύο μηνών, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου 2015 εστάλη με φαξ στο μελετητή, χωρίς μάλιστα την επόμενη του κατεπείγοντος, προκειμένου να ενεργήσει κατά απόλυτη προτεραιότητα».

Πλημμύρες Μάνδρα

eurokinissi

Ειδικότερα, επισημαίνεται και νέο λάθος της Περιφέρειας, η οποία αν και στις 5 Μαρτίου 2015 υπέβαλλε αίτημα προς την αρμόδια Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αναγκαία επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών, αυτό όμως δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα την επιπλέον καθυστέρηση της διαδικασίας, αφού η αρμόδια διεύθυνση ζήτησε στις 31 Μαρτίου 2015 την συμπλήρωση του σχετικού φακέλου.

«Συνεπεία όλων των καθυστερήσεων και παραλείψεων εκδόθηκε τελικά η απόφαση επικύρωσης του καθορισμού οριογραμμών αναφορικά με την εξεταζόμενη μελέτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 13 Ιανουαρίου 2016 και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 29 Ιανουαρίου 2016, δηλαδή μετά την παρέλευση ενός έτους και τριών μηνών από την έγκριση των μελετών της αναδόχου εταιρείας από την οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Αττικής» σημειώνουν οι δικαστές.

Παραλείψεις και καθυστερήσεις επισημάνθηκαν και στην περίπτωση της νυν δημάρχου Μάνδρας Γιάννας Κριεκούκη, η οποία φέρεται να «παρέλειψε να αναλάβει, δρομολογήσει και ολοκληρώσει την εκτέλεση του έργου εισόδου και διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης εντός του τμήματος οικισμού της πόλης της Μάνδρας, αν και το συγκεκριμένο έργο περιλαμβανόταν στην μελέτη οριοθέτησης που ανέθεσε ο δήμος Μάνδρας βάση της οποίας επικυρώθηκαν οι οριογραμμές του ρέματος Αγίας Αικατερίνης στην επέκταση του σχεδίου πόλης. Παρέλειψε να δρομολογήσει την εκπόνηση μελετών έργων ανάσχεσης και ορεινής υδρονομίας, όπως έργα τεχνικής διευθέτησης των χειμάρων και αποκατάστασης των ορεινών εδαφών των λεκανών απορροής, δια υποβολής αιτήματος στην αρμόδια προς αυτό Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κάτι που έπραξε μόνο μετά την εκδήλωση και του δεύτερου πλημμυρικό φαινομένου 28 Ιουνίου 2018».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ