Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Έγγραφο-βόμβα Χαρ. Βουρλιώτη προς την ΕΛΑΣ: Δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εμπρηστών εκτός από φυλάκιση – ΒΙΝΤΕΟ

Σε περίπτωση που από την προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το συγκεκριμένο έγκλημα συνδέεται με περιουσιακό όφελος, ζητά άμεση ενημέρωση για να προχωρήσει η Αρχή στις απαιτούμενες ενέργειες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έγγραφο-βόμβα Χαρ. Βουρλιώτη προς την ΕΛΑΣ: Δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εμπρηστών εκτός από φυλάκιση – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Άμεση ενημέρωση προκειμένου να προχωρά σε δέσμευση περιουσίας εμπρηστών για τους οποίους υπάρχει υπόνοια περιουσιακού οφέλους ζητά με έγγραφο του προς τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της πυροσβεστικής ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, επί τιμή αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βουρλιώτης στο έγγραφο που απέστειλε στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρει:

«Περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση από τις οποίες προκύπτει περιουσιακό όφελος.

Σύμφωνα με τη διάταξη της περ. κα) του αρ. 4 του ν. 4557/18 ως βασικό αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες νοείται και “… κάθε άλλο έγκλημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των τριών (3) μηνών, από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος”.

Στην ως άνω περίπτωση εμπίπτει, μεταξύ άλλων, και το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ.264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ), εφόσον αυτό συναρτάται με περιουσιακό όφελος.

Κατόπιν τούτου παρακαλούμε, όπως, σε περίπτωση που από την προεισαγωγική προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το συγκεκριμένο έγκλημα συνδέεται με περιουσιακό όφελος, να ενημερωνόμαστε άμεσα, προκειμένου να προβούμε στις κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες μας».

Δέσμευση περιουσίας εμπρηστών

eurokinissi

Δέσμευση περιουσίας εμπρηστών: Τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας ακόμη και για εμπρηστές εξ αμελείας

Νέο κεφάλαιο ώστε να μπει τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας φέρνει το έγγραφο- βόμβα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη και για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για εμπρηστές από πρόθεση, ενώ αντίστοιχες διατάξεις προωθούνται με τους νέους Ποινικούς Κώδικες ακόμη και για όσους κατηγορούνται για εμπρησμό εξ αμελείας.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που θα επιτρέπει και για το αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας (θα καταλαμβάνει κι άλλα αδικήματα) την φυλάκιση των κατηγορουμένων για την έκτιση ενός μέρους της πλημελληματικής ποινής, προανήγγειλε στο τέλος Αυγούστου ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε αύξηση των προστίμων.

Η βασική διάταξη που αλλάζει τα δεδομένα στην ποινική αντιμετώπιση των καταδικασμένων για πλημμελήματα , είναι ότι θα μπορούν να οδηγούνται στις φυλακές για να εκτίσουν ένα μικρό μέρος της ποινής ακόμα κι αν αυτή είναι λίγων μηνών. Έτσι πλέον όποιος καταδικαστεί για πλημμέλημα με ποινή έως 3 χρόνια μπορεί να οδηγηθεί στις φυλακές από 10 μέρες έως 3 μήνες.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 100 ΠΚ υπάρχει προσθήκη σύμφωνα με την οποία αν το δικαστήριο κρίνει ότι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας δεν θα είναι επαρκής για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων “και ότι για τον σκοπό αυτόν είναι απολύτως αναγκαία η έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής, μπορεί να διατάξει την πραγματική εκτέλεση του μέρους αυτού, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δέκα (10) ημερών ούτε ανώτερη των τριών (3) μηνών, και την αναστολή εκτέλεσης του υπολοίπου”.

Δέσμευση περιουσίας εμπρηστών

EUROKINISSI

Η διάταξη αυτή ουσιαστικά βρίσκει εφαρμογή και στα εξ αμελείας αδικήματα (χωρίς δόλο) συμπεριλαμβανομένου και του εμπρησμού. Έτσι και ο εμπρησμός εξ αμελείας μπορεί να οδηγήσει στις φυλακές κάποιον που καταδικάστηκε με ποινή έως 3 χρόνια (άρθρο 264 ΠΚ παρ 2 που αναφέρει πως “…όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια την πυρκαγιά από την οποία μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη”).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ