Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Marfin: Ποια στοιχεία οδήγησαν – 11 χρόνια μετά –  στην νέα έρευνα για το έγκλημα των κουκουλοφόρων /ΒΙΝΤΕΟ

 Ο φάκελος των στοιχείων που έθεσε υπό διερεύνηση η Ελληνική Δικαιοσύνη 10 μήνες μετά την αναψηλάφηση της υπόθεσης που διέταξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οδήγησε σε εισαγγελική εντολή για περαιτέρω διερεύνηση. Ποια είναι τα νέα στοιχεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Marfin: Ποια στοιχεία οδήγησαν – 11 χρόνια μετά –  στην νέα έρευνα για το έγκλημα των κουκουλοφόρων /ΒΙΝΤΕΟ

«Δικαιοσύνη…». Αυτό υπήρξε το μήνυμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αυτό είναι εδώ και πάνω από μία δεκαετία το μήνυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για την υπόθεση της Marfin, που οδήγησε στο θάνατο εργαζομένων.

Ένα μήνυμα, που κατέστη ξανά επίκαιρο μετά το άνοιγμα εκ νέου της υπόθεσης και που έχει βάλει το δικό του στίγμα κατά την εποχή τότε της απαρχής των μνημονίων, των συλλαλητηρίων εκατοντάδων πολιτών και του γεγονότος πως τόσα χρόνια μετά δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Οι φυσικοί αυτουργοί, 11 χρόνια μετά, παραμένουν ατιμώρητοι. Από την πορεία διέφυγε ομάδα κουκουλοφόρων, που με μολοτόφ αμαύρωσαν τη διαδήλωση. Κτίρια στο κέντρο της Αθήνας τυλίχτηκαν στις φλόγες μεταξύ των οποίων και το υποκατάστημα της Marfin.

Εκεί, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι του τραπεζικού υποκαταστήματος. Από αυτούς 25 κατάφεραν να σωθούν, ωστόσο η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, δεν είχαν την ίδια τύχη και ανασύρθηκαν νεκροί.

Οι όποιες δικαστικές αποφάσεις, όπου αναγνωρίζονταν λάθη και παραλείψεις της τράπεζας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, είναι ικανές, δεν είναι όμως αρκετές για την τραγωδία της ημέρας εκείνης και δεν αρκούν για να φέρουν στο εδώλιο αυτούς που το διέπραξαν με δόλο, όπως καταγγέλλεται.

Ο φάκελος ξανανοίγει

«Από την Εισαγγελία Αθηνών διετάχθη προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. Η διερεύνηση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Αυτή ήταν η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την Τετάρτη. Είχαν, όμως, προηγηθεί άλλες ενέργειες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

«Ο φάκελος της υπόθεσης Marfin ανοίγει πάλι… ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» υπήρξε η ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ήταν αυτός που τον περασμένο Μάϊο έδωσε εντολήνα γίνει αναψηλάφηση της υπόθεσης και επανέλεγχος όλου του υλικού, όπως βίντεο, φωτογραφίες, πιθανά κενά στην υπόθεση, καταθέσεις μαρτύρων.

Όπως έγραφε το dikastiko.gr, ο επανέλεγχος της υπόθεσης ανατέθηκε σε δύο στελέχη της κρατικής ασφάλειας.

Τα όσα προηγήθηκαν της στιγμής που οι δολοφόνοι άρχισαν να πετούν τις μολότοφ στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της τράπεζας αλλά και τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά αποτελούν, ενδεχομένως, το πιο κομβικό σημείο στη νέα έρευνα.

Από την επεξεργασία του ήδη υφιστάμενου ή νέου υλικού φέρεται να προέκυψε σειρά στοιχείων που -κατά πληροφορίες- αφορά τρεις ή τέσσερις υπόπτους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ευρήματα υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ώστε να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις περαιτέρω έρευνες.

Οι αποζημιώσεις και η γραφειοκρατία

Το περασμένο έτος η υπόθεση της Marfin έλαβε και άλλες διαστάσεις, εξαιτίας της απαίτησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ακυρώσει τις δικαιώσεις αποζημιώσεων των συγγενών θυμάτων της Marfin, που είχαν οριστεί το 2018. Τότε υπήρξε πολιτική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από τη γνωστοποίηση ότι το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από το Συμβούλιο Επικρατείας να αναιρέσει την απόφαση με την οποία επιδικάστηκαν από το Εφετείο αποζημιώσεις συνολικά  2.24 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων και των 24 εργαζόμενων του υποκαταστήματος.

Όπως, ωστόσο, επισημάνθηκε, πρόκειται για άλλη μία γραφειοκρατική ενέργεια. Καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει υποχρέωση να υποστηρίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου, ανεξαρτήτως υποθέσεως ενώ σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθούν ακόμα και για παράβαση καθήκοντος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ