Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Εισαγγελία Αρείου Πάγου προς εισαγγελείς: Μην βιάζεστε να ασκείτε αναιρέσεις πριν την καθαρογραφή αθωωτικών αποφάσεων – Να μας ενημερώνετε προηγουμένως για την πρόθεσή σας

Νέες οδηγίες για την αναιρετική διαδικασία, που ακολουθείται από τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, δίνει ο αντεισαγγελέας Δημήτριος Παπαγεωργίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελία Αρείου Πάγου προς εισαγγελείς: Μην βιάζεστε να ασκείτε αναιρέσεις πριν την καθαρογραφή αθωωτικών αποφάσεων – Να μας ενημερώνετε προηγουμένως για την πρόθεσή σας EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυστηρές συστάσεις από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου για την άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά αποφάσεων και βουλευμάτων περιλαμβάνει εγκύκλιος, που εξέδωσε ο Αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Με αυτήν δίνονται οδηγίες προς τους Εισαγγελείς μεταξύ των οποίων η ανάγκη ενημέρωσης του Δικαστηρίου για την πρόθεση άσκησης αναίρεσης κατά αθωωτικής απόφασης, η ανάγκη να μην σπεύδουν για αναίρεση αλλά να αναμένουν την καθαρογραφή των αποφάσεων, καθώς και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους ως αναιρεσείοντες.

Άρειος Πάγος

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο «πριν από τρεις δεκαετίες, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απηύθυνε συστάσεις προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς της Χώρας αναφορικά με την εκ μέρους των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και Εφετών άσκηση του ενδίκου μέσου της αίτησης αναίρεσης κατ’ αποφάσεων και βουλευμάτων».

Ωστόσο, ο Αντεισαγγελέας αναφέρει ότι «η καθημερινότητα της αναιρετικής διαδικασίας ενώπιον των Ποινικών Τμημάτων του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου δείχνει ότι επέστη καιρός να επανέλθουμε επί του θέματος αυτού, διατυπώνοντας νέες, αναμορφωμένες και επικαιροποιημένες γενικές οδηγίες».

Απεριόριστο δικαίωμα έχει μόνον ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο «είναι γνωστό ότι η πρόβλεψη του εισαγγελικού δικαιώματος προς άσκηση αίτησης αναίρεσης αποσκοπεί στη διόρθωση εσφαλμένων αποφάσεων χάριν της ενότητας της νομολογίας και της ενιαίας ερμηνείας των νόμων, κατά κανόνα δε, το ένδικο τούτο μέσο ασκείται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σπανιότερα όμως, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό τους περιορισμούς που προβλέπει ο νόμος και από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και Εφετών».

Διευκρινίζεται, όμως, πως «σε αντίθεση με το στενότερο δικαίωμα των εισαγγελικών λειτουργών του πρώτου και του δευτέρου βαθμού, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ευρύτατο-απεριόριστο δικαίωμα άσκησης αίτησης αναίρεσης, τόσο κατά βουλευμάτων, όσο και κατά αποφάσεων, καθώς εκείνος φέρει την πρωταρχική ευθύνη να προστατεύει την ενότητα και την ασφάλεια στην ερμηνεία και εφαρμογή του ποινικού δικαίου».

Άρειος Πάγος

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ειδική αναφορά γίνεται στο πλαίσιο αυτό στη νομιμοποίηση των Εισαγγελέων Πλημμελειοδικών και Εφετών για άσκηση αναίρεσης. «Επειδή συνέβη, κατά το πρόσφατο παρελθόν, να ασκηθούν αιτήσεις αναίρεσης από Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών, οι οποίες, με σύμφωνη δική μας πρόταση, απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες από το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου διότι ασκήθηκαν από εισαγγελέα που δεν είχε το δικαίωμα, παρακαλούμε να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή αναφορικά με τη νομιμοποίησή σας, ως αναιρεσείοντες εισαγγελείς, ως προς τη συγκεκριμένη ποινική απόφαση ή το σκέλος της απόφασης που θέλετε να αναιρεσιβάλετε, ώστε να αποτρέπεται η (με αρεοπαγιτική απόφαση) μομφή του απαραδέκτου της εισαγγελικής δικονομικής ενέργειας» υπογραμμίζεται.

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Οι συστάσεις προς τους Εισαγγελείς

Την ανάγκη ενημέρωσης του Αρείου Πάγου επισημαίνει επίσης ο Αντεισαγγελέας. «Χωρίς να θίγουμε το παρεχόμενο από το νόμο αυτοτελές δικαίωμά σας να ασκείτε αίτηση αναίρεσης κατά αθωωτικής απόφασης, παρακαλούμε να μας ενημερώνετε εγκαίρως για την πρόθεσή σας αυτή, με συνοπτική αναφορά σας επί του αναιρετικού λόγου, που κατά τη γνώμη σας συντρέχει, ώστε να εξετάζουμε τυχόν συνδρομή και άλλων λόγων αναίρεσης, πέραν εκείνου, τον οποίον  μπορείτε εσείς να προβάλετε στην έκθεση αναίρεσης, και έτσι ο αναιρετικός έλεγχος να είναι πλήρης» σημειώνεται.

Άρειος Πάγος Αντιπρόεδροι

eurokinissi

Παράλληλα, τονίζεται πως θα πρέπει πριν την άσκηση αναίρεσης να αναμένουν τις καθαρογραμμένες αποφάσεις. «Εφόσον η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Εισαγγελέα αρχίζει από την καταχώριση καθαρογραμμένης της απόφασης στο ειδικό βιβλίο, θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν πρέπει να σπεύδετε αλλά να αναμένετε την καθαρογραφή της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης, ώστε να έχετε υπόψη σας το πλήρες κείμενό της που θα τεθεί υπό αναιρετικό έλεγχο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ΕΔΩ η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ