Σάββατο 05 Δεκεμβρίου 2020

Δημοσίευση αναγγελίας γάμου και σε επαρχιακές εφημερίδες – Σε ποιες πόλεις θα ισχύει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημοσίευση αναγγελίας γάμου και σε επαρχιακές εφημερίδες – Σε ποιες πόλεις θα ισχύει

Αλλάζει πλέον ο τρόπος δημοσίευσης των αγγελιών γάμου των μελλόνυμφων καθώς η γνωστοποίηση του επικείμενου γάμου, θρησκευτικού ή πολιτικού, δεν είναι απαραίτητη πλέον η ημερήσια εφημερίδα αλλά η δημοσίευση μπορεί να γίνεται σε οποιαδήποτε εφημερίδα του τόπου κατοικίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, (άρθρο 69) η γνωστοποίηση μελλοντικού γάμου που γίνεται με σκοπό να λάβει γνώση το ευρύ κοινό, (παρ. 2 του άρθρου 1369 ΑΚ) και αντικαθίσταται ως εξής:

«Όταν τα πρόσωπα που πρόκειται να παντρευτούν κατοικούν σε μεγάλη πόλη, η γνωστοποίηση γίνεται με δημοσίευση σε εφημερίδα του τόπου της κατοικίας». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση μεγάλες πόλεις θεωρούνται η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Χανιά, η Καλαμάτα, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Μυτιλήνη, η Δράμα, η Xίος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Σκοπός της διάταξης είναι η γνωστοποίηση της επικείμενης τέλεσης του γάμου των μελλονύμφων στο ευρύ κοινό. Με την προτεινόμενη διάταξη διευκολύνονται οι μελλόνυμφοι και ικανοποιείται η ανάγκη δημοσιότητας, καθόσον δεν υποχρεούνται πλέον να δημοσιεύουν τη γνωστοποίηση του γάμου τους μόνο σε ημερήσια, αλλά σε κάθε εφημερίδα του τόπου κατοικίας τους, (π.χ. στις τοπικές εφημερίδες των πόλεων κατοικίας τους).

Στην αιτιολογική έκθεση διευκρινίζεται ότι «Η υποχρέωση αυτή των μελλονύμφων αφορά σε μεγάλες πόλεις, όπως εκείνες ορίζονται στο άρθρο 72 παρ. 1 του Εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα και στα β.δ. της 12/24 Ιουλίου 1950, της 17 Φεβρ./7 Μαρτ. 1951, της 11/27 Ιουνίου 1956, της 16 Αυγ./7 Σεπτ. 1959. Με βάση τα προαναφερθέντα νομοθετικά κείμενα μεγάλες πόλεις θεωρούνται η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Χανιά, η Καλαμάτα, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Μυτιλήνη, η Δράμα, η Xίος και το Ηράκλειο Κρήτης. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει και για τους πολιτικούς γάμους, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 391/1982 (Α΄73), το οποίο παραπέμπει στις ρυθμίσεις του άρθρου 1369 Α.Κ.».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ