Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Δριμείες καταγγελίες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας για το Κτηματολόγιο: “Ζητούμε Χρόνο, Χρόνο, Χρόνο!”

Τι απαντάει μαζί με το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο για την απόρριψη του αιτήματος παράτασης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δριμείες καταγγελίες από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας για το Κτηματολόγιο: “Ζητούμε Χρόνο, Χρόνο, Χρόνο!” FREEPIK

Σε απόλυτη καταδίκη προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας μετά την απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση παράτασης για την ένταξη των περιοχών της περιφερειακής ενότητας.

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε (μάλιστα με άτυπο τρόπο!) ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» ΔΕΝ χορηγούν παράταση στην κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας» αναφέρεται.

Στην τελευταία ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας «καταδικάζει το γεγονός ότι αδικούνται οι πολίτες της Κέρκυρας (που δεν φταίνε που κτηματογραφούνται τελευταίοι), όταν είναι οι μόνοι (μαζί με τους Θεσπρωτούς) που υφίστανται αυτή την πίεση, και όταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος δόθηκε πλειάδα παρατάσεων, ενώ η κτηματογράφηση διήρκεσε ολόκληρα χρόνια.

Και όπως αναφέρει με αφορμή τη μη χορήγηση παράτασης στην κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», συνεδρίασε την Πέμπτη 12/04/2024 εκτάκτως το ΔΣ του ΔΣΚ, παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Μεταλληνού και του Προέδρου του ΟΕΕ κ. Γιώργου Νίνου, θεωρώντας το ζήτημα ιδιαιτέρως σοβαρό για τον τόπο.

Στην ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου «καταγγέλλει την αναλγησία και τον συγκεντρωτισμό με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν τα επανειλημμένα αιτήματα μας για παράταση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας: Αναλυτικά το ψήφισμα

Με αφορμή τη μη χορήγηση παράτασης στην κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», συνεδρίασε σήμερα 12/04/2024 εκτάκτως το ΔΣ του ΔΣΚ, παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Μεταλληνού και του Προέδρου του ΟΕΕ κ. Γιώργου Νίνου, θεωρώντας το ζήτημα ιδιαιτέρως σοβαρό για τον τόπο.

Αφού προηγήθηκαν δηλώσεις των εκπροσώπων των τριών φορέων στα τοπικά ΜΜΕ για το ζήτημα, οι οποίες επεσήμαναν την απόλυτη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, το ΔΣ του ΔΣΚ συνεδρίασε και ομόφωνα αποφάσισε:

– Καταγγέλλει την αναλγησία και τον συγκεντρωτισμό με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν τα επανειλημμένα αιτήματα μας για παράταση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

– Καλεί όλους τους φορείς του τόπου να πάρουν θέση και να πιέσουν την Κυβέρνηση για παράταση, ώστε οι δηλώσεις μας να κατατίθενται ως εμπρόθεσμες και όχι εκπρόθεσμες.

– Καλεί, για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» να δουν τις ιδιαιτερότητες της Π.Ε. Κέρκυρας, τις οποίες καλώς γνωρίζουν (ενδεικτικά: μικρός και διάσπαρτος κλήρος, έλλειψη τίτλων, προβληματικοί δασικοί χάρτες, κόστος της εν γένει διαδικασίας, κλειστά Υποθηκοφυλακεία λόγω διαδικασίας συγχώνευσης, αποχές δικηγόρων & συμβολαιογράφων κατά την έναρξη του έργου, ελλιπής πληροφόρηση του κόσμου κλπ).

– Καλεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» να λάβουν σοβαρώς υπόψη τους τα διαβήματα των φορέων ΔΣΚ, ΤΕΕ, ΟΕΕ, Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας & ΔΝ, Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αυλωνίτη και Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μπίαγκη, που ζητούν την παράταση της κτηματογράφησης.

– Καλεί τους φορείς του τόπου, που ακόμα δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα, να πάρουν θέση το συντομότερο δυνατό και να την ανακοινώσουν.

– Καλεί την Κυβέρνηση στο να επιδείξει την ευαισθησία της ως προς την νησιωτικότητα, δεδομένου ότι μέσα στις υπό κτηματογράφηση περιοχές είναι τα ακριτικά νησιά μας Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι, καθώς και οι Παξοί.

– Καταδικάζει το γεγονός ότι αδικούνται οι πολίτες της Κέρκυρας (που δεν φταίνε που κτηματογραφούνται τελευταίοι), όταν είναι οι μόνοι (μαζί με τους Θεσπρωτούς) που υφίστανται αυτή την πίεση, και όταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος δόθηκε πλειάδα παρατάσεων, ενώ η κτηματογράφηση διήρκεσε ολόκληρα χρόνια. 

– Ζητά από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (στον οποίον θα κοινοποιηθεί το παρόν) να παρέμβει και να λύσει το θέμα.

– Ζητά από το μέλος του ΔΣΚ, ΥΠΕΘΑ & πρ. Βουλευτή Κερκύρας κ. Νίκο Δένδια (στον οποίον θα κοινοποιηθεί το παρόν) να παρέμβει και να βοηθήσει για τη λύση του.

– Ο ΔΣΚ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει την ΓΣ του, αν το θέμα της παράτασης δεν επιλυθεί και αυτή θα λάβει αποφάσεις.

– Επισημαίνει ότι έχει δηλωθεί στην Κέρκυρα μόνο το 10% των δικαιωμάτων ως τώρα και ο χρόνος έως τις 30/11/2024, όποτε και θα υποβάλλονται πλέον οι δηλώσεις εκπρόθεσμα, ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙ για την ολοκλήρωση του έργου. Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι τον Νοέμβριο θα βρεθούμε προ νέου και σοβαρότερου αδιεξόδου.

– ΖΗΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση το μόνο απαραίτητο αυτή τη στιγμή, ώστε να επιδείξουμε τη δέουσα σύνεση, σοβαρότητα και να μην θέτουμε σε κίνδυνο τα δικαιώματα των πολιτών: Χρόνο, Χρόνο, Χρόνο!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ