Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023

Δικηγόροι: “100 ευρώ την ημέρα η αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων” – Τι απάντησε η Υπουργός Εσωτερικών

Πότε θα εκδοθεί η ΥΑ που θα καθορίζει τα ζητήματα των εκλογών για τους δικαστικούς αντιπροσώπους - Τι ζητούν οι δικηγόροι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: “100 ευρώ την ημέρα η αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων” – Τι απάντησε η Υπουργός Εσωτερικών Eurokinissi

Μέχρι αύριο Παρασκευή, όπως δεσμεύθηκε η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, την αποζημίωσή τους και μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν θέσει οι δικηγόροι.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, η συνάντηση έγινε μεταξύ της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της νέας Υπουργού Εσωτερικών για τα οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν τους δικαστικούς αντιπροσώπους μετά από αίτημα των δικηγόρων.

Καλλιόπη Σπανού

Eurokinissi

Δικηγόροι: Αποζημίωση

Οι δικηγόροι ζητούν ουσιαστικά αύξηση 10% της ημερήσιας αποζημίωσης από τα 90 ευρώ την ημέρα στα 100. Μάλιστα σε επιστολή που είχαν στείλει στο Υπουργείο, παραθέτουν τις αμοιβές στις προηγούμενες εκλογές 2015 και 2019.

Ενδεικτικά :

Εκλογές 25/01/2015

ΦΕΚ Β΄ 24/13-01-2015 90€/ημέρα

Τακτικοί:

7 ημέρες αποζημίωση (εντός νομού)

8 ημέρες αποζημίωση (Αττική – Θεσσαλονίκη – Πειραιάς – Εκτός νομού)

9 ημέρες αποζημίωση (απομακρυσμένα)

Αναπληρωματικοί:

3 ημέρες αποζημίωση (εντός νομού)

3 ημέρες αποζημίωση (Αττική – Θεσσαλονίκη – Πειραιάς – Εκτός νομού)

4 ημέρες αποζημίωση (απομακρυσμένα)

Χιλιομετρική αποζημίωση 0,15€/χλμ

-Εκλογές 07/07/2019

ΦΕΚ Β΄ 2590/27-06-2019 90€/ημέρα

Τακτικοί:

7 ημέρες αποζημίωση (εντός νομού)

8 ημέρες αποζημίωση (Αττική – Θεσσαλονίκη – Πειραιάς – Εκτός νομού)

9 ημέρες αποζημίωση (απομακρυσμένα)

Αναπληρωματικοί:

3 ημέρες αποζημίωση (εντός νομού)

3 ημέρες αποζημίωση (Αττική – Θεσσαλονίκη – Πειραιάς)

4 ημέρες (εκτός νομού)

5 ημέρες αποζημίωση (απομακρυσμένα)

Έκδοση πιστοποιητικών

freepik

Δικηγόροι: Χιλιομετρική αποζημίωση 0,15€/χλμ

Οι δικηγόροι λοιπόν θεωρούν, και το διατύπωσαν, πως είναι επιβεβλημένη η σοβαρή αύξηση της ημερήσιας και της χιλιομετρικής αποζημίωσης, ώστε να καλύπτει την αύξηση του κόστους ζωής και των καυσίμων από τότε (2019) μέχρι σήμερα.

Μάλιστα ζήτησαν έγκαιρη έκδοση Κ.Υ.Α. για το ποσό αποζημίωσης και προσέθεσαν:

-Αύξηση του ποσού εκλογικής αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της αύξησης του κονδυλίου των εκλογών κατά 12 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να υφίσταται επαρκής δημοσιονομικός χώρος.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή πρέπει να είναι γενναία ενόψει του ότι δεν έγινε νομοθετική τροποποίηση για την αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης, όπως είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση (καθώς τούτο δεν μπορεί να γίνει με ΥΑ):

α) προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων λόγω ραγδαίας αύξησης της τιμής των καυσίμων, αλλά και

β) λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά, σε χρονικό διάστημα που είναι παραγωγικό για τους δικηγόρους, για διάστημα 8 εργασίμων ημερών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 6 στην υπόλοιπη χώρα”.

Διόδια και μεταφορικά

Παράλληλα οι δικηγόροι έθεσαν επί τάπητος:

-Διευκόλυνση της μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων, και ειδικότερα:

i. Ελεύθερα διόδια (Αττική οδός – Λοιπές Εθνικές Οδοί από Παρασκευή 19/05/2023 έως Δευτέρα 22/05/2023) .

ii. Έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να υφίσταται ικανοποιητικός αριθμός διαθέσιμων εισιτηρίων για τους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής με παροχή σχετικής έκπτωσης.

iii. Έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για δωρεάν διάθεση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – καμπίνες για απομακρυσμένα νησιά.

-Έκδοση σχετικής εγκυκλίου που να παρέχει τη δυνατότητα να επικολληθούν επί των βιβλίων τα προεκτυπωμένα ονόματα των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Λειτουργία των Ειρηνοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης πέραν των Πρωτοδικείων προς αποφυγή καθυστερήσεων και διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας.

Λήψη των αναγκαίων μέτρων από την Τροχαία για τη διευκόλυνση της μετάβασης, παραμονής και αποχώρησης των δικαστικών αντιπροσώπων κατά την παράδοση των εκλογικών σάκων στα αρμόδια δικαστήρια.

-Διάθεση δύο (2) γραμματέων στις περιπτώσεις εκπλήρωσης καθηκόντων Αντιπροσώπου Δικαστικής Αρχής από δικηγόρο ΑΜΕΑ.

Όπως αναφέρει η Ολομέλεια “η Υπουργός Εσωτερικών απήντησε ότι τείνει ευήκοον ους και θα μελετήσει όλα τα ζητήματα που έθεσε η Ολομέλεια. Δεσμεύθηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 5.5.2023 θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση και ότι θα έρθει σε επικοινωνία τόσο με τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα θέματα διευκόλυνσης της μετακίνησης των δικαστικών αντιπροσώπων, όσο και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για το αίτημα της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης για την παραλαβή εκλογικών σάκων”.

Η συνάντηση έγινε μεταξύ αντιπροσωπείας της Ολομέλειας (αποτελούμενης από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, τον Προέδρο του ΔΣΘ, Δημήτρη Φινοκαλιώτη και τον Πρόεδρο του ΔΣΠ, Ηλία Κλάππα) με την νέα Υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ