Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Δίκη Καμπανού: “Ευτυχώς υπάρχουν φωτισμένοι εισαγγελείς, όπως η κα. Κλιάμπα” ξεσπά η μητέρα του Άλκη – Αναλυτικά η εισαγγελική πρόταση-“καταπέλτης” – ΒΙΝΤΕΟ

«Η εισαγγελέας ήταν καταιγιστική και συγκλονιστική. Έκανε το καθήκον της, άσκησε το λειτούργημά της όπως έπρεπε και γι’ αυτό θέλω να την ευχαριστήσω» τόνισε από την πλευρά του ο πατέρας του Άλκη. Χειροκροτήματα στην αίθουσα με το τέλος της αγόρευσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Καμπανού: “Ευτυχώς υπάρχουν φωτισμένοι εισαγγελείς, όπως η κα. Κλιάμπα” ξεσπά η μητέρα του Άλκη – Αναλυτικά η εισαγγελική πρόταση-“καταπέλτης” – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

“Ιστορική” χαρακτηρίστηκε από πολλούς η αγόρευση της εισαγγελέως Κυριακής Κλιάμπας στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η οποία με τη στάση της, αγορεύοντας για περίπου 20 ώρες και σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, υπήρξε “καταπέλτης” για τους 12 κατηγορούμενους, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής στην τυφλή και δολοφονική βία.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, την ενοχή και των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας την μαραθώνια αγόρευσή της, ενώ παράλληλα πρότεινε την ενοχή αρκετών εκ των κατηγορουμένων για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των δυο φίλων του Άλκη.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που ένιωσαν ικανοποίηση από τη σχολαστική και χειμαρρώδη εισαγγελική αγόρευση ήταν και οι τραγικοί γονείς του αδικοχαμένου Άλκη, οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τα όσα ανέφερε αλλά και για την πρότασή της προς το δικαστήριο.

Αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και κατά την έξοδό τους από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο Αριστείδης Καμπανός και η Μελίνα Κακουλίδου μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την κ. Κλιάμπα στα μέσα ενημέρωσης.

«Καταρχάς, η δικαίωση θα έρθει μετά το δικαστήριο. Εδώ σήμερα, η εισαγγελέας ήταν καταιγιστική και συγκλονιστική. Έκανε το καθήκον της, άσκησε το λειτούργημά της όπως έπρεπε και γι’ αυτό θέλω να την ευχαριστήσω» τόνισε από την πλευρά του ο πατέρας του Άλκη.

«Ευτυχώς υπάρχουν φωτισμένοι εισαγγελείς, όπως η κα. Κλιάμπα, οι οποίοι ίσως κάποια στιγμή καταφέρουν να σταματήσουν την ατιμωρησία στην Ελλάδα. Όχι άλλη ατιμωρησία» σημείωσε η μητέρα του Άλκη, Μελίνα Κακουλίδου.

Δίκη για δολοφονία Άλκη: Αναλυτικά η εισαγγελική πρόταση

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, την ενοχή ενός κατηγορουμένου για ηθική αυτουργία, άλλων 9 για φυσική αυτουργία και δύο για συνέργεια στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

“Ξεκίνησαν για να πολεμήσουν τον αιώνιο “εχθρό” και να αφαιρέσουν ζωές. Ήταν όλοι αποφασισμένο και αμετανόητοι” είπε για τους 12 οπαδούς του ΠΑΟΚ που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου.

“Εντόπισαν τους 5 ανυποψίαστους νέους που θα αποτελούσαν το τρόπαιο τους. Τους περικύκλωσαν και τους αιφνιδίασαν” πρόσθεσε. “Ταυτόχρονα έφτασαν στα σκαλιά και οι 7 κατηγορούμενοι, τρεις από το 1ο και τέσσερις από το 3ο αυτοκίνητο. Οι 5 νέοι είναι εγκλωβισμένοι και πανικοβάλλονται. Τους επιτίθενται βουβά και ανελέητα, με σαφή ανθρωποκτόνο δόλο. Ανέμεναν να προστεθούν οι άλλοι 4 και να αποτελειώσουν τα θύματά.

Ο 10ος με το δρεπάνι χτυπάει τον ΔΚ στον γλουτό. Οι άλλοι τρεις χτυπούν τους άλλους. Ο ΑΒ και ο Άλκης δέχονται χτυπήματα σφόδρα από τους 7 που έφτασαν στα σκαλιά. Ο 4ος καταφέρνει χτυπήματα στον ΑΒ και στον Άλκη οι οποίοι παλεύουν για τη ζωή τους. Ο ΑΒ αντιδρά και χτυπά πρώτα τον 9ο και μετά τον 2ο με το κράνος. Τα δύο παιδιά δέχονται μαχαιριές, πολλά χτυπήματα σφόδρα. Ο Άλκης ξεχώριζε ήταν δύο μέτρα παλικάρι, ένας αθώος γίγαντας.

Δέχτηκε διαδοχικά χτυπήματα στο κεφάλι με γροθιές και λοστούς. Ήθελαν να τον αποτελειώσουν. Έβαλε τα χέρια στο κεφάλι για να το προστατέψει. Ταυτόχρονα τον χτυπούσαν με τα μαχαίρια σε ευαίσθητα σημεία. Στη βουβωνική χώρα και στην κοιλιά. Χτυπούσαν και ξαναχτυπούσαν. Ένας κατάφερε να τον πλήξει στη μηριαία αρτηρία. Τα χτυπήματα συνεχίστηκαν και στον ΑΒ. Οι κατηγορούμενοι εναλλάσσονταν στο δευτερόλεπτο. Οι κατηγορούμενοι έριξαν τον Άλκη στο πεζοδρόμιο.

Τότε ήρθε η ώρα να συμμετάσχουν και οι επιβάτες του 2ου οχήματος. Έτρεξαν ο 5ος και ο 7ος στο πεδίο της μάχης ενώ είχαν πάνω τους τα όπλα. Ο 6ος και 8ος άνοιξαν το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και έτρεξαν προς το σημείο. Ήθελαν να συμμετάσχουν αλλά δεν πρόλαβαν. Ο στόχος να πάρουν ζωές επιτεύχθηκε, γι’ αυτό επέστρεψαν όχι γιατί μετάνιωσαν. Γνώριζαν και ξεκίνησαν με τον ίδιο σκοπό: Να συμβάλουν στην πραγμάτωση των δύο ανθρωποκτονιών.

Ο 4ος δεν πρόλαβε τον ΝΤ που διέφυγε και επέστρεψε στο σημείο. Οι 2ος, 9ος και 7ος συγκρατούσαν τον ΑΒ.

Ο 5ος ξαναχτύπησε με ρόπαλο τον Άλκη όταν αυτός ήταν κάτω. Από πάνω του βρισκόταν και ο 10ος με το δρεπάνι, ο 3ος, ο 5ος και ο 7ος.

Ο 1ος ως αρχηγός ήλεγχε τον χώρο. Όταν ήρθαν οι Αρειανοί τους φώναξε να φύγουν κρατώντας στο άλλο χέρι το μαχαίρι.

Ο 2ος έσπασε το κινητό όταν έμεινε τελευταίος πάνω στα σκαλιά. Όλοι ήταν οπλισμένοι.

Σε 40 δευτερόλεπτα πέτυχαν να αφαιρέσουν μια ζωή και παραλίγο άλλη μια. Έφυγαν και εξαφάνισαν τα όπλα ενώ κατάφεραν συνολικά 45 τραύματα στα σώματα των τριών νέων”.

Για τον 10ο κατηγορούμενο η εισαγγελέας επισήμανε ότι έπληξε με το δρεπάνι τον Άλκη και τους δύο φίλους του, έχοντας ανθρωποκτόνο δόλο. Για τον 9ο είπε ότι μαχαίρωσε με το καραμπίτ τον Άλκη και τον ΑΒ.

“Όλοι ξεκίνησαν για να σκοτώσουν και το έκαναν” τόνισε η κα Κλιάμπα. “Μην σας ξεγελάει αυτό το πρόσωπο που παρουσιάζουν εδώ, το πρόσωπο τους φάνηκε στα βίντεο από την επίθεση σε βάρος των 5 θυμάτων” είπε.

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης της, η εισαγγελέας απευθύνθηκε στους κατηγορούμενους, λέγοντας: «Λυπάμαι πραγματικά, έχουμε 12 νέα παιδιά που ήταν στο χέρι τους να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους κι όχι το σκοτάδι. Σε έναν “ανορθόδοξο πόλεμο” η νίκη σημαίνει καταδίκη».

Αναλυτικά, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή:

 • Του 1ου για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Άλκη, στις απόπειρες ανθρωποκτονίας των ΑΒ και ΔΚ, στη συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά συρροή, για συμπλοκή, για κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, για οπλοφορία
 • Του 2ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία
 • Του 3ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία
 • Του 4ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία
 • Του 5ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία
 • Του 6ου για συνέργεια στην ανθρωποκτονία και στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας, συμπλοκή και οπλοφορία
 • Του 7ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία
 • Του 8ου για συνέργεια στην ανθρωποκτονία και στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας, συμπλοκή και οπλοφορία
 • Του 9ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία
 • Του 10ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία
 • Του 11ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία
 • Του 12ου για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία

“Έβαλαν 12 αυτογκόλ”

Έκανε μάλιστα λόγο για ένα άριστα οργανωμένο σχέδιο με σκοπό να αφαιρέσουν ζωές Αρειανών και έκανε λόγο για αργό. Όπως είπε η Εισαγγελέας αναφερόμενη στις απολογίες των 12 κατηγορουμένων, είπαν υπερβολές και τερατώδη, προκατασκευασμένα ψέματα.

«Ήρθαν απέναντι μας επιστρατεύοντας τη φαντασία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλιάμπα για τους 12 κατηγορούμενους. «Κανείς δεν μας απέδειξε ότι ήταν μεταμελημένος», ανέφερε σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η Εισαγγελέας.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η Εισαγγελέας είπε για τους 12 ότι «ξεκινούν να πολεμήσουν να εκδικηθούν τον εχθρό. Γιατί με τέτοιο εξοπλισμό μόνο στον πόλεμο πηγαίνεις η καλύτερα για να σκοτώσεις», ενώ για τη δολοφονική επίθεση τόνισε πως στόχος των κατηγορουμένων ήταν να περικυκλώσουν και να αιφνιδιάσουν τα θύματα. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «σχέδιο από κοινού εκτέλεσης των αιώνιων εχθρών».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η κ. Κλιάμπα τόνισε πως οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν ταυτόχρονα και διαδοχικά τα θύματα. «Ο Άγγελος και ο Άλκης παλεύουν για τη ζωή τους», τόνισε σε άλλο σημείο η Εισαγγελέας αναφερόμενη στη δολοφονική επίθεση και πρόσθεσε πως «παλεύουν με τα θηρία σε ένα άνισο αγώνα».

Ακόμα, είπε πως ο Άλκης προσπάθησε με τα χέρι του να προστατευτεί από τα χτυπήματα βάζοντας τα χέρια του στο κεφάλι, ωστόσο υπογράμμισε πως τα χτυπήματα είναι τέτοια που θέλουν να τον αποτελειώσουν. «Τι να προστατέψει πρώτα», είπε.

Αναφερόμενη στα χτυπήματα που δέχθηκε ο Άλκης Καμπανός -ο «αθώος γίγαντας», όπως τον χαρακτήρισε λόγω του αναστήματος του- η Εισαγγελέας τόνισε πως σημαδεύουν ευαίσθητα σημεία όπως τη βουβωνική χώρα και τη μηριαία αρτηρία, κάτι που όπως είπε το πέτυχαν με το χτύπημα στη μηριαία αρτηρία, «χτύπημα με αρρωστημένο μίσος», όπως είπε.

Τα όσα περιέγραψα, συνέχισε η Εισαγγελέας, συνέβησαν πραγματικά πριν 16 μήνες. Χαρακτήρισε απόλυτα οργανωμένη την «άνανδρη επίθεση» και τόνισε πως τόσο ο Άλκης όσο και ο φίλος του δέχθηκαν πολλαπλά χτυπήματα τόσο με τα όπλα που έφεραν οι δράστες της επίθεσης όσο και με κλωτσιές. «Όλα ήταν προκαθορισμένα με κοινό παρονομαστή το μίσος», τόνισε η κ. Κλιάμπα.

«Αυτοί συνεχίζουν ακάθεκτοι ενώ δυο νέοι ψυχορραγούν κανείς δε σταμάτησε τον άλλον», σημείωσε μεταξύ άλλων η Εισαγγελέας και απέδωσε κοινό ανθρωποκτόνο δόλο και στους 12 κατηγορούμενους σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ακόμη και όταν τα θύματα ήταν σε άθλια κατάσταση, δεν μπήκαν στη διαδικασία να ζητήσουν βοήθεια, έστω και ανώνυμα, αλλά τους χτυπούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, αλλά πριν εξαφανιστούν, πανηγύρισαν.

«Δεν ήταν θεατές σε μια παράσταση αλλά πρωταγωνιστές σε ένα δράμα», τόνισε επίσης η Εισαγγελέας αποδίδοντας την «σκηνοθεσία» του στον 1ο κατηγορούμενο.

«Έχουμε 12 νέα παιδιά που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν έναν καλύτερο δρόμο στη ζωή τους και όχι το σκοτάδι», είπε απευθυνόμενη στους 12 κατηγορούμενους η Εισαγγελέας μετά την πρόταση της.

Σημειώνεται πως η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 12 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από grtimes.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ