Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Δολοφονία Τοπαλούδη: Αναβιώνει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο – “Να μην υπάρξει καμία άλλη Ελένη, Ζωή, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Δώρα” η συγκλονιστική δήλωση του πατέρα της

Στο εδώλιο σε δευτεροβάθμιο βαθμό οι δύο κατηγορούμενοι για το θάνατο της 21χρονης. Αβέβαιη η διεξαγωγή της δίκης, μετά την αλλαγή συνηγόρων υπεράσπισης. Δεν θα παραστεί ο ένας εκ των κατηγορουμένων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δολοφονία Τοπαλούδη: Αναβιώνει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο – “Να μην υπάρξει καμία άλλη Ελένη, Ζωή, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Δώρα” η συγκλονιστική δήλωση του πατέρα της EUROKINISSI

Περίπου ένα μήνα πριν η Ελένη Τοπαλούδη θα έκλεινε τα 25 της χρόνια. Μόνο που το νήμα της ζωής της διακόπηκε όταν ήταν φοιτήτρια στη Ρόδο σε ηλικία τότε 21 ετών.

Τέσσερα χρόνια μετά το αποτρόπαιο έγκλημα, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε ίσως την απαρχή και για τη δημοσιοποίηση των περιστατικών γυναικοκτονίας, οι οποίες αυξήθηκαν ραγδαία τον προηγούμενο χρόνο, στο Εφετείο της Αθήνας θα αναβιώσει η υπόθεσή της.

Οι δύο κατηγορούμενοι και πρωτοδίκως καταδικασμένοι με την μέγιστη προβλεπόμενη ποινή που τους επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας – ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού –  για την αποτρόπαιη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Ελένη Τοπαλούδη

eurokinissi

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα διεξαχθεί η δίκη. Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Αλέξης Κούγιας, έχει καταστήσει σαφές ότι η δίκη πρέπει να γίνει, πλην όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διοριστεί νέος δικηγόρος σε έναν εκ των κατηγορουμένων.

Ο Ροδίτης έχει μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού από τις φυλακές Γρεβενών, ενώ ο Αλβανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παραστεί στη δίκη και θα εκπροσωπηθεί δια πληρεξουσίου. Κανένας δικηγόρος από τη Ρόδο δεν θα παραστεί τελικώς στη δίκη.

Και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν προκαλέσει τη μήνη της κοινής γνώμης, τόσο για την αποτρόπαια πράξη τους όσο και για τη μετέπειτα προκλητική συμπεριφορά τους, καθώς μέχρι το τέλος επέρριπταν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Τι δήλωσε ο πατέρας της

Προ ημερών, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη μνήμη της, ο πατέρας της Γιάννης Τοπαλούδης αναφέρθηκε στην πορεία της Ελένης μέχρι το μοιραίο βράδυ της 28ης Νοεμβρίου 2018 που κόπηκε το νήμα της ζωής της, στο ταξίδι του στη Ρόδο για να μαζέψει τα πράγματα της και να παραλάβει το σώμα της και σε όσα βιώνει έκτοτε ο ίδιος και η σύζυγος του.

Αναφέρθηκε στον βιασμό που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι είχε υποστεί η Ελένη το 2017, σε κυκλώματα που δρουν στη Ρόδο και σε άλλα τουριστικά μέρη και στην ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες να μην σιωπούν σε παραβατικές ή εγκληματικές συμπεριφορές γιατί ουσιαστικά προσφέρουν κάλυψη στους θύτες. «Η σιωπή πολλαπλασιάζει την εγκληματικότητα» είπε ο Γιάννης Τοπαλούδης και ζήτησε οι ποινές των ισοβίων να είναι πραγματικές. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν πρωτοβουλίες και από την πλευρά του πανεπιστημίου: «Να αγκαλιάζετε τα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ελένη Τοπαλούδη

eurokinissi

Ειδική αναφορά έκανε στην 24χρονη Γεωργία από τη Θεσσαλονίκη που κατήγγειλε τον βιασμό της το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, λέγοντας ότι ο ίδιος και η σύζυγος του αισθάνθηκαν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με το κορίτσι που έχει χάσει τους γονείς της και να την στηρίξουν με το να γίνουν οι ψυχικοί γονείς της. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη Ελένη, Ζωή, Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Δώρα» κατέληξε ο Γιάννης Τοπαλούδης.

Το ιστορικό της υπόθεσης της Ελένης

Ήταν 28 Νοεμβρίου 2018 όταν στα παγωμένα νερά της θάλασσας στην παραλία «Φώκια» ένα μεγάλο αντικείμενο τραβά την προσοχή ενός άνδρα που έκανε περίπατο μαζί με τη γυναίκα του στο δρόμο προς το φυλάκιο Γκίνας. «Μας τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιο μεγάλο αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στη θάλασσα. Ήταν περίεργο αυτό που βλέπαμε και τα κύματα που το σκέπαζαν δεν μας άφηναν να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς ήταν. Όταν το είδα με τα κιάλια και κατάλαβα ότι πρόκειται για άνθρωπο, κάλεσα το λιμενικό» είπε στην κατάθεσή του ο άνθρωπος που εντόπισε το άψυχο κορμί της Ελένης.

Ήταν η ίδια περίπου χρονική στιγμή που στο Διδυμότειχο, δύο γονείς αναζητούσαν την κόρη τους που σπούδαζε στη Ρόδο και δήλωσαν την εξαφάνισή της στην αστυνομία. Ο Γιάννης και η Κούλα Τοπαλούδη, οι γονείς της Ελένης,  ειδοποιούνται από την αστυνομία πως είναι νεκρή και ξεκινά έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη.

Όπως αποκαλύπτεται, το πτώμα που βρέθηκε στη θάλασσα φέρει ένα τατουάζ στο πόδι. Έχει χτυπηθεί βάναυσα πριν βρεθεί στο νερό. Η κατάθεση της φίλης της και η αναφορά σε κάποιο αγόρι που αντάλλασσε μηνύματα η νεαρή φοιτήτρια λίγο πριν χαθούν τα ίχνη της, οδηγούν τις Αρχές στους δράστες.

Η αγόρευση της εισαγγελέα: Ήταν ένα κορίτσι- σύμβολο

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το προηγούμενο βράδυ οι δύο άνδρες ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση των δραστών, οι οποίοι την βίασαν και την πέταξαν αναίσθητη στη θάλασσα.

«Αλήθειες δεν άκουσα. Οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν μεταμέλεια και με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης» είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα, ζητώντας να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Η ίδια είχε αναφερθεί σε σχέδιο βιασμού. «Και νεκρή θα την βίαζαν», είχε τονίσει στη συγκλονιστική αγόρευσή της η εισαγγελέας, προσθέτοντας: «Η Ελένη ήταν ένα κορίτσι με όνειρα και με πολύ υψηλούς στόχους. Αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι-σύμβολο… (σ.σ. απευθυνόμενη στους γονείς της). Η Ελένη αντιστάθηκε με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι η κατάρα της ζωής τους» υποστήριξε.

Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων

Ανέκφραστοι υπήρξαν οι δύο κατηγορούμενοι ακούγοντας την ετυμηγορία για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Μέχρι τελευταίας στιγμής, επιχείρησαν να επιρρίψουν ο ένας στον άλλο ευθύνες για το περιστατικό.

«Θα ήθελα να είμαι εγώ στη θέση της Ελένης, δεν έκανα τίποτα εγώ, όλα τα έκανε ο συγκατηγορούμενος μου» ήταν ο βασικός ισχυρισμός του νεαρού Ροδίτη που κατηγορείται μαζί με έναν νεαρό Αλβανό για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και λάμβανε αγωγή πριν το φόνο, επιμένοντας πως για όσα συνέβησαν εκείνο τα βράδυ έφταιγε ο συγκατηγορούμενός του.

eurokinissi

Σύμφωνα πάντα με όσα εκείνος υποστήριξε, χωρίς οι ισχυρισμοί του να γίνουν αποδεκτοί από το δικαστήριο, αφορμή για το βίαιο ξέσπασμα σε βάρος της Ελένης, ήταν η φράση της προς τον Αλβανό φίλο της: «Ο Μανώλης είναι πιο άντρας πιο εσένα». Κατά τον κατηγορούμενο, ο συγκατηγορούμενός του «άρχισε να τη χτυπάει με το σίδερο στο κεφάλι», ενώ ο ίδιος τον παρακαλούσε να σταματήσει.

Αντιθέτως, ο Αλβανός συγκατηγορούμενος δήλωσε πως βρισκόταν σε ρόλο παρατηρητή, επιρρίπτοντας το φταίξιμο στον Ροδίτη. Όπως περιέγραψε γνώριζε την Ελένη μόλις τρεις ημέρες πριν την δολοφονία της και αναφερόμενος στο επίμαχο βράδυ υποστήριξε πως ο Ροδίτης συγκατηγορούμενος του άρχισε να χτυπάει την Ελένη όταν εκείνη τον απέρριψε ερωτικά. «Αυτός εξοργίστηκε και άρχισε να την χαστουκίζει, να τη χτυπάει, να την κλοτσάει. Εγώ καθόμουν σα μα@@κας. Δεν ήξερα ποιον να υποστηρίξω, την κοπέλα ή το φίλο μου» περιέγραψε ο κατηγορούμενος, καταλήγοντας: «Αυτός έφυγε και γύρισε με ένα μαχαίρι, άρχισε να την μαχαιρώνει και μετά το πέταξε κάτω με δύναμη. Μετά έπιασε το σίδερο από δίπλα και άρχισε να την χτυπάει. Τον έσπρωξα και μου είπε εσύ να κάτσεις στη γωνία. Φοβήθηκα για τη ζωή μου» ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ