Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

Δικηγόροι: Ριζική διαφωνία για την “αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη” της χώρας – Τι ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Επαναφέρουν τις ενστάσεις τους όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Κ. Τσιάρα. Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Ριζική διαφωνία για την “αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη” της χώρας – Τι ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης EUROKINISSI

Δικηγόροι για ΚΟΔΚΔΛ: Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητάει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προαναγγέλλοντας μάλιστα κινητοποιήσεις εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δικηγόρων.

Με νέα απόφασή της η Ολομέλεια επαναλαμβάνει τη ριζική διαφωνία της ειδικά ως προς τα ζητήματα της τροποποίησης του καθεστώτος προαγωγικής εξέλιξης των δικαστικών λειτουργών και της επιθεώρησης των Δικαστηρίων, που περιλαμβάνονται στον προς ψήφιση Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, αλλά και στην αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη.

Δικηγόροι για ΚΟΔΚΔΛ

dikastiko.gr

Όπως επισημαίνεται έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή της ιδίως σε συγκεκριμένα ζητήματα μεταξύ των οποίων:

α) Την έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους ή τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής και τη μεταβολή της έδρας τους.

Η Ολομέλεια κρίνει ότι απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων, πολιτικών και διοικητικών, μετά από προηγούμενη διαβούλευση με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.

β) Τη λειτουργία Δικαστηρίων τηλεματικής και τη διενέργεια πολιτικών και ποινικών δικών με τηλεδιάσκεψη, κατά το μέρος που οδηγούν στην κατάργηση της προφορικής, δια ζώσης, διαδικασίας στο ακροατήριο, που είναι αναγκαία για την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης του δικαίου.

γ) Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την εκδίκαση, κατά την τακτική διαδικασία, των ενδίκων βοηθημάτων και των αντίστοιχων ενδίκων μέσων και αφορούν συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις, αποδυναμώνοντας τους περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς και σωρεύοντας δικαστική ύλη στα μεγάλα Δικαστήρια με κίνδυνο την περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Δικηγόροι για ΚΟΔΚΔΛ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δικηγόροι για ΚΟΔΚΔΛ: Οι επόμενες κινήσεις

Για τους λόγους αυτούς και βάσει και των θέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ολομέλεια αποφάσισε να συνεχίσει την προβολή των αιτημάτων του δικηγορικού σώματος σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και την ενημέρωση των βουλευτών, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών και οικονομικών φορέων κάθε νόμου για τις δυσμενείς συνέπειες από τυχόν κατάργηση υφιστάμενων δικαστικών σχηματισμών.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράσταση των Προέδρων της Ολομέλειας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ εξουσιοδοτήθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή να αποφασίσει μορφές κινητοποίησης μόλις το σχετικό σχέδιο νόμου κατατεθεί στη Βουλή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ