Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023

Δολοφονία Τοπαλούδη: Στο εδώλιο ξανά οι κατηγορούμενοι – Το αναπάντητο “γιατί” της μητέρας της, που φώναζε “από το Θεό να το βρείτε. Θα σας κάψω όλους”

Μετά τη διακοπή της δίκης στα μέσα Φεβρουαρίου κατόπιν αιτήματος ενός εκ των κατηγορουμένων συνεχίζεται η διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Το ξέσπασμα της μητέρας στην πρώτη ακροαματική διαδικασία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δολοφονία Τοπαλούδη: Στο εδώλιο ξανά οι κατηγορούμενοι – Το αναπάντητο “γιατί” της μητέρας της, που φώναζε “από το Θεό να το βρείτε. Θα σας κάψω όλους” eurokinissi

Στο επίκεντρο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου θα βρεθεί η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη το Νοέμβριο του 2018, μετά την έφεση που άσκησαν οι δύο κατηγορούμενοι.

Η πρώτη συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 14 Φεβρουαρίου, αλλά υποβλήθηκε αίτημα διακοπής από τον συνήγορο ενός εκ των κατηγορουμένων προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία, με το δικαστήριο να το κάνει δεκτό.

Το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα 10 Μαρτίου έπειτα από αίτημα του συνηγόρου του Αλβανού κατηγορουμένου στην υπόθεση, ο οποίος ζήτησε να μελετήσει τη δικογραφία γιατί ανάλαβε πρόσφατα την υπόθεση.

eurokinissi

«Πιστεύω ότι είναι η αδιαφορία και ο εμπαιγμός, η έλλειψη σεβασμού στα πρόσωπά μας. Θα μπορούσαν να έχουν διορίσει δικηγόρο εδώ και δύο χρόνια και εμφανίζουν νέο δικηγόρο στο παρά πέντε. Δεν κατέβηκα από τον Βορρά στον Νότο για ψυχαγωγία αλλά για να ξαναζήσω τον θάνατο του παιδιού μου, γιατί;» ανέφερε η μητέρα της Ελένης.

Οι δύο καταδικασθέντες, ο 24χρονος Ροδίτης και του 22χρονου συνεργός του πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά και με την έφεση ζητούν να τύχουν ευνοϊκότερης ποινής στη δίκη που ξεκίνησε.

Η κραυγή απόγνωσης των γονιών της Ελένης

Η διακοπή της δίκης προκάλεσε την οργή των γονιών της Ελένης. Οι ίδιοι εξέπεμψαν κραυγή οργής και απόγνωσης με αφορμή την διακοπή της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τις 10 Μαρτίου για το βιασμό και τη δολοφονία της κόρης τους, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Μιλώντας στο Open, η Κυριακή Αρμουτίδου – Τοπαλούδη, αναφέρθηκε στην συμπαράσταση που δέχθηκε κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία από μητέρες που έχουν χάσει τις κόρες τους και μιλά με οργή για τη συμπεριφορά της πλευράς των κατηγορουμένων που οδήγησαν στην διακοπή και αναβολή της δίκης.

«Ήρθαν να μας συμπαρασταθούν οι μητέρες που έχουν χάσει τις κόρες τους σε αυτόν τον Γολγοθά που τραβάμε. Όλες έχουμε ανάγκη από μία αγκαλιά, όλες μιλούμε την ίδια γλώσσα, την γλώσσα του πόνου και της θλίψης. Αυτή η αγκαλιά της μαμάς της Ερατούς, της Γαρυφαλλιάς, ο αδελφός της Ζωής από την Ξάνθη, ήταν πραγματικά λύτρωση. Οι καρδιές μας χτυπούσαν στον ίδιο ρυθμό», τόνισε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια μίλησε για αδιαφορία και εμπαιγμό προς την οικογένειά της.

Δολοφονία Τοπαλούδη

eurokinissi

Να μην δοθεί κανένα ελαφρυντικό

Όσον αφορά τη σημερινή διαδικασία η κα. Τοπαλούδη ζητά να μην δοθεί στους κατηγορουμένους κανένα ελαφρυντικό ενώ αναφέρεται και στα δικαστικά έξοδα που καλούνται να καταβάλλουν με τις διαδοχικές αναβολές.

«Για τις 10 Μαρτίου, θα ζητήσω από το κράτος να μας πάρει με περιπολικό από το Διδυμότειχο. Δίνουν δεύτερη ευκαιρία στους δολοφόνους για δεύτερη δίκη και για ελαφρυντικό. Δεν θα δεχτώ κανένα ελαφρυντικό να τους δοθεί. Να πληρώσουν και τα παραστατικά της δίκης για εμάς, αν είναι τόσο μάγκες. Το Κράτος ξέρει αλλού κι αλλού να τα δίνει απλόχερα. Καμία βοήθεια δεν έχουμε από την Πολιτεία», τονίζει η μητέρα της Τοπαλούδη.

Δολοφονία Τοπαλούδη: Η πρώτη ακροαματική διαδικασία

Στο Εφετείο την πρώτη ημέρα της δίκης παρέστη μόνο ο Ροδίτης κατηγορούμενος, ενώ ο Αλβανός συγκατηγορούμενός του εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι κατά τη διαδικασία ανάδειξης των ενόρκων για τους οποίους μπορούν να υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης ο εισαγγελέας ή ένας από τους δικηγόρους κάθε πλευράς, εκείνος που μίλησε και πήρε θέση από την πλευρά των κατηγορούμενων ήταν ο ίδιος κατηγορούμενος.

Μάλιστα, κατά τον συνήγορο της οικογένειας Τοπαλούδη Αλέξη Κούγια, η κίνηση αυτή «αποδεικνύει την ψυχική κατάσταση του κατηγορούμενου, ανατρέπει πλήρως την εικόνα για υπερασπιστικούς λόγους και λόγους σχετικούς με την ποινή που θα επιβληθεί, καθώς ο Ροδίτης κατηγορούμενος είχε επικαλεστεί παλαιότερα ψυχολογικά προβλήματα, ζητώντας και σχετικές πραγματογνωμοσύνες».

Δολοφονία Τοπαλούδη

eurokinissi

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ομόφωνα επέβαλλε σε πρώτο βαθμό και στους δύο κατηγορούμενους τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή. Ειδικότερα, τους επιβλήθηκαν ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. «Αλήθειες δεν άκουσα. Οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν μεταμέλεια και με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο και συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης» είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα, ζητώντας να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο ευθύνες ακόμα και την τελευταία στιγμή, άκουσαν την τελική απόφαση ανέκφραστοι. «Θα ήθελα να είμαι εγώ στη θέση της Ελένης, δεν έκανα τίποτα εγώ, όλα τα έκανε ο συγκατηγορούμενος μου» ήταν ο βασικός ισχυρισμός του νεαρού Ροδίτη που κατηγορείται μαζί με έναν νεαρό Αλβανό για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και λάμβανε αγωγή πριν το φόνο, επιμένοντας πως για όσα συνέβησαν εκείνο τα βράδυ έφταιγε ο συγκατηγορούμενός του.

Σύμφωνα πάντα με όσα εκείνος υποστήριξε, χωρίς οι ισχυρισμοί του να γίνουν αποδεκτοί από το δικαστήριο, αφορμή για το βίαιο ξέσπασμα σε βάρος της Ελένης, ήταν η φράση της προς τον Αλβανό φίλο της: «Ο Μανώλης είναι πιο άντρας πιο εσένα». Κατά τον κατηγορούμενο, ο συγκατηγορούμενός του «άρχισε να τη χτυπάει με το σίδερο στο κεφάλι», ενώ ο ίδιος τον παρακαλούσε να σταματήσει.

Στον αντίποδα, ο Αλβανός κατηγορούμενος επεφύλαξε στον εαυτό του ρόλο παρατηρητή, ρίχνοντας κι αυτός με τη σειρά του φταίξιμο στον ροδίτη συγκατηγορούμενο του. Περιέγραψε ότι γνώριζε την Ελένη μόλις τρεις ημέρες πριν την δολοφονία της και αναφερόμενος στο επίμαχο βράδυ υποστήριξε πως ο Ροδίτης συγκατηγορούμενος του άρχισε να χτυπάει την Ελένη όταν εκείνη τον απέρριψε ερωτικά. «Αυτός εξοργίστηκε και άρχισε να την χαστουκίζει, να τη χτυπάει, να την κλοτσάει. Εγώ καθόμουν σα μαλάκας. Δεν ήξερα ποιον να υποστηρίξω, την κοπέλα ή το φίλο μου» περιέγραψε ο κατηγορούμενος, καταλήγοντας: «Αυτός έφυγε και γύρισε με ένα μαχαίρι, άρχισε να την μαχαιρώνει και μετά το πέταξε κάτω με δύναμη. Μετά έπιασε το σίδερο από δίπλα και άρχισε να την χτυπάει. Τον έσπρωξα και μου είπε εσύ να κάτσεις στη γωνία. Φοβήθηκα για τη ζωή μου» ισχυρίστηκε. Δολοφονία Τοπαλούδη

Η δολοφονία Τοπαλούδη

Ήταν 28 Νοεμβρίου 2018 όταν στα παγωμένα νερά της θάλασσας στην παραλία «Φώκια» ένα μεγάλο αντικείμενο τραβά την προσοχή ενός άνδρα που έκανε περίπατο μαζί με τη γυναίκα του στο δρόμο προς το φυλάκιο Γκίνας. «Μας τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιο μεγάλο αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στη θάλασσα. Ήταν περίεργο αυτό που βλέπαμε και τα κύματα που το σκέπαζαν δεν μας άφηναν να ξεχωρίσουμε τι ακριβώς ήταν. Όταν το είδα με τα κιάλια και κατάλαβα ότι πρόκειται για άνθρωπο, κάλεσα το λιμενικό» είπε στην κατάθεσή του ο άνθρωπος που εντόπισε το άψυχο κορμί της Ελένης.

Την ίδια στιγμή, στο Διδυμότειχο, δύο γονείς αναζητούσαν την κόρη τους που σπούδαζε στη Ρόδο. Έχουν δηλώσει την εξαφάνισή της στην αστυνομία. Το πτώμα που βρέθηκε στη θάλασσα φέρει ένα τατουάζ στο πόδι. Έχει χτυπηθεί βάναυσα πριν βρεθεί στο νερό. Ο Γιάννης και η Κούλα Τοπαλούδη ειδοποιούνται από την αστυνομία. Η Ελένη είναι νεκρή και η αστυνομία ξεκινά έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη. Η κατάθεση της φίλης της και η αναφορά σε κάποιο αγόρι που αντάλλασσε μηνύματα η νεαρή φοιτήτρια λίγο πριν χαθούν τα ίχνη της, οδηγούν τις Αρχές στους δράστες.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το προηγούμενο βράδυ οι δύο άνδρες ζήτησαν από την φοιτήτρια να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι του ενός εκ των δύο. Η ίδια ακολούθησε τους δύο άντρες, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, κάτι που οδήγησε σε βίαιη αντίδραση των δραστών, οι οποίοι την βίασαν και την πέταξαν αναίσθητη στη θάλασσα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ