Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Δικηγόροι: Δεν νοείται α λα καρτ χρήση διατάξεων για εξυπηρέτηση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων – Η παρέμβαση στον Άρειο Πάγο

Τι αναφέρει ο ΔΣΑ ενόψει της απόφασης για την άρση περιορισμών στο ρόλο των εταιρειών έναντι ευάλωτων δανειοληπτών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Δεν νοείται α λα καρτ χρήση διατάξεων για εξυπηρέτηση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων – Η παρέμβαση στον Άρειο Πάγο freepik

Για μεθόδευση και α λα καρτ χρήση διατάξεων για εξυπηρέτηση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία εμφανώς καταστρατηγεί τα δικαιώματα των δανειοληπτών κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της νομιμοποίησης των εταιρειών που θα εκδικαστεί στις 26 Ιανουαρίου 2023.

Αφορμή για την σφοδρή αντίδραση στάθηκε όπως έγραψε το dikastiko.gr η πρόσφατη Έκθεση της Τράπεζας, στην οποία προαναγγελλόταν η άρση των περιορισμών των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds) παρά την απόφαση Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ενώ εκκρεμεί η υπόθεση να κριθεί στην Ολομέλεια.

ΔΣΑ

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022» ανέφερε η Συντονιστική Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Όπως τόνισε «στη σελίδα 91 της Έκθεσης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού διαπιστώνει ότι η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών, προαναγγέλλει, επί της ουσίας, την άρση των περιορισμών αυτών, που έθεσαν οι δικαστικές αποφάσεις, τους επόμενους μήνες, είτε με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που έχει αρνηθεί δημόσια ο Υπουργός Οικονομικών, είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου, από την Ολομέλεια όπου και εκκρεμεί η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά».

Η παρέμβαση του ΔΣΑ στον Άρειο Πάγο

Σε εκτέλεση των όσων αποφασίστηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή, δικόγραφο πρόσθετου παρεμβάσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπέρ των δανειοληπτών και προς υποστήριξη της απόφασης του Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

ΔΣΑ

eurokinissi

Ο ΔΣΑ  διευκρινίζει κατ’ αρχάς πως υφίσταται «ρητά προσωπικό προνόμιο υπέρ των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, για την άσκηση πρόσθετης παρέμβασης σε δίκη, στην οποία το κρινόμενο ζήτημα είναι κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως προδήλως συμβαίνει στην ένδικη περίπτωση».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως «δικαιούμαστε συνεπώς να παρέμβουμε προσθέτως στην παρούσα δίκη … και να ζητήσουμε την απόρριψη της από αίτησης των τελευταίων και την αποδοχή από το Δικαστήριό Σας της ορθής άποψης ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) του ν. 4354/2015 διαθέτουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 § 4 του νόμου αυτού, έχοντας και τη δυνατότητα άσκησης διαδικαστικών εν γένει πράξεων, μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων στις εν λόγω εταιρείες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω Ν. 4354/2015».

Όπως αναφέρεται «διαφορετική αντιμετώπιση, αντίθετη από τα ανωτέρω, ανήκει ενδεχομένως στο νομοθέτη για το μέλλον. Ο Άρειος Πάγος εφαρμόζει το νόμο, όπως αυτός ισχύει».

ΔΣΑ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το διακύβευμα του ρόλου των funds

Όπως αναφέρεται το διακύβευμα αφορά αν οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις βάσει του ν. 4354/2015 διαθέτουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση και έχουν και τη δυνατότητα άσκησης διαδικαστικών εν γένει πράξεων, μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων στις εν λόγω εταιρείες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω Ν. 4354/2015 ή αν, αντιθέτως, διαθέτουν την ως άνω νομιμοποίηση ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο συντελείται εκάστοτε η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή όχι μόνον όταν η μεταβίβαση και η ανάθεση της διαχείρισης των απαιτήσεων αυτών στις εν λόγω εταιρίες πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4354/2015, αλλά και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003.

ΔΣΑ

freepik

ΔΣΑ: Τι αναφέρει 

Όπως επισημαίνεται επιτρέπεται «στα πιστωτικά ιδρύματα και τις συνεργαζόμενες μαζί τους Εταιρείες Διαχείρισης να μεθοδεύουν, κατά παράβαση του νόμου, την παράκαμψη της εξώδικης πρόσκλησης των δανειοληπτών σε διακανονισμό των οφειλών τους, ως προϋπόθεσης για τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετουμένων απαιτήσεών τους βάσει του Ν. 4354/2015, δια της τιτλοποίησης των απαιτήσεων αυτών στο πλαίσιο του Ν. 3156/2003 μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού, τις οποίες κατά κανόνα τα ίδια ιδρύουν ως θυγατρικές τους επιχειρήσεις, και την εν συνεχεία ανάθεση της είσπραξης των εν λόγω απαιτήσεων σε Εταιρείες Διαχείρισης, οι οποίες κάνοντας παράνομα χρήση της εξαιρετικής νομιμοποίησης που τους δίνει ο Ν. 4354/2015, επιχειρούν οι ίδιες την επιδίκαση των εν λόγω απαιτήσεων ή την αναγκαστική εκτέλεση των σχετικών καταψηφιστικών αποφάσεων. Πρόκειται περί μεθόδευσης η οποία εμφανώς καταστρατηγεί τα δικαιώματα των δανειοληπτών και η οποία κάνει χρήση – ας μας επιτραπεί η έκφραση – α λα καρτ εκείνων των διατάξεων του κάθε ενός από τους δύο νόμους, οι οποίες εξυπηρετούν τα πιστωτικά ιδρύματα και τις Εταιρείες Διαχείρισης. Απλά διατυπωμένο: ένας νόμος για τη δικονομία, ένας άλλος νόμος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις. Κατ’ επιλογήν».

Ολόκληρη η παρέμβαση του ΔΣΑ στον Άρειο Πάγο

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ