Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Εγκύκλιος- παρέμβαση του Αρείου Πάγου με αφορμή την (πιθανή) αποφυλάκιση του “ψευτογιατρού”

Επιβάλλεται να αποτρέπεται τέτοια αρνητική δικονομική κατάληξη, δηλαδή η «αναγκαστική» - όπως αναφέρεται αποφυλάκιση κατηγορουμένου ειδικά μάλιστα σε υποθέσεις με δημόσιο ενδιαφέρον.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εγκύκλιος- παρέμβαση του Αρείου Πάγου με αφορμή την (πιθανή) αποφυλάκιση του “ψευτογιατρού” EUROKINISSI

Στη σκιά του ενδεχόμενου να συμπληρωθεί το 18μηνο προφυλάκισης στις 16 Δεκεμβρίου και ο «ψευτογιατρός» να αφεθεί ελεύθερος κινείται όλη η ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ενδεχόμενο, που οδήγησε προφανώς στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τον Άρειο Πάγο, χωρίς να αναφέρεται όμως ονομαστικά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μία τέτοια εξέλιξη συμπλήρωσης του 18μηνου θα πρέπει να αποτρέπεται, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η εγκύκλιος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριου Παπαγεωργίου, στην οποία δίνει ρητές οδηγίες προς τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας.

«Έχει παρατηρηθεί, σε μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις, ότι ποινικές υποθέσεις με κατηγορουμένους τελούντες υπό προσωρινή κράτηση καθυστερούν στο στάδιο της προδικασίας, με συνέπεια να εισάγονται στο ακροατήριο ενώ έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης» επισημαίνεται στην εγκύκλιο. Δίκη ψευτογιατρού

Και τονίζεται χαρακτηριστικά: «Όταν μάλιστα πρόκειται για υποθέσεις με δημόσιο ενδιαφέρον, αποτελούν αφορμή για δυσμενή σχόλια του τύπου, αναφορικά με τη βραδύτητα των ρυθμών της Δικαιοσύνης. Επομένως, επιβάλλεται να αποτρέπεται τέτοια αρνητική δικονομική κατάληξη, δηλαδή η «αναγκαστική» αποφυλάκιση του κατηγορουμένου λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου, με κοινή προσπάθεια ανακριτών, εισαγγελέων και δικαστικών συμβουλίων».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο επαναλαμβάνει τα χρονικά περιθώρια που θα πρέπει να ισχύουν για την ολοκλήρωση της προδικασίας και την έκδοση βουλευμάτων, ενώ εφιστά την προσοχή στους εισαγγελείς Εφετών «να εποπτεύουν για την τήρηση της εγκυκλίου» και επισημαίνει πως η τήρηση των προθεσμιών αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από το ΕΔΔΑ.

Ειδικότερα, τα 4 σημεία στα οποία εστιάζει η εγκύκλιος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρουν πως:

  1. Όταν έχει εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης, ο ΚΠΔ προβλέπει ταχεία περάτωση της ανάκρισης μέσα προθεσμία τεσσάρων μηνών από την επιβολή της προσωρινής κράτησης, την οποία οφείλουν να τηρούν οι ανακριτές (με την επιφύλαξη τυχόν ειδικής φύσης της υπόθεσης ή της πράξης, που ενδεχομένως επιβάλλει υπέρβαση αυτής της προθεσμίας, της οποίας, όμως, η διάρκεια πρέπει να είναι δικαιολογημένη από τις ιδιαίτερες περιστάσεις).
  2. Οι εισαγγελείς οφείλουν να συντάσσουν τις προτάσεις τους προς το δικαστικό συμβούλιο εντός μηνός όταν υπάρχουν κατηγορούμενοι προσωρινά κρατούμενοι. Με την ίδια οφειλόμενη ταχύτητα και τα δικαστικά συμβούλια δεν πρέπει να εξαντλούν την προθεσμία των δύο μηνών για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ή, κατά μείζονα λόγο, να την υπερβαίνουν.
  3. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα παρεμπίπτοντα βουλεύματα που σχετίζονται με την προσωρινή κράτηση, ώστε να μην προκαλείται χωρίς λόγο επιβράδυνση της προδικασίας. Έτσι, επί προσφυγής κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, η σύνταξη της εισαγγελικής πρότασης και η εισαγωγή της στο δικαστικό συμβούλιο πρέπει, κατά το νόμο, να γίνεται «χωρίς χρονοτριβή». Τούτο σημαίνει ότι και το δικαστικό, αντίστοιχα, πρέπει να αποφανθεί χωρίς βραδύτητα. Για την ταυτότητα του λόγου, η ίδια ταχύτητα δικονομικών ενεργειών επιβάλλεται, από πλευράς εισαγγελέων και δικαστικών συμβουλίων, και στις περιπτώσεις των άρθρων 291 παρ. 2 εδ. β ΚΠΔ (προσφυγή κατά διάταξης του ανακριτή που απορρίπτει αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησης) και 294 παρ. 1 εδ. α ΚΠΔ (αίτηση του παραπεμφθέντος σε δίκη προσωρινά κρατουμένου κατηγορουμένου για άρση της προσωρινής κράτησης).
  4. Η ορθή εφαρμογή των προαναφερθεισών δικονομικών διατάξεων ελέγχεται από το ΕΔΔΑ και υπό το πρίσμα του εκ του άρθρου 5 παρ. 4 της ΕΣΔΑ δικαιώματος του κατηγορουμένου για έλεγχο της προσωρινής κράτησής του «εντός βραχείας προθεσμίας».

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ