Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Δημόσιες υπηρεσίες για όλους: Το σχέδιο καταγραφής των κτιρίων – Ανοίγει το δρόμο να γίνουν προσβάσιμα στο σύνολο των πολιτών

Με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υπουργού Περιβάλλοντος θα καταγραφούν όλα τα δημόσια κτίρια. Στόχος να γίνουν παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημόσιες υπηρεσίες για όλους: Το σχέδιο καταγραφής των κτιρίων – Ανοίγει το δρόμο να γίνουν προσβάσιμα στο σύνολο των πολιτών eurokinissi

Το φαινόμενο είναι καθημερινό. Κατά την προσέλευση σε κάποια δημόσια υπηρεσία, πολίτες με αναπηρία ή άλλα εμποδιζόμενα άτομα έρχονται απέναντι σε παντός είδους εμπόδια. Σκάλες, έλλειψη ειδικών ανελκυστήρων, γραφεία στα οποία για να φτάσεις πρέπει να διανύσεις… χιλιόμετρα. Ελάχιστα είναι αυτά που έχουν προβλέψει εγκαταστάσεις για την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους.

Δημόσιες υπηρεσίες για όλους: Το σχέδιο καταγραφής των κτιρίων

Ωστόσο, βάσει μίας νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας τέθηκε σε εφαρμογή από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνει καταγραφή όλων των κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος σε όλη την Επικράτεια, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα καταστήσουν τα κτίρια αυτά απολύτως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα.

Η πλατφόρμα διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία της πλατφόρμας ανέλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με ίδιους πόρους, χωρίς άλλη κρατική  χρηματοδότηση. Δημόσιες υπηρεσίες για όλους: Το σχέδιο καταγραφής των κτιρίων Δημόσιες υπηρεσίες για όλους: Το σχέδιο καταγραφής των κτιρίων

Τέλος του έτους η ολοκλήρωση της καταγραφής

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα συνιστά ένα «έξυπνο» εργαλείο, φιλικό προς τον χρήστη χωρίς ειδικές τεχνικές γνώσεις. Η είσοδος των εξουσιοδοτημένων χρηστών στην εφαρμογή θα γίνεται μέσω του gov.gr: https://prosvasimotita-dy.gov.gr/, ενώ πληροφορίες θα παρέχονται και στη σχετική ιστοσελίδα του ΤΕΕ https://web.tee.gr/prosvasimotita-dy.

Η καταγραφή των κτηρίων θα έχει ολοκληρωθεί, με ευθύνη των Υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών. Θα αξιοποιηθούν οι Τεχνικές Προδιαγραφές της Μελέτης Προσβασιμότητας για τα κτήρια που έχει ήδη εκδώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι επικαιροποιημένες Οδηγίες «Σχεδιάζοντας για Όλους» και οι όροι προσβασιμότητας εξωτερικών χώρων κίνησης πεζών, σύμφωνα με τα νεότερα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα προσβασιμότητας.

Γ. Γεραπετρίτης: Στόχος να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς στις δημόσιες υπηρεσίες

Με την αφορμή της θέσης σε λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, συντάχθηκε Εθνικό  Σχέδιο Δράσης  για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο εφαρμόζεται με προσήλωση. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου εκκινεί ένα εξαιρετικά σημαντικό και φιλόδοξο σχέδιο για την προσαρμογή δημοσίων κτηρίων στις ανάγκες πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων. Δημόσιες υπηρεσίες για όλους: Το σχέδιο καταγραφής των κτιρίων

Με την πολύτιμη συνδρομή του ΤΕΕ, καταγράφονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τα δημόσια κτήρια και η σημερινή τους κατάσταση, καθώς και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα τα καταστήσουν απολύτως προσβάσιμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ενεργοποιηθεί το σύνολο της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς. Η Ελληνική Πολιτεία καθίσταται σήμερα πρωτοπόρος σε μια σοβαρή συμπεριληπτική πολιτική που θα αναγνωρίζει στην πράξη το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες.».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ