Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Δικηγόροι για Τέμπη: “Δει δη Δικαιοσύνης”, λένε – Υπόμνημα στον ανακριτή και πραγματογνωμοσύνη – 3 σημεία αιχμής όπου στρέφονται κατά υπ. Δικαιοσύνης και ΑΠ – ΦΩΤΟ

”Επιλέξαμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για να συνδράμουμε στο ανακριτικό έργο” σημείωσε ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δ. Βερβεσός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι για Τέμπη: “Δει δη Δικαιοσύνης”, λένε – Υπόμνημα στον ανακριτή και πραγματογνωμοσύνη – 3 σημεία αιχμής όπου στρέφονται κατά υπ. Δικαιοσύνης και ΑΠ – ΦΩΤΟ dsa.gr

Ηχηρή παρέμβαση έκαναν οι δικηγόροι για την επέτειο των Τεμπών, αντιπροσωπεία των οποίων παραβρέθηκε στο μνημόσυνο, αλλά επέλεξε να προχωρήσει και στην κατάθεση υπομνήματος στο πλαίσιο της υποστήριξης της κατηγορίας, καθώς και έκθεσης πραγματογνώμονα προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση.

“Η καρδιά μας είναι στα Τέμπη στις ψυχές των ανθρώπων που φύγανε και στις οικογένειες των θανόντων. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε κάτι όχι απλά συμβολικό, αλλά κάτι ουσιαστικό για να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε στο μέτρο της ευθύνης μας το ανακριτικό έργο, με την παράστασή μας με κατάθεση υπομνήματος στον ειδικό εφέτη ανακριτή και ταυτόχρονα ενχείριση πολυσέλιδης τεχνικής πραγματογνωμοσύνης από ειδικό εμπειρογνώμονα, τον οποίο η Ολομέλεια επέλεξε, τον κ. Αναστάσιο Δέδε για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές του δυστυχήματος” επεσήμανε ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνέντευξη Τύπου, οι δικηγόροι σημείωσαν πως «δει δη Δικαιοσύνης» και τόνισαν 3 σημεία αιχμής στον χειρισμό της υπόθεσης.

Δικηγόροι για την επέτειο των Τεμπών: Τα 3 σημεία αιχμής

Ειδικότερα, τα 3 αυτά σημεία που έθεσαν κατά την επίσκεψή τους στον ανακριτή και την εισαγγελέα εφετών που ερευνούν την υπόθεση είναι:

* Πρώτο σημείο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας είναι “η διαφωνία μας με τις πολιτικές παρεμβάσεις, διότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αρέσκεται τελευταία να παρεμβαίνει στην υπόθεση αυτή με μία μη οφειλόμενη επέμβασή της στο έργο της Δικαιοσύνης”

* Δεύτερο σημείο, είναι “η ατελέσφορη, απρόσφορη και ατυχής χρονικά κατ εμάς έκδοση της εγκυκλίου-οδηγίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που δίνει κατευθυντήριες εντολές όχι μόνο στους ιεραρχικά υφισταμένους της αλλά και στους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση σε μια πιο επικοινωνιακού τύπου πρωτοβουλία που παρεμβαίνει στο έργο της τακτικής δικαιοσύνης”

* Τρίτο σημείο, είναι ότι “η Χώρα όφειλε πριν από το δυστύχημα να είχε θεσπίσει βάσει κοινοτικών οδηγιών εθνικούς κανονισμούς ασφαλείας όλων των συγκοινωνιών της χώρας μεταξύ των οποίων και των τρένων. Πράγμα που δεν έχει πράξει ούτε σήμερα, παρά το τραγικό δυστύχημα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τίποτα δεν έχουμε διδαχθεί ως χώρα από το τραγικό αυτό συμβάν.

Δικηγόροι για την επέτειο των Τεμπών

dsa.gr

Δ. Βερβεσός: «Έχουν αργήσει να κληθούν στην ανάκριση τα μεσαία βαγόνια της αμαξοστοιχίας των ευθυνών»

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας “μέχρι σήμερα έχουν αργήσει να κληθούν στην ανάκριση τα μεσαία βαγόνια της αμαξοστοιχίας των ευθυνών, οι άνθρωποι δηλαδή που διαχειρίστηκαν την αμαρτωλή σύμβαση 717, ενώ πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στους μηχανοδηγούς-πολιτικούς υπεύθυνους του τρένου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος, μιλώντας για την εθνική τραγωδία επεσήμανε: «Ομολογουμένως καμία λέξη δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της οδύνης και της οργής. Το δικηγορικό σώμα από την πρώτη στιγμή έθεσε ένα σαφές αίτημα: να υπάρχει ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων και φυσικά να αποδοθούν σε βάθος οι ευθύνες όπου κι αν ανήκουν, όσο ψηλά κι αν φτάνουν.»

Στην αντιπροσωπεία της Ολομέλειας συμμετείχαν και  οι πρόεδρου των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Φινοκαλιώτης (Θεσσαλονίκης) ,Ηλίας Κλάππας ( Πειραιά),  Χρήστος Στρατηγόπουλος, (Βόλου), Ασημίνα Στρίμπα , (Κατερίνης) ,Κώστας Παπανικολάου , (Γρεβενών) και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ολομέλειας Βασίλης Χειρδάρης

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: «Η έρευνα να κατευθυνθεί προς κάθε κατεύθυνση για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες»

Στην κατάθεση του υπομνήματος παρέστη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας. «Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουμε υποβάλει παράσταση προς υποστήριξη των κατηγοριών ζητώντας πλήρη διερεύνηση της ποινικής ευθύνης όλων των υπευθύνων συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για τη λήψη μέτρων τα οποία θα απέτρεπαν το τραγικό δυστύχημα και ωστόσο παρέλειψαν να τα λάβουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά η έρευνα να κατευθυνθεί προς κάθε κατεύθυνση για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο σύνολό της και να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, με πλήρη ασφαλώς σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των διαδίκων» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Θα συνεχίσουμε αμείωτη τη θεσμική μας προσπάθεια για να αποδοθεί Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και για να μην επαναληφθεί παρόμοιο δυστύχημα. Και βέβαια, θα συνεχίσουμε να τονίζουμε την ανάγκη να θεσμοθετηθούν επιτέλους εθνικοί κανόνες ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Παρά το σοκαριστικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και παρότι πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος, δεν έχουν θεσπιστεί εθνικοί κανόνες που θα εστιάζουν αποκλειστικά στην ασφάλεια καθορίζοντας προδιαγραφές και απαιτήσεις για την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση των σιδηροδρομικών υποδομών και συστημάτων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ