Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Μέτωπο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων και υπουργού Προστασίας του Πολίτη έναντι φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά δικηγόρων – ΦΩΤΟ

Τι συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν. Ο πειθαρχικός έλεγχος που έχει διατάξει ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μέτωπο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων και υπουργού Προστασίας του Πολίτη έναντι φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά δικηγόρων – ΦΩΤΟ dsa.gr

Σε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση φαινομένων που αφορούν σε αστυνομική αυθαιρεσία και βία εναντίον δικηγόρων εμφανίστηκαν η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν.

αστυνομική αυθαιρεσία

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Όπως αναφέρεται, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από άμεση αποδοχή σχετικού αιτήματος προς τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο. Αφορμή για το αίτημα και τη νέα παρέμβαση της Ολομέλειας ήταν όπως έγραψε το dikastiko.gr και το πρόσφατο περιστατικό με καταγγελία δυο δικηγόρων στις αρχές Σεπτεμβρίου οι οποίοι δήλωσαν σε αναφορά τους ότι υπέστησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου, κι αφού δήλωσαν την ιδιότητα του δικηγόρου, αστυνομική βία και προσαγωγή από τους αστυνομικούς.

αστυνομική αυθαιρεσία

dikastiko.gr

Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ και ενημέρωση του εισαγγελέα, αφού προηγουμένως ασκήθηκε δίωξη για απείθεια και εξύβριση στον έναν. Ο ένας μάλιστα (σε βάρος του οποίου δεν κινήθηκε ποινική διαδικασία) φέρεται να αναγκάστηκε να γδυθεί στο τμήμα. “Είστε στρατός κατοχής;”, φέρεται να ρωτούσε περίοικος για να λάβει τελικά απάντηση “ναι”!

Τέτοια φαινόμενα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπείας της Ολομέλειας, αποτελούμενης από τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του ΔΣ Πειραιά Ηλία Κλάππα και τον Πρόεδρο του ΔΣ Ζακύνθου Ιωάννη-Διονύσιο Γιατρά, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνο Σκούμα.

Για τα περιστατικά αυτά, έχει επιληφθεί πειθαρχικά ήδη ο Υπουργός και η ηγεσία της ΕΛΑΣ, αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος διενεργεί αυτοτελή έρευνα, στο πλαίσιο της ειδικής αρμοδιότητας της Αρχής ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

Αστυνομική βία κατά δικηγόρων

dikastiko.gr

Εφαρμογή της εγκυκλίου του Αρείου Πάγου

Η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας αναφέρθηκε στα επανειλημμένα και διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος δικηγόρων και επεσήμανε και συγκεκριμένες συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων, κατά παράβαση των προβλεπόμενων στην αριθ. 2/2021 εγκύκλιο του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αφορά στην περίπτωση τυχόν διάπραξης αυτόφωρου πλημμελήματος από δικηγόρους.

Η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από τα αστυνομικά όργανα η σχετική εισαγγελική εγκύκλιος του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Παπαγεωργίου Δημήτρη και ζήτησε να διερευνηθούν πλήρως τα καταγγελθέντα περιστατικά και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου ανήκουν.

αστυνομική αυθαιρεσία

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Στο κράτος δικαίου δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές παραβατικές συμπεριφορές και δη οργάνων που έχουν επωμισθεί το καθήκον τήρησης της νομιμότητας» τονίζει η Ολομέλεια και προσθέτει: «Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης αλλά και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όχι μόνο των δικηγόρων αλλά και των πολιτών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όλους».

Όπως επίσης αναφέρεται, «θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος, αναμένοντας την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, που θα πρέπει να γίνει εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο του Υπουργείου, όσο και της Αστυνομίας ώστε να μη παρουσιασθούν άλλα τέτοια περιστατικά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ