Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Δικηγόροι: Εισήγηση λύσης της αποχής για τη διάταξη που έστελνε υποχρεωτικά στη φυλακή για το πλημμέλημα της “συμμορίας”

Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων προτείνει στην Ολομέλεια να λυθεί η αποχή έως τις 31/12 μετά την αποκάλυψη του dikastiko.gr ότι η κυβέρνηση προχωράει σε τροποποίηση της επίμαχης διάταξης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Εισήγηση λύσης της αποχής για τη διάταξη που έστελνε υποχρεωτικά στη φυλακή για το πλημμέλημα της “συμμορίας” freepik

Οι δικηγόροι καταθέτουν πρόταση για αναθεώρηση της απόφασης περί αποχής τους έως το τέλος του χρόνου από τις δίκες για “εγκληματικές οργανώσεις”. Την πρόταση θα εισηγηθεί η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων προς την Ολομέλεια.

Μετά την αποκάλυψη του dikastiko.gr πως επίκειται κυβερνητική παρέμβαση για τροποποίηση της διάταξης, στην συνεδρίαση της η Συντονιστική Επιτροπή έκρινε βελτιωτική τη προωθούμενη ρύθμιση.

Δικηγόροι

dikastiko.gr

Σημειώνεται πως μετά και τις δικαστικές “αντιρρήσεις” των δικαστηρίων να την εφαρμόσουν η νέα διάταξη θα δώσει τη δυνατότητα, στο δικαστήριο – κατ΄ εξαίρεση- με ειδική αιτιολογία να αναστέλλει την ποινή.

Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση η οποία χωρίς να αλλοιώνει τον βασικό πυρήνα του άρθρου αλλά αφήνοντας στους δικαστές τη δυνατότητα να κρίνουν αν ένας κατάδικος για πλημμέλημα πρέπει ή όχι να πάει υποχρεωτικά στη φυλακή, θα προωθηθεί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikastiko.gr από την κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες στο άρθρο 187 παρ. 6 που τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Δικηγόροι

freepik

Δικηγόροι: Εισήγηση λύσης της αποχής για τη διάταξη που έστελνε υποχρεωτικά στη φυλακή για το πλημμέλημα της “συμμορίας”

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Συντονιστική Επιτροπή στην απόφασή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεωρεί βελτιωτική, σε σχέση με την υφιστάμενη, την προωθούμενη διάταξη για τροποποίηση του άρθρου 187 παρ. 6 σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο δύναται να κρίνει με ειδική αιτιολογία για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού και τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα που επισύρουν πρόσκαιρη στερητική της ελευθερίας ποινή. Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγηθεί σχετικά στην Ολομέλεια, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως στο αμέσως προσεχώς διάστημα».

Δικηγόροι

Freepik

Τι προέβλεπε η διάταξη

Η διάταξη όπως ψηφίστηκε προέβλεπε υποχρεωτική φυλάκιση και για σειρά αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος (κλοπές κλπ) όταν διαπράττονται ως συμμορία (από δυο και παραπάνω άτομα).

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Εν ολίγοις όπως αναφερόταν κατά την ψήφιση της διάταξης στόχος ήταν η αποτροπή της μικροεγκληματικότητας της γειτονιάς, μέσω ενός αυστηρού πλαισίου μη μετατροπής της ποινής για πλημμελήματα (κλοπές κλπ) που κατα την άποψη αυτή, ανακυκλώνει την μικροεγκληματότητα απο τους ίδιους δράστες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ