Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Οι αποκαλύψεις του dikastiko.gr για τις αρνήσεις δικαστηρίων να την εφαρμόσουν φέρνουν στη Βουλή τη διάταξη περί υποχρεωτικής φυλάκισης για το πλημμέλημα της “συμμορίας”

Το Εφετείο Αθηνών και το Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά δεν εφάρμοσαν τη διάταξη θεωρώντας ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και το θεμελιώδες δικαίωμα του τεκμηρίου αθωότητας, που απαγορεύει την μεταχείριση του κατηγορουμένου ως ενόχου έως την αμετάκλητη καταδίκη του

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι αποκαλύψεις του dikastiko.gr για τις αρνήσεις δικαστηρίων να την εφαρμόσουν φέρνουν στη Βουλή τη διάταξη περί υποχρεωτικής φυλάκισης για το πλημμέλημα της “συμμορίας” EUROKINISSI

Σοβαρές εξελίξεις που φέρνουν το θέμα στη Βουλή, προκαλούν οι αποκαλύψεις του dikastiko.gr, για την “άρνηση” ανώτερων δικαστηρίων της χώρας να εφαρμόσουν την διάταξη του Ποινικού Κώδικα περί υποχρεωτικής φυλάκισης (όχι αναστολή) σε περιπτώσεις που διαπράττονται συγκεκριμένα αδικήματα από κατηγορουμένους που λειτούργησαν ως “συμμορία” (187 ΠΚ παρ.6) η οποία ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022.

Ήδη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 27 βουλευτές, ζητούν απαντήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης επικαλούμενοι τις αποκαλύψεις των σχετικών δικαστικών αποφάσεων από το dikastiko.gr, καθώς “δημιουργείται ασάφεια ως προς την ισχύ της εν λόγω διάταξης και το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζεται ο πολίτης-κατηγορούμενος”. Ζητούν δε, όπως και οι δικηγόροι (που πραγματοποιούν αποχή από τις δίκες με αυτό το αντικείμενο έως τις 31 Δεκεμβρίου) απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης.

Πλημμέλημα "συμμορίας"

EUROKINISSI

Τι λέει

Η νέα διάταξη (187 παρ 6) που εισήχθη στις αρχές Μαρτίου του 2022 προβλέπει ότι :

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία, δεν μετατρέπονται, ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Όπως αναφερόταν κατά την ψήφιση της διάταξης στόχος ήταν η αποτροπή της μικροεγκλητικότητας της γειτονιάς, μέσω ενός αυστηρού πλαισίου μη μετατροπής της ποινής για πλημμελήματα που κατά την άποψη αυτή, ανακυκλώνει την μικροεγκληματότητα από τους ίδιους δράστες.

Πλημμέλημα “συμμορίας”: Στην πράξη

Από την πρώτη στιγμή έντονη ήταν η αντίδραση των δικηγόρων που ανέφεραν:

-Πως υπάρχει κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας αφού μέσω ουσιαστικής επιβολής προ-ποινής και αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, ως ενόχων, δίχως να έχει καν μεσολαβήσει η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό

-Πως η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ σε ήδη εκκρεμείς υποθέσεις αφού το ζήτημα της χορήγησης ή όχι ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση ρυθμίζεται στο άρθρο 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και είχε αρχικά κριθεί ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση αναπτύσσει άμεση ισχύ και αναφορικά με την εκδίκαση πράξεων που είχαν τελεστεί πριν την ψήφισή της.

Στην πράξη λοιπόν ανώτερα δικαστήρια, Εφετεία, έρχονται να μην την εφαρμόσουν με το σκεπτικό ότι “…για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης, εφαρμόζει το άρθρο 497 ΚΠΔ και όχι το άρθρο 187 παρ.6 ΠΚ, καθόσον η τελευταία αυτή διάταξη αντίκεται στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμα του τεκμηρίου αθωότητας, που απαγορεύει την μεταχείριση του κατηγορουμένου ως ενόχου έως την αμετάκλητη καταδίκη του”.

Πλημμέλημα "συμμορίας"

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πλημμέλημα “συμμορίας”: Δυο αποφάσεις

Όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, υπάρχουν ήδη τέτοιες δικαστικές αποφάσεις:

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου 2022 και καθαρογράφηκε πρόσφατα σχετικά με την υπόθεση εκβιάσεων και άλλων αδικημάτων σε βάρος 40 προσώπων που έγινε στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Το δικαστήριο την διάταξη περί υποχρεωτικής φυλάκισης στους καταδικασθέντες για το πλημμέλημα της συμμορίας και δίνει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι το Εφετείο

Η υπ΄ αριθμόν 2937/2022 απόφασή του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που αρνήθηκε να οδηγήσει στις φυλακές κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ποινές από 3- 5 χρόνια για τα αδικήματα της κλοπής (κακούργημα) και συμμορίας (πλημμέλημα- 187 παρ. 6 ΠΚ).

Πλημμέλημα "συμμορίας"

Freepik

H ερώτηση

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα την τροποποίηση άρθρου 187 ΠΚ (Αναστολή – Μετατροπή ποινής, Αναστέλλουσα δύναμη έφεσης), έχει ως εξής:

Ι. Με το άρθρο 72 του Ν. 4908/2022 (ΦΕΚ Α 52/11-3-2022) προστέθηκε (νέα) παράγραφος 6 στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) με την οποία ορίστηκε ότι «[σ]τις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου [δηλ. του άρ. 187 ΠΚ], …, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ.» Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε τα προβλήματα της διάταξης αυτής καθώς απενεργοποιούνται θεμελιώδεις θεσμοί του ποινικού μας δικαίου (αναστολή, μετατροπή), παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας (απαγόρευση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση) ενώ η νομοθέτηση είναι ευκαιριακή με αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ποινικού μας συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταψήφισε τη εν λόγω διάταξη.

ΙΙ. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην συνεδρίαση της την 24η Μαρτίου 2022, εξέφρασε την αντίθεσή της στην ως άνω διάταξη κάνοντας λόγο για «αιφνίδια και αποσπασματική νομοθέτηση με αφορμή θέματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και προς ικανοποίηση του ‘κοινού περί δικαίου αισθήματος». Τονίστηκε ειδικότερα ότι η ως άνω διάταξη «καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, στερεί από το δικαστή τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινικής, όπως και την αναστέλλουσα δύναμη τυχόν ασκηθείσας εφέσεως και αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς περιορίζει ανεπιστρεπτί τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, …».

Τέλος η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης να «αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 187 Π.Κ. όπως αυτή προστέθηκε με το Ν. 4908/22.» Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, από τις 6.4.2022, αποφάσισε «την αποχή από ποινικές υποθέσεις πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα …».

Με νέα απόφασή της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη συνεδρίαση της στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2022, στην Καβάλα, όπου παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρας, αποφάσισε «την παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.12.2022.»

ΙΙΙ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2937/2022 απόφασή του αρνήθηκε να εφαρμόσει την παραπάνω διάταξη (άρ. 187 § 6 ΠΚ) και να οδηγήσει στις φυλακές κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ποινές από 3- 5 χρόνια για τα αδικήματα της κλοπής (κακούργημα) και συμμορίας (πλημμέλημα, 187 § 6 ΠΚ).

Δημιουργείται συνεπώς ασάφεια ως προς την ισχύ της εν λόγω διάταξης και το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζεται ο πολίτης-κατηγορούμενος.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

  • Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατάργηση – τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως προστέθηκε με το ν. 4908/2022.
  • Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για αποχή από ποινικές δίκες στις οποίες υπάρχει κατηγορία για τέλεση του άρθρου 187 ΠΚ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Bέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Τάνια

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γιώργος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ