Δωρεάν τα self tests για τους δικηγόρους αλλά όχι υποχρεωτικά – Τι προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ

 Δυνατότητα διενέργειας self tests θα έχουν οι δικηγόροι. Δεν είναι υποχρεωτική και δεν προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση μη διενέργειας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δωρεάν τα self tests για τους δικηγόρους αλλά όχι υποχρεωτικά – Τι προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ

Τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν self tests θα έχουν οι δικηγόροι, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Οι δικηγόροι που προσέρχονται στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες, στα στρατιωτικά δικαστήρια, στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων δύνανται να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους» αναφέρεται στην απόφαση.

Η διενέργεια τους δεν είναι υποχρεωτική – όπως επισημαίνεται – και δεν προβλέπονται γι’ αυτούς οι κυρώσεις της μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου που ισχύουν για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στρατιωτικούς δικαστές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης (μία φορά την εβδομάδα).

Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) διενεργείται κατ’ οίκον και η υποβολή του αποτελέσματος γίνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα εκδίδει δήλωση αρνητικού ή θετικού αποτελέσματος κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία μπορούν να εκτυπώσουν ή επιδείξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Όπως αναφέρει η απόφαση «μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και τους χορηγείται η προβλεπόμενη στο πλαίσιο των ληφθέντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ