Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Αιχμές Μαργαρίτας Στενιώτη περί μετακύλισης ευθυνών στους δικαστές για να μπει “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη – ΒΙΝΤΕΟ

Τα πολιτειακά προβλήματα θα έπρεπε να επιλύονται με άλλο τρόπο, ανέφερε η πρόεδρος της ΕνΔΕ, χαρακτηρίζοντας όμως συνταγματική τη διάταξη βάσει της οποίας ελήφθη η απόφαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αιχμές Μαργαρίτας Στενιώτη περί μετακύλισης ευθυνών στους δικαστές για να μπει “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη – ΒΙΝΤΕΟ dikastiko.gr

Σαφείς αιχμές Στενιώτη, με αφορμή το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο “κόμμα Κασιδιάρη”, για την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει τα πολιτειακά προβλήματα, με αποτέλεσμα όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) να πέφτει το βάρος στους δικαστές 

«Το πολιτικό σύστημα λόγω αδυναμίας να αντιμετωπίσει τα πολιτειακά προβλήματα, μετακυλίει την ευθύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Όμως η ελληνική Δικαιοσύνη παρά τη γενικότερη αμφισβήτηση, ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της» σημείωσε η Μαργαρίτα Στενιώτη μιλώντας στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Όπως ανέφερε «κόβεται πρώτη φορά ένα κόμμα επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, με βάση τις οποίες αλλά και το άρθρο 29 του Συντάγματος, ψηφίστηκαν νόμοι οι οποίοι αποκλείουν από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, κόμματα τα οποία η οργάνωση και η λειτουργία είναι εκτός των δημοκρατικών πλαισίων».

Στενιώτη

dikastiko.gr

Πρέπει να μην φτάνουν στους δικαστές

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ υπογράμμισε, ωστόσο, πως «αυτά τα πολιτειακά προβλήματα πρέπει να προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα, ωστόσο είδαμε ότι υπήρξαν τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις, η τελευταία μία μέρα πριν κλείσει η Βουλή, και αυτό το καταδικάσαμε εμείς ως κακή νομοθέτηση».

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να επιλύονται με άλλο τρόπο τα προβλήματα τα πολιτειακά και να μην φτάνουν στους δικαστές. Κάποια θέματα πρέπει να προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα».

Ξεκαθάρισε, πάντως, πως «το Σύνταγμα επιτρέπει αυτούς τους νόμους, οι οποίοι ήταν τρεις. Ξεκίνησαν το 2021 και φτάσαμε το 2023 μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή να διευρυνθεί η σύνθεση του Τμήματος του Αρείου Πάγου».

Αιχμές Στενιώτη: Ο Χρ. Τζανερίκος έπρεπε να μιλήσει με την ψήφο του

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του παραιτηθέντος προέδρου του αρμόδιου Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρ. Τζανερίκου, η πρόεδρος της ΕνΔΕ παρέπεμψε σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ένωση.

«Η εκφορά δημόσιας γνώμης από δικαστικό λειτουργό επί του περιεχομένου διάταξης που επρόκειτο να ψηφιστεί, γιατί δεν είχε ψηφιστεί ακόμη η διάταξη και για την οποία θα κληθεί εκ των υστέρων να εφαρμόσει παραβιάζει τις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας» υποστήριξε.

«Θα έπρεπε να μιλήσει με την ψήφο του. Αν πίστευε πως η διάταξη η οποία θα νομοθετηθεί είναι αντισυνταγματική, θα το έλεγε με την απόφασή του».

Κακή νομοθέτηση, όχι αντισυνταγματική

Η κυρία Στενιώτη κλήθηκε να σχολιάσει και την επιλογή ενός από τα μέλη της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να μειοψηφίσει στο «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη.

«Δε γνωρίζω ποια ήταν η κρίση του δικαστή, θεωρώ ίσως να έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη, κανένας όμως δεν έχει πει ότι είναι αντισυνταγματική, έχουμε πει ότι είναι όμως κακή νομοθέτηση» ανέφερε.

Και κατέληξε: «Να νομοθετούν διαδοχικά για να αποκλείσουν το συγκεκριμένο κόμμα και μάλιστα μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή να διευρύνουν τη σύνθεση του Τμήματος αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό, είναι κακή νομοθέτηση».

Κ. Μποτόπουλος: Λογική και στέρεα θεμελιωμένη η απόφαση

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση «λογική και στέρεα θεμελιωμένη στην υπάρχουσα διάταξη του νόμου».

"Κόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Παραδέχθηκε πως «πράγματι μία νομοθέτηση, σε τρία στάδια και την τελευταία στιγμή έχει κάποια προβλήματα, το είχαμε πει ανοιχτά, αλλά εκεί που θέλω να διαφοροποιηθώ είναι στο ότι δεν είναι οι δικαστές στο επίκεντρο αλλά η προστασία της Δημοκρατίας που υπηρετούν και οι δικαστές».

Για να προσθέσει: «Οπότε δεν υπάρχει ούτε μετακύλιση της ευθύνης, αλλά ούτε η κακή νομοθέτηση πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διάταξης, η οποία εάν δεν υπήρχε ο Κασιδιάρης θα ήταν μετά τις εκλογές στη Βουλή».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ