Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου: Δίκες εντός 30 ημερών για τα φαινόμενα αθλητικής βίας

Η θέση στο «αρχείο αγνώστων δραστών» δικογραφιών για αδικήματα αθλητικής βίας και η παραμονή των δραστών εκτός των μηχανισμών επιβολής κυρώσεων ενθαρρύνει έκνομες πράξεις, αναφέρεται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου: Δίκες εντός 30 ημερών για τα φαινόμενα αθλητικής βίας eurokinissi

Συστάσεις προς τους αθλητικούς εισαγγελείς περιλαμβάνει εγκύκλιος της αρμόδιας αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βιργινίας Σακελλαροπούλου, χαρακτηρίζοντας τα φαινόμενα βίας, τη χειραγώγηση αγώνων και το ντόπινγκ ως τις τρεις βασικές μορφές νοσηρότητας του αθλητισμού που χρήζουν παρέμβαση του ποινικού δικαίου.

Όπως αναφέρει η κυρία Σακελλαροπούλου οι πράξεις βίας είναι οι πρώτες από πλευράς συχνότητας εμφάνισης και για το λόγο εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή στους αθλητικούς εισαγγελείς για την υποχρεωτική εφαρμογή της διαδικασίας των άρθρων 418 επ. Κ.Π.Δ., εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, και στην σε κάθε περίπτωση εκδίκαση των αδικημάτων αυτών εντός 30 ημερών.

«Περαιτέρω επιβάλλεται η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της σύγχρονης τεχνολογίας και γενικώς η συνδυαστική χρήση όλων των προσφόρων αποδεικτικών μέσων για την διαλεύκανση των αδικημάτων αυτών και την αποφυγή παραμονής των δραστών εκτός των τιμωρητικών μηχανισμών της Πολιτείας. Η θέση στο «αρχείο αγνώστων δραστών» δικογραφιών αφορωσών αδικήματα αθλητικής βίας και η παραμονή των δραστών εκτός των μηχανισμών επιβολής κυρώσεων ενθαρρύνει αφενός μεν τους δράστες στην συνέχιση της έκνομης δραστηριότητάς τους, αφετέρου δε άλλα άτομα στην διάπραξη τοιούτων πράξεων» υπογραμμίζει η αντεισαγγελέας και επισημαίνει πως «η ιδιαίτερη βαρύτητα την οποία δίδει o Νομοθέτης στην πλήρη διαλεύκανση των ως άνω αδικημάτων, στην παραπομπή των υπαιτίων ενώπιον των Δικαστηρίων και στην επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων συνάγεται από το γεγονός ότι αυτά τα εγκλήματα έχουν αναχθεί στις λίγες περιπτώσεις της με ειδικό τρόπο διενέργειας της ανακριτικής έρευνας».

Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου: Το «στήσιμο» αγώνων

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο και στο «στήσιμο» αγώνων. «Η ενασχόληση των ποινικών δικαστηρίων της χώρας μας με υποθέσεις δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα δεν είναι, βέβαια, πρόσφατη. πλην όμως σήμερα αποκτά πρωτίστως οικονομική σημασία, αφού, ως επί το πλείστων επιχειρείται με σκοπό τη διαμόρφωση τέτοιων αποτελεσμάτων που συνεπάγονται τεράστια κέρδη από τον στοιχηματισμό αγώνων» τονίζεται.

Και προστίθεται: «Η δωροδοκία και η δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, κατά κανόνα, συρρέει αληθώς με άλλα εγκλήματα, όπως π.χ. με τη συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ή την απάτη, την εκβίαση και τον παράνομο στοιχηματισμό. Πρόκειται δηλαδή, κατά κανόνα, όχι για μία πράξη που διαπράττεται από ένα άτομο, αλλά για πλέγμα αξιοποίνων πράξεων που διαπράττεται από περισσοτέρους, με ιδιαίτερη επικινδυνότητα για την κοινωνία. Ενόψει τούτων είναι επιβεβλημένη η άμεση δικαστική διερεύνηση αναφορών, εκθέσεων ή πληροφοριών σχετικών με χειραγώγηση αθλητικών αγώνων κατά τον βαθμό και κλίμακα της αξιοπιστίας τους».

Το τρίτο, από πλευράς συχνότητας εμφάνισης, αρνητικό φαινόμενο του αθλητισμού είναι το ντόπινγκ, αναφέρει η εγκύκλιος. «Το προστατευόμενο έννομο αγαθό με τις σχετικές διατάξεις είναι αυτό της γνησιότητας του αθλητικού αποτελέσματος και όχι η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα, οι οποίες συνυπολογίζονται βέβαια κατά την τυποποίηση των σχετικών εγκλημάτων αλλά δεν αποτελούν το προστατευόμενο έννομο αγαθό δεδομένου ότι η αυτοπροσβολή του εννόμου αγαθού της ακεραιότητας του ανθρωπίνου σώματος δεν τιμωρείται» επισημαίνεται.

Και η κυρία Σακελλαροπούλου καταλήγει: «Είναι προφανές ότι και οι περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης, ενώ επίσης πρέπει να διερευνάται επισταμένως ο τρόπος και εν γένει όλες οι συνθήκες διακίνησης των απαγορευμένων αυτών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της αγωνιστικής απόδοσης των αθλητών».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ