Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Βασιλακοπουλου σχετικά με μη ορθά στελεχωμένες ΜΕΘ – ΒΙΝΤΕΟ

Θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών καθώς και αν έχουν τυχόν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Βασιλακοπουλου σχετικά με μη ορθά στελεχωμένες ΜΕΘ – ΒΙΝΤΕΟ

Εισαγγελική έρευνα: Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν οι δηλώσεις του καθηγητή πνευμονολογίας Θεοδώρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχαν δημιουργηθεί ΜΕΘ που δεν είχαν στελεχωθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα.

Εισαγγελική έρευνα

Με αφορμή τις δηλώσεις διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών καθώς και αν έχουν τυχόν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις. Εισαγγελική έρευνα

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Βασιλακόπουλος σε δηλώσεις του ανάφερε: «Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορονοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας.

Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής ο οποίος είχε μιλήσει στο OPEN, χρειάζονταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. «Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα (στο Λαϊκό), είχαμε πολύ πολύ μέτρια αποτελέσματα με επιεικείς χαρακτηρισμούς», επεσήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Το να παίρνουμε από το χειρουργείο κλίνες και να τις κάνουμε ΜΕΘ δεν θα πετύχουμε τα στάνταρ θνητότητας, εξήγησε καθώς «δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό».

Ο καθηγητής πνευμονολογίας προέβη σε αυτή την αποκάλυψη όταν ρωτήθηκε για την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι ενώ το νοσοκομείο Λαϊκό δεν έχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ παραμένουν κλειστές αυτές οι πέντε κλίνες. Εισαγγελική παρέμβαση

«Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος (σ.σ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα και δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Ζητήστε τα επίσημα στοιχεία πόσοι βγήκαν από αυτό το τμήμα».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι το ίδιο ισχύει και για άλλα νοσοκομεία της χώρας όπου λόγω του προηγούμενου σφοδρού κύματος δημιουργήθηκαν εκ των ενόντων κλίνες ΜΕΘ χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές σε υποδομές αλλά και σε εξειδικευμένο προσωπικό.

BINTEO OPEN

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ