Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Ειδικό Δικαστήριο: Ποιοι είναι οι πρώτοι μάρτυρες στη δίκη Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη

Λοβέρδος, Ξανθός, Χριστοφιλοπούλου και οι πρώην εισαγγελείς διαφθοράς Ντζούρας και Μανώλης οι πρώτοι που θα καταθέσουν. Κόντρα Παπαγγελόπουλου- Τσατάνη για την υποστήριξη της κατηγορίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο: Ποιοι είναι οι πρώτοι μάρτυρες στη δίκη Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη eurokinissi

Αίτημα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας υπέβαλλε στο Ειδικό Δικαστήριο η συνταξιούχος πλέον εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, που κατά το κατηγορητήριο δέχθηκε παρεμβάσεις και πιέσεις από τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο την περίοδο που χειριζόταν υποθέσεις του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η υπεράσπιση του κ. Παπαγγελόπουλου υπέβαλλε αντιρρήσεις στο αίτημα με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται να απαντήσει. Νωρίτερα, η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε τους πρώτους πέντε μάρτυρες που θα εξετάσει και είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Ξανθός, Έφη Χριστοφιλοπούλου, αλλά και οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Ειδικό Δικαστήριο: Οι καταγγελίες Τουλουπάκη

Για μεθοδεύσεις των κατασκευαστών των πλυντηρίων της Novartis έκανε νωρίτερα λόγο η πλευρά Τουλουπάκη, ανεβάζοντας τους τόνους στη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η αντίδραση του συνηγόρου της Γ. Μαντζουράνη ήρθε μετά την απόρριψη του αιτήματος νομιμότητας της σύνθεσης του Δικαστηρίου, με την εισαγγελέα της έδρας να διακρίνει έλλειψη εννόμου συμφέροντος.

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Σαφείς αιχμές σχετικά με μεθοδεύσεις για την εμπλοκή με την υπόθεση Novartis έσπευσε να αφήσει ο συνήγορός της Γ. Μαντζουράνης στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου μετά τη διακοπή της περασμένης Δευτέρας λόγω των ενστάσεων από τους βασικούς κατηγορούμενους, στο οποίο έχουν παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος προσκομιδής εγγράφων, που είχε υποβάλλει η πλευρά της Ελένης Τουλουπάκη, έλλειψη εννόμου συμφέροντος αφού δε συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα, προχώρησε το Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας Όλγας Σμυρλή είχε προτείνει να κριθεί αναρμόδιο να κρίνει τη νομιμότητα της κλήρωσης με τα οποία κληρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, τα μέλη που συγκροτούν το Ειδικό Δικαστήριο.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η υπεράσπιση της Ελένης Τουλουπάκη είχε θέσει ζήτημα νομιμότητας της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου και ζητούσε να προσκομιστούν οι αναρρωτικές άδειες που πήρε τον μήνα Ιούλιο δικαστής, αναπληρωματικό μέλος της σύνθεσης.

Ειδικό Δικαστήριο

EUROKINISSI

Ευθύνη της Βουλής η κλήρωση

Η εισαγγελέας τόνισε ότι η Βουλή έχει την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας της κλήρωσης και το ζήτημα αυτό είναι κάτι που εκφεύγει από τον έλεγχο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, ξεκαθάρισε ότι «η κυρία Τουλουπάκη δεν θα υποβάλει ένσταση σχετικής ακυρότητας της διαδικασίας. Δε θέτουμε θέμα καλής ή κακής σύστασης δικαστηρίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι αποδεδειγμένες οι μεθοδεύσεις που ακολούθησαν οι κατασκευαστές των πλυντηρίων της Novartis για να καλυφθεί ο αριθμός δέκα των δικαστών και να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο. Μας έδωσε ωστόσο εντολή η κυρία Τουλουπάκη, να μην υποβληθεί καμία ένσταση ακυρότητας και θα εφαρμόσουμε την εντολή της. Η κυρία Τουλουπάκη επιδιώκει να αθωωθεί επί της ουσίας για να αποδειχθεί ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ