Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Το νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις στην Ελλάδα: Πότε επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 έτη – Οι προϋποθέσεις

Στη χώρα μας η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ή αλλιώς άμβλωση είναι νόμιμη, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 304 του ΠΚ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις στην Ελλάδα: Πότε επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 έτη – Οι προϋποθέσεις FREEPIK

Παγκόσμιος σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση των αμβλώσεων, ακυρώνοντας την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης. Τι ισχύει όμως για τις αμβλώσεις στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης ή αλλιώς άμβλωση είναι νόμιμη, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 304 του ΠΚ.

Πρώτη φορά επιτράπηκε η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης στην Ελλάδα με το αρ. 5&3 του Ν. 821/1978 (στον εν λόγω νόμο χρησιμοποιούνταν ο όρος άμβλωση – τεχνητή έκτρωση) στις εξής περιπτώσεις: α) μέχρι και τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις που υπήρχε κίνδυνος για τη ψυχική υγεία της μητέρας και το γεγονός αυτό διαπιστωνόταν από ψυχίατρο εργαζόμενο σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα Δημοσίου Δικαίου και β) μέχρι και την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εφόσον διαπιστώνονταν με σύγχρονα μέσα προγνωστικού ελέγχου (προγεννητική διάγνωση) σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο που έχουν ως αποτέλεσμα τη γέννηση παθολογικών νεογνών.

Ιατρική αμέλεια Ρόδος

unsplash

Σύγχρονο νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις στην Ελλάδα

Σήμερα σύμφωνα με το αρ.304 παρ.1 ΠΚ, η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών όταν διενεργείται χωρίς τη συναίνεση της εγκύου. Στη παρ. 2 προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια ή χρηματική ποινή για όποιον με τη συναίνεση της εγκύου ή των προσώπων που έχουν τη γονική μέριμνα ή επιμέλειά της αν αυτή είναι ανίκανη να συναινέσει, διακόπτει την εγκυμοσύνη της και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο χρόνια και χρηματική ποινή αν ενεργεί κατ’ επάγγελμα.

Με την ίδια ποινή, μειωμένη κατά το μέτρο του άρθρου 83, τιμωρείται και όποιος προμηθεύει σε έγκυο τα μέσα για τη διακοπή της εγκυμοσύνης της, εφόσον έγινε τουλάχιστον απόπειρα αυτής ενώ σύμφωνα με την παρ.3 προβλέπεται φυλάκιση έως έξι μήνες ή χρηματική ποινή για την έγκυο που μετά την εικοστή τέταρτη εβδομάδα της κύησης διακόπτει την εγκυμοσύνη της ή επιτρέπει σε άλλον να την διακόψει.

Ο άδικος χαρακτήρας της πράξης αίρεται στις περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 304 (όπως προβλέφθηκαν με το Ν. 1609/1986) δηλαδή αν συντρέχει μια από τις εξής περιπτώσεις: α) όταν η εγκυμοσύνη δεν έχει υπερβεί τις 12 εβδομάδες, β) όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας και κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και δεν έχει υπερβεί τη 19η εβδομάδα, γ) σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις παθολογικού νεογνού και η εγκυμοσύνη δεν έχει υπερβεί τη 24η εβδομάδα, δ) οποιαδήποτε στιγμή πριν από τη γέννηση σε περίπτωση αναπότρεπτου κινδύνου για τη ζωή της εγκύου ή κινδύνου σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής και ψυχικής της υγείας. Αν η έγκυος είναι ανήλικη απαιτείται η συναίνεση ενός από τους γονείς ή του προσώπου που έχει την επιμέλεια της.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Αμβλώσεις στην Ελλάδα

eurokinissi

«Πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.

Και επισημαίνει: «Είναι ένα σημαντικό βήμα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών».

H αντίδραση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left Κώστα Αρβανίτη

Αμβλώσεις στην Ελλάδα

eurokinissi

Οι Ελεύθεροι Άνθρωποι θα Τσακίσουν την Ακροδεξιά

Η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της ίδιας του της ιστορικής απόφασης που κατοχύρωνε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση δεν είναι τίποτα λιγότερο από ευθεία επίθεση στην υγεία και τις προσωπικές ελευθερίες τους.

Ξεκίνησε από τις ακρότητες του Τραμπ και περνώντας από την εισβολή των ακροδεξιών alt-right οπαδών του στο Καπιτώλιο (και εμπνέοντας τη γραβατωμενη ακροδεξιά σε όλον τον κόσμο), μετά από πενήντα χρόνια, από σήμερα η άμβλωση δεν αποτελεί πια κατοχυρωμένο δικαίωμα για τις Αμερικανίδες, ενώ ανοίγει ο δρόμος μέχρι και για την απαγόρευσή της.

Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα στο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση και την έμφυλη ισότητα, μια θλιβερή υποχώρηση στις ορέξεις της alt–right, μια ήττα για τη Δημοκρατία, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου.

Στις επικίνδυνες απόπειρες επιστροφής στον Μεσαίωνα, η δημοκρατική κοινωνία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να βρεθεί σθεναρά απέναντι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ