Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Δικηγόροι: Ζητούν άμεση αναστολή πλειστηριασμών και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Να υπάρξει ασπίδα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τονίζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Ζητούν άμεση αναστολή πλειστηριασμών και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις freepik

Σε δυναμική παρέμβαση  για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ευάλωτων δανειοληπτών προχωρούν οι δικηγόροι. Σήμα κινδύνου εκπέμπει για άλλη μία φορά η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως ο νέος πτωχευτικός νόμος αφήνει εκτός προστασίας ευάλωτες κατηγορίες οφειλετών. Δεν αποκλείει μάλιστα, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση και τροποποίηση των προβλέψεων του νόμου, με άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε άλλες παρεμβάσεις για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Η Συντονιστική Επιτροπή, ενόψει των κινδύνων που δημιουργούνται σε βάρος οικονομικά αδύναμων και κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών, κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια συγκεκριμένες παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Τι προβλέπει η απόφαση

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 5.6.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε τα εξής:

1. Τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, την Τετάρτη 9.6.2021, προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και ιδίως αυτών που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη την αποφλοίωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ο Κώδικας εισάγει, όπως έχει τονίσει, άλλωστε, η Ολομέλεια με προηγούμενες αποφάσεις της και δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, δεν έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης και δεν λειτουργεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Η Συντονιστική Επιτροπή, ενόψει των κινδύνων που δημιουργούνται σε βάρος οικονομικά αδύναμων και κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών, κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια συγκεκριμένες παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

2. Περαιτέρω, η Συντονιστική Επιτροπή , αφού έλαβε υπόψη της την από 4.6.2021 επιστολή της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων doValue , σε απάντηση της από 3.6.2021 απόφασής της, συγκρότησε αντιπροσωπεία η οποία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της άνω εταιρείας για τα θέματα που έχουν προκύψει. Δικηγόροι: Ζητούν άμεση αναστολή πλειστηριασμών

Η αντίδραση για τα εισοδηματικά κριτήρια των «ευάλωτων»

Είχε προηγηθεί προ ημερών σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων για το νέο πτωχευτικό νόμο, καθώς όπως καταγγέλλουν αφήνει εκτός τους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες και δεν παρέχει επαρκή προστασία για την κύρια κατοικία τους εξαιτίας των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θέτει.

Με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων υπογράμμιζε εκ νέου τις παθογένειες του νέου νόμου, εξαιτίας των οποίων όπως είχε γράψει και το dikastiko.gr υπάρχει κίνδυνος για χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών.

«Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι η έναρξη λειτουργίας από την 1η Ιουνίου της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, δεν παρέχει λυσιτελή προστασία στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες ούτε προστατεύει επαρκώς την κύρια κατοικία τους» υπογραμμίζει.

«Αντιθέτως, η εφαρμογή του νόμου, όπως έχουν ήδη επισημάνει τα συλλογικά όργανα του δικηγορικού σώματος έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική απίσχναση και αποφλοίωση της προστασίας πρώτης κατοικίας, σε σχέση με το προϋφιστάμενο καθεστώς του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που τίθενται για το χαρακτηρισμό οφειλετών ως ευάλωτων, αφήνουν εκτός προστασίας συντριπτική πλειοψηφία αυτών» τονίζει χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

Τα άλλα «αγκάθια» του πτωχευτικού

Όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες στο νόμο εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις, ούτε έχει συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων, που ο νόμος προβλέπει.

Έμφαση δίνει στην αναγκαιότητα να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων υπερχρεωμένων. «Με δεδομένο ότι οι προθεσμίες υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων κατ’ άρθρο 4Δ ν. 3869/2010 (όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 ν. 4745/2020) ήταν ασφυκτικές και συνέπεσαν με την αναστολή δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την πανδημία, η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί να δοθεί νέα, τουλάχιστον δεκαπενθήμερη, προθεσμία υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων από την 1.7.2021 για όλες τις υποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού και των υποθέσεων για τις οποίες έχουν παρέλθει οι προθεσμίες του άρθρου 4Δ ν. 3869/2010, ώστε να μην απωλέσουν οι πολίτες την προστασία που παρέχει ο νόμος και να εξασφαλιστεί η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή της. Δικηγόροι: Ζητούν άμεση αναστολή πλειστηριασμών

Το κείμενο των 150 δικηγόρων

Σε προ ημερών επιστολή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, 150 δικηγόροι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για χιλιάδες πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών, εξαιτίας τη μη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας και ζητούσαν παράταση.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ζητούσαν να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και να παραταθεί η ισχύς του ν. Κατσέλη (3869/2010) μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη λειτουργίας για τον «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης»

Με το κείμενο τους που απευθυνόταν στους αρμόδιους υπουργούς, οι δικηγόροι ζητούσαν την παράταση των προθεσμιών της πλατφόρμας προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος συγχρωτισμού στα Ειρηνοδικεία, αφού 4.6.21 λήγει η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων για χιλιάδες υποθέσεις.

Τα κύρια σημεία της επιστολής ήταν τα εξής:

1. Να παραταθεί η καταληκτική προθεσμία των 60 ημερών για την κατάθεση προτάσεων που λήγει την 04.06.21, καθότι την ημέρα αυτή λήγει η προθεσμία για χιλιάδες υποθέσεις (λόγω της επιβληθείσας αναστολής προθεσμιών από 15.2.21 -05.04.21 ένεκα της πανδημίας covid-19), με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος συνωστισμού και συγχρωτισμού στις κατά τόπους γραμματείες, με προφανή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ειδικώς για την υγεία δικηγόρων, δικαστών και γραμματέων.

2. Να μην υπολογιστεί ο Αύγουστος στην 60ήμερη προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων.

3. Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επαναπροσδιορισμού εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/10, που αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν μετά τη δημοσίευση του νόμου (6.11.20), έως 30.9.2021, αντί των σημερινών καταληκτικών προθεσμιών 30.06 και 15.07, δεδομένου ότι η αρχική πρόβλεψη του νόμου ήταν αυτές οι υποθέσεις να εκδικαστούν με το παλαιό καθεστώς αλλά λόγω της επιβληθείσας αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας covid-19 δεν δικάστηκαν στο χρόνο τους ούτε επαναπροσδιορίστηκαν οίκοθεν από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία σε δικασίμους έως 15.06.21. Αφορά περίπου 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες δεν είχε προβλέψει ο νομοθέτης και ζητείται εντός συντομότατης προθεσμίας να επαναπροσδιοριστούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

4. Να ανασταλεί η διενέργεια πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και να παραταθεί η ισχύς του ν. 3869/2010 μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την έναρξη λειτουργίας για τον «Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» του αρ. 218 ν. 4738/20, δεδομένου ότι αυτός αποτελεί τον πυρήνα του Ν. 4738/2020 (ΦΕΚ Α’ 207/27-10-2020).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ