Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Δικηγόροι: Καταγγέλλουν “διωγμό” από αστυνομικές και δικαστικές αρχές

Συνεχίζονται τα περιστατικά αυθαιρεσίας κατά δικηγόρων παρά την ρητή εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Καταγγέλλουν “διωγμό” από αστυνομικές και δικαστικές αρχές freepik

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας και παράβασης των σχετικών εντολών από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Η Ολομέλεια αναφέρεται σε περιστατικά μη τήρησης της σχετικής εγκυκλίου του Αρείου Πάγου με πιο πρόσφατα αυτά τα οποία συνέβησαν σε βάρος δικηγόρων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. «Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα» τονίζεται.

Σημειώνεται πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως έγραψε το dikastiko.gr κατά τη συνάντηση που είχαν η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ βρέθηκαν σε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση φαινομένων που αφορούν σε αστυνομική αυθαιρεσία και βία εναντίον δικηγόρων.

Ντογιάκος

eurokinissi

Συνεχίζονται τα περιστατικά αυθαιρεσίας

Αφορμή για το αίτημα συνάντησης ήταν και το πρόσφατο περιστατικό με καταγγελία δυο δικηγόρων στις αρχές Σεπτεμβρίου οι οποίοι δήλωσαν σε αναφορά τους ότι υπέστησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου, κι αφού δήλωσαν την ιδιότητα του δικηγόρου, αστυνομική βία και προσαγωγή από τους αστυνομικούς.

Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ και ενημέρωση του εισαγγελέα, αφού προηγουμένως ασκήθηκε δίωξη για απείθεια και εξύβριση στον έναν. Ο ένας μάλιστα (σε βάρος του οποίου δεν κινήθηκε ποινική διαδικασία) φέρεται να αναγκάστηκε να γδυθεί στο τμήμα.

Για το περιστατικό αυτό και άλλα αντίστοιχα, έχει επιληφθεί πειθαρχικά ήδη ο Υπουργός και η ηγεσία της ΕΛΑΣ, αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος διενεργεί αυτοτελή έρευνα, στο πλαίσιο της ειδικής αρμοδιότητας της Αρχής ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

Ωστόσο, στη νέα παρέμβασή της η Ολομέλεια καταγράφει συνεχιζόμενα περιστατικά μη τήρησης της Εγκυκλίου του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου. «Οι δικηγόροι, λόγω του λειτουργηματικού χαρακτήρα του επαγγέλματός τους, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, εντάσσονται στα πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας, δεν ακολουθείται για αυτούς η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα και η κράτησή τους δεν είναι σύννομη» επισημαίνεται.

Αδυναμία αποπληρωμής δανείων

freepik

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην αριθμ. 2/2021 Εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη, αλλά ο συλλαβών και διακριβώσας την ιδιότητα του συλληφθέντος ανακριτικός υπάλληλος δεν τον οδηγεί στο κρατητήριο, αλλά έχει νόμιμη υποχρέωση να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών («Εισαγγελέα Υπηρεσίας»), ο οποίος (από υπηρεσιακό καθήκον) θα έχει ετοιμότητα, κάθε ώρα και κάθε μέρα, εργάσιμη ή γιορτινή, να δεχθεί τον συλληφθέντα δικηγόρο, που (πρέπει να) οδηγείται αμέσως ενώπιον του (χωρίς να είναι επιτρεπτή η εκδίκαση της σχετικής ποινικής υπόθεσής του κατά την αυτόφωρη διαδικασία), ενώ είναι δυνατή, και σύμφωνη με το νόμο, και η (τηλεφωνική) εισαγγελική εντολή να αφεθεί ελεύθερος (άμα τη συλλήψει), βασιζόμενη στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καταλήγει πως «επιφυλάσσεται να αναζητήσει ευθύνες από πρόσωπα που δεν εφαρμόζουν την προαναφερόμενη Εγκύκλιο και προσβάλουν με πράξεις και παραλήψεις τους την αξιοπρέπεια του Δικηγόρου και του λειτουργήματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ