Τρίτη 05 Ιουλίου 2022

Ειδικός φρουρός ζητά επιεικέστερη ποινή για απόπειρα βιασμού κοινωνικής λειτουργού

Την εφαρμογή της επιεικέστερης ποινής που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας ζητά ειδικός φρουρός ο οποίος έχει καταδικαστεί για την απόπειρα βιασμού μιας νεαρής κοινωνικής λειτουργού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικός φρουρός ζητά επιεικέστερη ποινή για απόπειρα βιασμού κοινωνικής λειτουργού

Την εφαρμογή της επιεικέστερης ποινής που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας ζητά ειδικός φρουρός ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών και 10 ημερών για την απόπειρα βιασμού μιας νεαρής κοινωνικής λειτουργού με την οποία στην κατάθεσή του ανέφερε πως διατηρούσε στο παρελθόν σύντομο δεσμό.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η προσφυγή του στον Άρειο Πάγο και η απόφαση του ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά τη δικαίωσή του μόνον στο σκέλος της ποινής που του επιβλήθηκε για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του περί δεσμού με την κοινωνική λειτουργό υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, σύμφωνα με την οποία έχει αναγνωριστεί πως ότι δεν υπήρχε καμία προηγούμενη σχέση μεταξύ τους.

Για το λόγο αυτό, το Εφετείο επέβαλλε και ποινή για απόπειρα βιασμού 12 ετών, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε στα 7 έτη.

Ειδικότερα, το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έστειλε την υπόθεση πίσω στο Εφετείο Κρήτης προκειμένου να επανεξετάσει τις ποινές που του επιβλήθηκαν για τα αδικήματα:

α) της απόπειρας βιασμού και

β) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αλλά και για να κάνει επανακαθορισμό της συνολικής ποινής, ενώ οι αρεοπαγίτες διέγραψαν την ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του για 2 έτη, που του είχε επιβληθεί, καθώς με τον νέο ποινικό κώδικα δεν υφίσταται ως παρεπόμενα ποινή.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου υπογραμμίζεται ωστόσο πως δεν αφορά τη μείωση της ποινής για την απόπειρα βιασμού, αλλά την επανεξέταση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την κατηγορία ο πρώην ειδικός φρουρός, επιστέφοντας τον Νοέμβριο του 2012 από διασκέδαση σε κλαμπ της Κρήτης μαζί με τρεις συναδέλφους του και αφού είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπήκε λίγο πριν χαράξει μέσα στο σπίτι του θύματος που όπως κατέθεσε είχαν στο παρελθόν μικρής διάρκειας σχέσεις, επιχείρησε να την βιάσει κατ΄ επανάληψη, ασκώντας της παράλληλα και σωματική βία…

Σθεναρή αντίσταση

Η γυναίκα αντιστάθηκε σθεναρά και πάλεψε με τον κατηγορούμενο και κάποια στιγμή πρόλαβε η παθούσα και πήρε το κινητό της από τη θέση που βρισκόταν και με γρήγορες κινήσεις το έβαλε κάτω από το κρεβάτι και πάτησε το πλήκτρο της τελευταίας κλήσης.

Στο τηλεφώνημα απάντησε ο αδελφός της ο οποίος έμενε σε παραδιπλανό διαμέρισμα της ίδιας πολυκατοικίας, όπου έσπευσε στο διαμέρισμα της αδερφής του… κυνήγησε με το μηχανάκι του, τον δράστη ο οποίος του ξέφυγε μεν αλλά συγκράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του.

Τελικά, ο δράστης προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ, όπου και εντοπίσθηκε ελαφρά τραυματισμένος.

Ο ειδικός φρουρός υποστήριξε ότι εκείνη «του άνοιξε την πόρτα λόγω της υπάρχουσας μεταξύ τους ερωτικής σχέσης και ότι πήγε για να της ζητήσει να κάνουν έρωτα, όπως είχαν πράξει δυο φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο», κάτι που όπως αποδείχθηκε στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας δεν ευσταθούσε.

Χωρίς την συναίνεση της

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του, με το σκεπτικό ότι «ακόμα και ερωτική σχέση να υπήρχε μεταξύ τους, από τη στιγμή που εκείνη δεν συνήνεσε στην ερωτική συνεύρεση και του το κατέστησε γνωστό και μάλιστα αντέδρασε σθεναρά, η εκ μέρους του άσκηση βίας προκειμένου να την εξαναγκάσει στη συνουσία ή σε ανοχή ασελγών πράξεων που επεδίωκε στοιχειοθετεί το έγκλημα της απόπειρας βιασμού, διότι ο νόμος προστατεύει τη γενετήσια ελευθερία του ατόμου, το οποίο είναι ελεύθερο να αυτοδιαθέσει τον εαυτό του και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να συνευρεθεί με κάποιον χωρίς την συναίνεσή του».

Απολογούμενος κατά την διάρκεια της δίκης ο ειδικός φρουρός «δεν αρνήθηκε ότι επέμενε στην παθούσα “να κοιμηθεί μαζί του” και ότι εκείνη αρνιόταν πεισματικά πράγμα που το θεώρησε απόρριψη και τον εξόργισε γιατί θίχτηκε ο εγωισμός του, καθώς, όπως μέχρι τότε δεν τον είχε απορρίψει γυναίκα».

Την έσωσε η ικανότητα της

Το Εφετείο Κρήτης, κατά την πλειοψηφία έκρινε, ότι ο ειδικός φρουρός «τέλεσε το έγκλημα της απόπειρας βιασμού, καθόσον άσκησε σωματική βία σε βάρος της εγκαλούσας με σκοπό να κάμψει την αντίσταση αυτής και να την εξαναγκάσει σε κατά φύση και παρά φύση συνουσία, πλην, όμως, ο σκοπός του δεν επιτεύχθηκε, καθόσον η σθεναρή αντίσταση της εγκαλούσας, η ικανότητα αυτής να επινοήσει τρόπο χρησιμοποίησης του κινητού της τηλεφώνου και οι κραυγές της, προκάλεσαν την εμφάνιση του αδελφού της στο διαμέρισμα της εγκαλούσας, η οποία ματαίωσε τα σχέδια του κατηγορούμενου».

Ο ειδικός φρουρός προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση. Οι αρεοπαγίτες από τους λόγους που επικαλέστηκε, δέχθηκαν μόνο τις επιεικέστερες ρυθμίσεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ισχύουν από 18.11.2019 και απέρριψε όλους τους υπόλοιπους ισχυρισμούς περί δεσμού με την κοινωνική λειτουργό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ