Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Νέα αποκαλυπτικά έγγραφα – Από το 2020 είχε επισημανθεί η ακαταλληλότητα του κτιρίου

Τι αποκαλύπτει έγγραφο της τότε Προϊσταμένης του Δικαστηρίου. Παράταση αναστολής των υπηρεσιών μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη αποφάσισαν δικαστικοί λειτουργοί και εργαζόμενοι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Νέα αποκαλυπτικά έγγραφα – Από το 2020 είχε επισημανθεί η ακαταλληλότητα του κτιρίου

“Φωτιά” στη φωτιά που ξέσπασε στις 2 Απριλίου στο κτίριο όπου στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και οι υπηρεσίες του, συνεχίζουν να… βάζουν τα προειδοποιητικά έγγραφα για την ακαταλληλότητα του.

Οι αρμόδιες Αρχές γνώριζαν εδώ και πλέον από μία δεκαετία τα προβλήματα, που είχαν κατατεθεί από τις Διοικήσεις του Δικαστηρίου, ωστόσο κανένα μέτρο δεν είχε ληφθεί, όπως καταγγέλλεται και καταδεικνύεται από την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε και “ευτυχώς ήταν Κυριακή”, λένε διαφορετικά θα θρηνούσαν πολλά θύματα.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή μετά την πυρκαγιά ο Δήμος Χρυσός, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Δικαστηρίου, «τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν πολλά σχετικά έγγραφα, με τα οποία προειδοποιούσαμε την Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο».

Έτσι , λίγες ημέρες πριν όπως έγραψε το dikastiko.grήρθε το πρώτο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η Διοίκηση του Πρωτοδικείου όπου επισημαινόταν πως με αυτό είχε απευθυνθεί το 2012 η τότε Διευθύνουσα το Δικαστήριο κα. Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής ότι «… το εν λόγω κτίριο έχει βεβαρημένο ιστορικό , δεδομένου ότι το έτος 1987 καταστράφηκε από πυρκαγιά , που είχε προκληθεί στο ισόγειο κατάστημα χρωμάτων αυτού και υπήρξαν εργασίες αποκατάστασης…».

Παράλληλα, σημείωνε ότι «το κτίριο, πέραν των λοιπών προβλημάτων που έχει παρουσιάσει, κατά καιρούς, δεν διαθέτει πυρασφάλεια, και τούτο γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τους  ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά δεν κατέστη τούτο εφικτό». Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Το νέο αποκαλυπτικό έγγραφο

Το καμπανάκι για την ακαταλληλότητα του κτιρίου είχε σημάνει όμως ήδη από το 2020 όπως προκύπτει από το νέο έγγραφο της Διοίκησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο εν λόγω έγγραφο της Διευθύνουσας το Δικαστήριο Αργυρώς Φλεριανού αναφέρονται τα εξής συγκλονιστικά για το κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, που αναδεικνύουν την απόλυτη ακαταλληλότητά του μεταξύ των οποίων επισημαίνεται: «Στεγάζεται σε ένα πολυώροφο κτίριο, έτους κατασκευής 1970. Οι Γραμματείες, οι δικαστικές αίθουσες και τα αρχεία του Δικαστηρίου, συνολικής επιφάνειας 1806 τ.μ., είναι διασκορπισμένα σε 6 ορόφους (μέρους του 2ου, 3ου, 4ου, μέρους του 5ου, μέρους του 6ου και του 7ου) με την υπάρχουσα μίσθωση να έχει λήξει από τις 26-10-2011. Το κτίριο αυτό είναι ακατάλληλο…»

Παράλληλα, τονίζεται πως:

* Δεν έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ…..

* Δεν είναι εφικτή η έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, διότι προφανώς το κτίριο δεν πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας (έχουν επανειλημμένως οχληθεί διαχειριστές, ιδιοκτήτες, πυροσβεστική κ.ά.). Το κτίριο είχε υποστεί πυρκαγιά το έτος 1987, (κριθέν αρχικώς ακατάλληλο, σχετ. η 42/87 έκθεση επικίνδυνης οικοδομής της Δ/νσης Πολεοδομίας Πειραιά) και κατόπιν ήρθη η επικινδυνότητά του.

* Δεν είναι ευχερής η αστυνόμευση του χώρου, λόγω του ότι εκτείνεται σε 6 ορόφους, χωρίς δυνατότητα εγκατάστασης μηχανήματος ελέγχου στον εξαιρετικά μικρό χώρο της εισόδου, αλλά και λόγω της συστέγασης του Δικαστηρίου με πάσης φύσεως γραφεία και καταστήματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εντός της στοάς και έναντι της κυρίας εισόδου στεγάζονται καταστήματα ζωοτροφών, οικοδομικών εργαλείων κ.ά.

* Δεν έχει συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Κύρια αιτία είναι ο μεγάλος καταμερισμός της ιδιοκτησίας του μισθίου σε 34 περίπου ιδιοκτήτες (μεταξύ των οποίων και κάποιοι που δεν έχουν αποδεχθεί την κληρονομιαία ιδιοκτησία, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού), με συνέπεια να μην καταβάλλονται από τους συνιδιοκτήτες οι δαπάνες διαχείρισης και ο διαχειριστής, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών, να αδυνατεί να συντηρήσει στοιχειωδώς το μίσθιο.

* Η από 2-8-2019 έκθεση μετασεισμικής αυτοψίας μετά το σεισμό της 19-7-2019 αναφέρει σειρά εργασιών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί λόγω πτώσεως αρχιτεκτονικών στοιχείων όψεων, κλιματιστικών κλπ, για τις οποίες έχουμε οχλήσει εγγράφως τους ιδιοκτήτες, αλλά αυτοί δεν ανταποκρίνονται. Όπως δεν ανταποκρίνονται διαχρονικά στις εκκλήσεις μας για επισκευή βλαβών, λόγω συνήθους χρήσης, ακόμη και μικρού κόστους (π.χ. επισκευή σπασμένης θύρας, σωληνώσεων κ.α.).

* Φέρει μονούς υαλοπίνακες με άμεση οπτική επαφή του αρχείου που στεγάζεται στον 2ο όροφο με την οδό Γούναρη, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο ως πιθανό στόχο δολιοφθοράς, σε συνδυασμό δε με την απουσία πυρασφάλειας καθίσταται επικίνδυνο για στέγαση Υπηρεσίας όπως η δική μας, με προσέλευση εκατοντάδων πολιτών, υπάλληλων και δικαστών ημερησίως.

Για τους λόγους αυτούς η τότε πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης ανέφερε: «… σας παρακαλούμε να πράξετε ό,τι χρειάζεται, … προκειμένου να έχουμε ελπίδες να προχωρήσουμε σε σύναψη σύμβασης και να λυθεί έτσι το χρονίζον πρόβλημα της στέγασης του Δικαστηρίου μας, το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι το χειρότερο δικαστικό κτίριο όλης της Ελλάδος… ».

Και πρόσθετε: «Επειδή, πέραν άλλων μακρόπνοων σχεδιασμών για ανέγερση δικαστικού μεγάρου, η μίσθωση ενός κατάλληλου κτιρίου για το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά είναι επείγουσα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, σας παρακαλώ να συμβάλετε με όλες σας τις δυνάμεις στην εξεύρεση λύσης για τη μεταστέγασή μας».

Παράταση αναστολής λειτουργίας

Με ανακοίνωση στο μεταξύ του Δήμου Χρυσού, Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά αναφέρεται η απόφαση για παράταση αναστολής λειτουργίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2023.

Ειδικότερα τονίζεται πως αποφασίζουμε:

1) Την παράταση της αναστολής λειτουργίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά μέχρι τη Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2023.

2) Την παράταση της αναστολής όλων των δικονομικών προθεσμιών που τίθενται είτε εκ του νόμου είτε από το δικαστήριο.

3) Τη ματαίωση των δικασίμων του 4ου και του 5ου Τμήματος, που θα διεξάγονταν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα.

4) Η παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και η εκδίκαση αντιρρήσεων θα γίνονται κατά τις παραπάνω ημερομηνίες από τον δικαστή υπηρεσίας, στο κατάστημα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, οδός Κολοκοτρώνη αρ. 55.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ