Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: “Γνώριζαν από το 2012 για την ακαταλληλότητα του κτιρίου” λέει η Διοίκηση – Πυρά της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

“Εντελώς τυχαίο ότι δεν θρηνήσαμε θύματα” αναφέρει η Ένωση για την πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή. Αποφασίστηκε αποχή από την εργασία στο συγκεκριμένο κτίριο μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: “Γνώριζαν από το 2012 για την ακαταλληλότητα του κτιρίου” λέει η Διοίκηση – Πυρά της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

Στις ανατριχιαστικές ομοιότητες όσων είχαν καταγγελθεί από το 2012 για την ακαταλληλότητα του κτιρίου αναφέρεται ανάρτηση της Διοίκησης για την πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.

«Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν πολλά σχετικά έγγραφα, με τα οποία προειδοποιούσαμε την Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο» τόνιζε προ ημερών ο Δήμος Χρυσός, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Δικαστηρίου, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο όπου στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.

Και αυτό άρχισε να γίνεται, την ώρα που οι έντονες αντιδράσεις των δικαστών ζητώντας παρέμβαση της Πολιτείας καταγράφονται ήδη, όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την οποία εκφράζει αγανάκτηση για τις συνθήκες στέγασης πολλών δικαστηριακών υποδομών της χώρας. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Το βεβαρημένο ιστορικό του κτιρίου

Σε έγγραφο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάρτηση του Δικαστηρίου, που είχε απευθύνει το 2012 η τότε Διευθύνουσα το Δικαστήριο κα. Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«… το εν λόγω κτίριο έχει βεβαρημένο ιστορικό , δεδομένου ότι το έτος 1987 καταστράφηκε από πυρκαγιά , που είχε προκληθεί στο ισόγειο κατάστημα χρωμάτων αυτού και υπήρξαν εργασίες αποκατάστασης…».

Παράλληλα, σημείωνε ότι «το κτίριο, πέραν των λοιπών προβλημάτων που έχει παρουσιάσει, κατά καιρούς, δεν διαθέτει πυρασφάλεια, και τούτο γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τους  ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά δεν κατέστη τούτο εφικτό. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών υπερβαίνει τους 20. Αποτέλεσμα τούτου είναι ότι, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, πράγμα όχι απίθανο, λόγω και των εύφλεκτων υλών που έχουν τοποθετηθεί στο υπόγειο του κτιρίου (αποθήκη χρωμάτων) και λόγω του ότι στο κτίριο αφενός δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου και αφετέρου οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει ελεύθερα χωρίς κανένα έλεγχο καθόσον η φύλαξή του είναι ανέφικτη, καθίσταται αδύνατη η άμεση εκκένωση αυτού  με προφανή και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των δικαστών και υπαλλήλων του, των δικηγόρων και του συναλλασσόμενου κοινού».

Και κατέληγε: «Από τα εκτεθέντα ανωτέρω προκύπτει ότι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο κτίριο της οδού Γούναρη 31-33, που στεγάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, προσβάλλουν την προσωπικότητα των εργαζομένων σ’ αυτό δικαστών και  δικαστικών υπαλλήλων και εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για την ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα», τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή συνιστά ευθεία και κατάφωρη παραβίαση των νομοθετικών διατάξεων. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ζητά η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, εκφράζοντας την αγανάκτησή της για τη μη επίλυση εδώ και πολλά χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων του στεγαστικού προβλήματος, όχι μόνον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, αλλά και πολλών άλλων Δικαστηρίων. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, με αφορμή την πυρκαγιά στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς, εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι για πολλά χρόνια και με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων στεγάζεται το Δικαστήριο αυτό σε ακατάλληλο χώρο, όπως συμβαίνει και με πολλά Διοικητικά Δικαστήρια της Χώρας. Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν εντελώς τυχαίο και οφείλεται στο ότι το γεγονός συνέβη την Κυριακή, ημέρα που είναι αργία. Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε λύση για την στέγαση και λειτουργία του Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Τριμελές Συμβούλιο του Δικαστηρίου, μέχρι την οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος των Δικαστηρίων του Πειραιά». Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Δεν επιστρέφει κανείς για εργασία στο κτίριο

Ήδη, όπως έγραψε το dikastiko.gr, “…μετά από γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, Δικαστών και Γραμματέων, λήφθηκε η ομόφωνη απόφαση να μην επιστρέψει ποτέ κανείς πλέον για εργασία στο επικίνδυνο και ακατάλληλο κτίριο της οδού Γούναρη 31, που έχει καεί δύο φορές, που έχει κριθεί από το 1987 ακατάλληλο, που ταλαντευόταν ολόκληρο εδώ και χρόνια, που δεν έχει έξοδο κινδύνου, που συστεγάζεται με μαγαζιά χρωμάτων, ζωοτροφών και άλλων εύφλεκτων ουσιών, που δεν έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ