Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Δικηγόροι προς Θεοδωρικάκο: Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το ψηφιακό γνήσιο υπογραφής και να συμπεριληφθούν οι προσωρινά κρατούμενοι

Η Ολομέλεια των δικηγόρων επισημαίνει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη μια αντικειμενική δυσκολία για τους κρατούμενους που έφερε η επιτυχημένη ρύθμιση για το ψηφιακό γνήσιο υπογραφής και αποδέσμευσης των αστυνομικών τμημάτων από τη διαδικασία αφού δεν μπορούν να κάνουν πληρεξούσια οι κρατούμενοι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι προς Θεοδωρικάκο: Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το ψηφιακό γνήσιο υπογραφής και να συμπεριληφθούν οι προσωρινά κρατούμενοι Freepik

Μια αντικειμενική δυσκολία, που ανάγεται στον “αποκλεισμό” των κρατουμένων από το γνήσιο υπογραφής, επισημαίνει με επιστολή της η Ολομέλεια των Δικηγόρων προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Γνήσιο υπογραφής

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Η επιστολή αφορά σχετικά την επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής προσωρινά κρατουμένων και με αυτήν ζητείται “να προβεί το Υπουργείο στις απαραίτητες διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες, μετά τα περιστατικά άρνησης αστυνομικών τμημάτων και κέντρων κράτησης μεταναστών να επικυρώσει το γνήσιο της υπογραφής σε προσωρινά κρατούμενους προκειμένου να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο”.

Γνήσιο υπογραφής

dikastiko.gr

Γνήσιο υπογραφής: Τι εννοούν

Όπως λέει στην επιστολή ο Δημ. Βερβεσός, ουσιαστικά η ψηφιοποίηση του συστήματος και η απομάκρυνση των αστυνομικών τμημάτων (σ.σ προφανώς επιτυχημένο μέτρο) έφερε μια αντικειμενική δυσκολία, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί νομοθετικά. Δηλαδή με βάση τον νόμο σε κάποια Αστυνοµικά τµήµατα και Κέντρα Κράτησης Μεταναστών αρνούνται οι αστυνοµικοί να επικυρώσουν το γνήσιο υπογραφής σε προσωρινά κρατούµενους, με αποτέλεσμα “αδικαιολόγητα το συνταγµατικά κατοχυρωµένο δικαίωµα εκπροσώπησης από δικηγόρο, καθώς αδυνατούν να τον νοµιµοποιήσουν”.

Γνήσιο υπογραφής

dikastiko.gr

Αναφέρει η επιστολή των δικηγόρων:

“Προς: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Αξιότιµε κύριε Υπουργέ,

Ο ∆ικηγόρος εκπροσωπεί και υπερασπίζεται τους εντολείς του, ενώπιον δικαστικών και διοικητικών αρχών. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ρητά η προσκόµιση εξουσιοδότησης µε βεβαίωση γνησίου υπογραφής του εντολέα του για απόδειξη της πληρεξουσιότητας και διεκπεραίωση της εντολής .

Μετά την ψήφιση και δηµοσίευση του ν.4937/2022(ΦΕΚΑ106) ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων και αποδέσµευση της Ελληνικής Αστυνοµίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις παρατηρείται ότι σε κάποια Αστυνοµικά τµήµατα και Κέντρα Κράτησης Μεταναστών αρνούνται οι αστυνοµικοί να επικυρώσουν το γνήσιο υπογραφής σε προσωρινά κρατούµενους.

Πρακτικά, λοιπόν, οι πολίτες στερούνται αδικαιολόγητα το συνταγµατικά κατοχυρωµένο δικαίωµα εκπροσώπησης από δικηγόρο, καθώς αδυνατούν να τον νοµιµοποιήσουν. Ειδικότερα ναι µεν στο άρθρο 22 του ανωτέρω νόµου προβλέπεται ότι αι υπηρεσίες της Αστυνοµίας δεν έχουν αρµοδιότητα να βεβαιώνουν το γνήσιο υπογραφής , αρµοδιότητα που έχουν πλέον µόνο οι διοικητικές αρχές ,αλλά δεν έχει προβλεφθεί πώς θα χορηγείται η πληρεξουσιότητα ,όταν ο ενδιαφερόµενος είναι κρατούµενος.

Γνήσιο υπογραφής

Freepik

Γι’ αυτό αιτούµεθα να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες διοικητικές και νοµοθετικές ενέργειες, ώστε να µη στερούνται ακώλυτα οι κρατούµενοι των συνταγµατικών και νοµίµων δικαιωµάτων τους”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ