Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Ειδικό Δικαστήριο: Κατέθεσε ο Α. Λοβέρδος – Κατηγόρησε για “πολιτική μεροληψία” την Τουλουπάκη, καθώς “όφειλε να διαβιβάσει τη δικογραφία”

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Η κατάθεση του πρώην υπουργού συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο: Κατέθεσε ο Α. Λοβέρδος – Κατηγόρησε για “πολιτική μεροληψία” την Τουλουπάκη, καθώς “όφειλε να διαβιβάσει τη δικογραφία” EUROKINISSI

Με την κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο κ. Λοβέρδος άφησε εκτός κάδρου τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ κατηγόρησε για «πολιτική μεροληψία» την Ελένη Τουλουπάκη, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας επειδή δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν της από τις 22 Φεβρουαρίου 2017 μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τιμή τιμολόγηση φαρμάκων δύο φορές για το έτος 2015.

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

«Πρώτη αναφορά μου στο θέμα της μη τιμολόγησης των φαρμάκων έγινε το 2015 και εντόπισα την πρώτη σχετική αγόρευση μου το 2016. Είχα καταγγείλει στη Βουλή τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων. Πέρασε ένας χρόνος, έγιναν πολλές αναφορές και αποφασίσαμε τρεις βουλευτές να κάνουμε αναφορά στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου στις 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 8 Μαρτίου 2017 και μια ακόμη τον Απρίλιο του 2017, όταν είχε αλλάξει η εισαγγελέας διαφθοράς» είπε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:

Προεδρος: Ποια πράξη ποινική του υπουργού καταγγείλατε; Είχε ποινική αξιολόγηση;

Λοβερδος: Εμείς καταγγείλαμε τη μη τιμολόγηση. Δεν κάναμε υπαγωγή της συμπεριφοράς σε ποινική διάταξη.

Προεδρος: Στην αναφορά μιλάτε άλλοτε για αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης και άλλοτε για αύξηση των κερδών των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτά τα δυο τα ταυτίζετε εσείς; Η φαρμακευτική δαπάνη πάει το μυαλό σε απιστία. Αν μιλήσουμε για κέρδη φαρμακευτικών εταιριών πάμε σε άλλο αδίκημα.

Μαρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς.

Προεδρος: Εμείς χωρίς στοιχεία δε μπορούμε. Αν είναι απιστία μπορείτε να βεβαιώσετε ότι ο υπουργός εν γνώση του ζημίωσε το Δημόσιο;

Μαρτυρας: Η μη τιμολόγηση εκείνη την εποχή οδηγούσε σε υποτιμολόγηση. Αυτό οδηγούσε σε συντριπτική μείωση των τιμών.

Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας από την Πρόεδρο και για την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπακη, Ελενη Ράικου, η οποία συσχέτισε την αναφορά με την υπόθεση Novartis.

Προεδρος: Γιατί η κα. Ράικου δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση;

Μάρτυρας: Δεν έχω ιδέα. Ξέρω όμως ότι από την ανάληψη Τουλουπακη πέρασαν δύο μήνες και άλλαξε η σύνοδος.

Προεδρος: Έχετε στοιχεία να πείτε ότι ενήργησε δολίως η κα. Τουλουπακη;

Μαρτυρας: Όταν στη Βουλή έφτασε ο φάκελος με 10 ονόματα φαρδιά πλατιά και το συγκεκριμένο ήταν με αρχικά.

Π: Από αυτό το συνάγετε;

Μ: Προφανώς! Προφανώς!

Π: Δηλαδή αν έβαζε ολόκληρο το όνομα;

Μ: Συμπληρώνει την εικόνα! Δεν δικαιολογείται εισαγγελέας διαφθοράς να μη γνωρίζει την αποσβεστική προθεσμία της Βουλής. Η αποστολή του φακέλου με τα αρχικά ήρθε στο τέλος.

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Στο ζήτημα της κας Ράικου αναφέρθηκε και η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, η οποία ρώτησε το μάρτυρα γιατί πιστεύει πως δεν ασχολήθηκε η κα. Ράικου με τις αναφορές. «Το απάντησα, δεν ξέρω ποτέ παραιτήθηκε, πόσο καιρό πήρε η παραίτηση της ή αν εργαζόταν τότε» είπε ο Ανδρέας Λοβερδος. «Παραίτηση από τη θέση του δε νοείται για δικαστικό λειτουργό. Παραιτήθηκε από τη θέση στη διαφθορά και αντικαταστάθηκε αμέσως από το ΑΔΣ από τη διάδοχο της» σχολίασε η εισαγγελέας.

Συνέδρος: Δηλαδή η κα. Τουλουπακη δεν έκανε το καθήκον της;

Λοβερδος: Αυτό εννοώ όχι ότι μετά βεβαιότητας ότι θα υπήρχε δίωξη για τον υπουργό, μόνο ότι όφειλε να διαβιβάσει.

Η κατάθεση του κ. Λοβερδου συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ