Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021

Εγκύκλιος «καταπέλτης» από Άρειο Πάγο: Δεν είναι “παρακατιανές” οι ασχολίες των εισαγγελέων στη γνωστοποίηση αποφάσεων – Αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις στους « αδρανείς»

Αφορμή η μη αναφορά από Εισαγγελέα Εφετών για καταδικαστική απόφαση γιατρού, που θα μπορούσε να είχε γλιτώσει τις ζωές άλλων παιδιών. Καμπανάκι για πειθαρχικές κυρώσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εγκύκλιος «καταπέλτης» από Άρειο Πάγο: Δεν είναι “παρακατιανές” οι ασχολίες των εισαγγελέων στη γνωστοποίηση αποφάσεων – Αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις στους « αδρανείς»

Μία 14χρονη έχασε τη ζωή της από γιατρό, ο οποίος επί μία δεκαετία και πλέον είχε καταδικαστεί και για άλλους θανάτους. Ωστόσο, η αρμόδια Εισαγγελία δεν ενημέρωσε ως όφειλε τον ιατρικό σύλλογο για να λάβει τα αναγκαία πειθαρχικά μέτρα και να τον θέσει εκτός υπηρεσίας. Έτσι, συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα με τα τραγικά αποτελέσματα που ακολούθησαν.

Το περιστατικό αυτό οδήγησε σε μία ιδιαίτερη αιχμηρή εγκύκλιο, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριου Παπαγεωργίου, ο οποίος υπενθυμίζει τα καθήκοντα των εισαγγελικών λειτουργών, με έμφαση σε εκείνους που τοποθετούνται ως επικεφαλής των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών Παραπέμπει δε και στις κυρώσεις που προβλέπονται για όσους δεν ασκούν με επάρκεια τα καθήκοντά τους. Άρειος Πάγος: Αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις στους « αδρανείς».

«Η εισαγγελική λειτουργική αποστολή δεν περιλαμβάνει μόνον δραστηριότητες συνοδευόμενες από την αίγλη του δημόσιου ενδιαφέροντος (άσκηση ποινικών διώξεων, αγορεύσεις στο ακροατήριο κ.λπ.), αλλά και «αθόρυβες» υποχρεώσεις (όπως, εν προκειμένω, η γνωστοποίηση των βουλευμάτων κατά ιατρών και αντίστοιχων αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων), οι οποίες ωστόσο, δεν είναι ασχολίες παρακατιανές αλλά ενέργειες σημαντικές και αναγκαίες για να ελεγχθούν αποτελεσματικά από την Πολιτεία συμπεριφορές επίορκων λειτουργών – επαγγελματιών και εντέλει να προστατευθεί ο πολίτης» υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο.

Οι εισαγγελείς πρέπει να επαγρυπνούν

«Καθήκον των εισαγγελέων που έχουν την ευθύνη (και την τιμή) της διεύθυνσης των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας, είναι να παρεμβαίνουν οργανωτικά και συντονιστικά στη λειτουργία της Εισαγγελίας που διευθύνουν, ώστε, με τη συνεργασία των υπηρετούντων σ’ αυτήν εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, να διασφαλίζεται η πιστή εφαρμογή του άρθρου 320 παρ. 9 Ν. 4512/2018» προστίθεται. Άρειος Πάγος: Αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις στους « αδρανείς».

Και στην εγκύκλιό του ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως «συνάμα, κάθε εισαγγελικός λειτουργός, που χειρίζεται κατά την προδικασία ποινική δικογραφία κατά ιατρού ή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα της έδρας σε ποινικό δικαστήριο που δικάζει υπόθεση με κατηγορούμενο ιατρό, οφείλει να επαγρυπνεί και να δραστηριοποιείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ενδεχόμενη υπηρεσιακή αδιαφορία και αδράνεια συνεπάγεται διερεύνηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης κατά τον ΚΟΔΚΔΛ… Ανάλογη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι εισαγγελείς της Χώρας σε όλες τις περιπτώσεις που ο νόμος προβλέπει τέτοιου είδους καθήκοντα – υποχρεώσεις γνωστοποίησης ποινικής δίωξης, κλητηρίου θεσπίσματος, παραπεμπτικού βουλεύματος και ποινικής απόφασης, που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, διαφόρους κλάδους λειτουργών και επαγγελματιών κ.λπ.»

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ