Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Ειδικό δικαστήριο: Είπε “όχι” στο αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη

Πρόεδρος και εισαγγελέας τάχθηκαν υπέρ. “Θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η δίκη δεν περικλείει δημόσιο συμφέρον”, σχολίασε η πρόεδρος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό δικαστήριο: Είπε “όχι” στο αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη eurokinissi

Απορρίφθηκε το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Ελένης Τουλουπακη κατά πλειοψηφία 8 – 5 από το Ειδικό Δικαστήριο. Ανάμεσα στους πέντε δικαστές που μειοψήφισαν ήταν και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου η οποία ψήφισε υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης.

«Η πλειοψηφία έκρινε ότι δεν υφίσταται σημαντικό δημόσιο συμφέρον, αλλά και πως το κατηγορητήριο είναι περιορισμένο» σημείωσε η κα. Ηλιοπούλου, ενώ νωρίτερα υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης είχε ταχθεί η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή. «Πρέπει να επισημάνω ότι ο δικαστής και ο εισαγγελέας κρίνει κατά νόμο και κατά συνείδηση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν βρίσκω λόγους για τους οποίους να μη συναινέσω. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η υπόθεση έχει απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική ζωή του τόπου και όχι μόνο. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η δίκη δεν περικλείει δημόσιο συμφέρον. Ορισμένα τεχνικά θέματα και το εάν θα υπάρχει ολική ή μερική κάλυψη αν το δικαστήριο το αποφασίσει θα τα δούμε».

Β. Χειρδάρης: Απαιτείται ανώτατο επίπεδο δημοσιότητας

Το αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης είχε υποβάλλει νωρίτερα η πλευρά της κατηγορούμενης εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου βρίσκεται κατηγορούμενη. «Αν συναινεί ο εισαγγελέας και οι διάδικοι κάτι τέτοιο επιτρέπεται από το νόμο. Γιατί να θελουμε ζωντανή μετάδοση; Δεν αρκούν οι δημοσιογράφοι του εντύπου τύπου ή των καναλιών; Όμως απαιτείται το ανώτατο επίπεδο δημοσιότητας γιατί τώρα καλύπτεται ένα μέρος της διαδικασίας» σημείωσε ο Βασίλης Χειρδάρης, συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη.

Δ. Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο: Με εμφανίζουν ως κακούργο, Ρασπούτιν

Μιλώντας στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να δώσει έναν προσωπικό τόνο στο κατηγορητήριο που τον βαρύνει. «Θα θέσω μια ανθρώπινη παράμετρο. Το προσωπικό μου δράμα. Προσπαθούν να με εμφανίσουν ως κακούργο, τι Ρασπούτιν, τι αυτό! Όταν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είπε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά, διέρρεαν ότι κατηγορούμαι για σωρεία κακουργημάτων. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, θα αποδειχθεί η αλήθεια, θα τη μάθει ο ελληνικός λαός» σημείωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος που υποβλήθηκε για τηλεοπτική κάλυψη του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η επίκληση του νόμου για τη 17Ν και η αποκάλυψη του dikastiko.gr

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr ανοικτό ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο αίτημα από την υπεράσπιση σχετικά με την τηλεοπτική μετάδοση της δίκης.

Ειδικότερα, είχε αναφερθεί ότι με βάση τον νόμο Ν.3090/2002 και συγκεκριμένα το άρθρο 8 που ψηφίστηκε ενόψει της δίκης για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, “η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον”.

Για το λόγο αυτό, η πλευρά των κατηγορουμένων αναμενόταν να ζητήσει την μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα. Μέχρι σήμερα σε ανάλογα αιτήματα κατηγορουμένων (σε όλα τα γνωστά τουλάχιστον) τα αιτήματα έχουν απορριφθεί, όπως έγινε και με το συγκεκριμένο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ